zaterdag, april 21, 2012

SC Ten Boer verliest nipt van SISSA 2: SISSA kampioen + 'Terzijde' (o.a. twee e-mails)


In de 8e ronde van de NOSBO-competitie (klasse 1A) heeft SISSA 2 op de zojuist afgelopen avond met enige moeite van Ten Boer gewonnen (4½-3½) en is daarmee kampioen geworden. Een gelukwens aan de nr. 1 is hier op zijn plaats! Deelname aan de promotieklasse in het volgende seizoen is hun deel.

Roelof en Klaas wonnen, Wim, Alfred en Albert speelden remise, terwijl Gerard, Piet en Jan verloren. In dit weekend dat alweer een half uur oud is, zal Alberts SchaakBlog, wegens drukke bezigheden, geen verslag kunnen plaatsen, maar dat zal, als alles naar wens verloopt, in de loop van aanstaande maandag worden goedgemaakt.


Het is zondagmiddag en het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan: Albert begint toch al aan zijn verslagje van SISSA 2-Ten Boer. Zeker als hij gezien heeft dat op de NOSBO-site bij SISSA 2-Ten Boer een ? prijkt. Hij krijgt spontaan visioenen van  feestende en de nacht lallend doorbengende SISSAnen die, als gevolg van geestelijke en lichamelijke uitputting, tot op dit moment (zondag 12.30 u) niet in staat zijn geweest aan de NOSBO hun kampioenschap door te geven.
[N.B.: Het is nu (zondagavond 21.30 u) nog steeds niet gelukt. Wat natuurlijk ook kan is dat de webmaster van de NOSBO krap in zijn tijd zit.]
Hoe het ook zij: SISSA is, zoals boven al gemeld, kampioen en we wensen hen veel succes in de promotieklasse.

JSV SISSA 2 - SC Ten Boer 1: 4½ - 3½

1. M. Pouw (z)(1864) - Roelof Kroon (w)(2167): 0 - 1
2. E. Walinga (w)(1977) - Klaas Dijkhuizen (z)(1929): 0 - 1
3. E. Pastoor (z)(1883) - Jan Pilon (w)(1754): 1 - 0
4. W. Welling (w)(1972) - Piet Beetsma (z)(1650): 1 - 0
5. J. Bosma (z)(1933) - Albert Prins (w)(1697):  ½ - ½
6. C. Hoekstra (w)1833) - Gerard Zijlema (z)(1519): 1 - 0
7. R. Kroezen (z)(1738) - Wim van Dijken (w)(1305): ½ - ½
8. A. v.d. Veen (w)(1590) - Alfred Rodenboog (z)(1462): ½ - ½

Roelof verklaarde later dat hij in het begin van zijn partij een fout had gemaakt, waardoor zijn tegenstander wat beter kwam te staan. Die had daar vervolgens niet echt van geprofiteerd, zodat hij (Roelof) de kans kreeg af te wikkelen naar een gelijkstaand eindspel. Daarin wist hij (de volgende redenering is voor rekening van uw blogger) zijn tegenstander alsnog uit te spelen, waarbij het forse ratingverschil, zoals zo vaak, niet zonder betekenis zal zijn geweest.

Klaas speelde een spannende partij, waarin hij vaak het initiatief had. Wit pareerde echter veel en daarom bleef de uitkomst toch lange tijd wat onzeker. In de laatste fase van het eindspel zette Klaas echter krachtig door en wist zijn vrije h-pion er toe te brengen de beslissing te forceren.

Jan zag zich genoodzaakt, toen zijn tegenstander een ijzersterk paard op d3 had geposteerd, zijn toren tegen deze viervoeter te offeren. Hij kreeg er nog een pion bij (als snoepje van de week), maar zwart kon vervolgens op de d-lijn sterk opponeren. De witte dame moest een ondergeschikt plaatsje op het bord innemen en de zwarte torens drongen binnen, nog bijgestaan door dame en paard. Hiertegen was de witte stelling niet opgewassen.

Piet werd met het Stauntongambiet geconfronteerd en dat bracht kennelijk overwachte problemen met zich mee. Van deze partij heb ik weinig gezien, Klaas deelde op de terugreis nog mee dat hij Piet goed vond staan 'op zeker moment', maar klaarblijkelijk kwam daar verandering in: wit won.

Albert speelde een tamelijk rustige partij, waarin het evenwicht niet echt werd verstoord. Zwart dreigde in het middenspel door te drukken via een pionopstoot in het centrum, maar wit kon een kleine lopermanoeuvre op het bord brengen (Lf4-g3-f2) die dat gevaar neutraliseerde. Zwart had geen enkel voordeel meer en accepteerde na enkele zetten de door wit voorgestelde remise.

Gerard speelde goed, het forse ratingverschil in aanmerking genomen, en had lange, lange tijd remise in het vooruitzicht. Op het laatst leek wit te gaan winnen en dreigde zo op het eerste gezicht mat in enkele zetten  te geven, reden waarom Gerard maar vast opgaf. Beide spelers zagen over het hoofd dat de zwarte dame (via een schaakje, dat Gerard nog wel gaf, én daarna De6) de witte 'matzet' Dh8, via tussenplaatsing op g8 kon opheffen. Albert moest ze daar even op attenderen.
In feite zou de partij na deze gang van zaken een nieuwe fase zijn ingegaan, waarbij altijd nog remise voor zwart binnen bereik had gelegen.

Wim had een tegenstander die over een surplus van ruim 400 ratingpunten beschikte, maar aan de partij was dat niet te zien. Our man from Ten Boer speelde prima en had als ik het goed heb gezien in het eindspel van elk een toren en pionnen zelfs één pion meer. Dat betekende dus winstkansen. Wim raakte de pion echter jammer genoeg kwijt en later besloot men het punt te delen. Goed werk van onze invaller!

Alfred deed het op bord 8 ook goed tot hij in een paard- en pionneneindspel zonder noodzaak zijn a-pion in de opruiming deed. Later kwam daar nog een pion bij, maar of zijn opponent toen vond dat hij maar genoegen moest nemen met remise omdat SISSA dan op 4.5 punt zou komen, of dat hij toch wat moeite met de winstvoering had, weet Albert niet, maar remise werd het in ieder geval.

Kortom: de door menigeen (ook door Alberts SchaakBlog) verwachte afloop kwam er dus, maar het verschil in deze ontmoeting is klein geweest, dat is wel duidelijk!


Terzijde:

Haren 2 is door winst in deze ronde op 11 punten gekomen en staat daarmee gelijk met Ten Boer. Wie in 1A op de tweede plaats zal eindigen, hangt af van de 9e en laatste ronde, wanneer alle schakers uit deze klasse elkaar weer onder ogen zullen (moeten) komen in het Denksportencentrum in Groningen.
Ten Boer speelt dan tegen Unitas 5 en mag dan niet verliezen omdat eerstgenoemde club momenteel 10 punten heeft. HSP 2 heeft er 9 en kan dus ook nog op 11 punten komen, wat trouwens niet zal gebeuren als SISSA in de normale opstelling achter de borden gaat zitten. Kortom: aan spanning geen gebrek!

P.S.

Roelof stuurde vanmiddag een e-mail met de volgende  inhoud:

Albert,
Een leuk verslag op je site. Persoonlijk heb ik het idee dat Piet vanaf het begin slecht stond en dat Jan juist gewonnen stond. Door een verkeerde ruil kreeg de aanval van Pastoor weer een nieuwe impuls.
Verder wilde ik nog even doorgeven dat de oplossing De8+ Kg7 Tg4 van mij was en in grote haast was opgeschreven. Vandaar het ontbreken van enige signatuur.
Roelof.

Ook Ernst-Jan Pastoor (SISSA) waagde nog een mail aan SISSA-Ten Boer en maakte en passant korte metten met de gang van zaken bij Welling-Beetsma (Albert: toch wel een héél bekend foutje van zwart op de 4e zet)

Albert,
Ik kan Roelof alleen maar gelijk geven. Na ...,Dh4, sta ik duidelijk minder. Jan profiteerde door een pion te winnen op d6. De afruil daarna maakte zijn + ongedaan, en in tijdnood greep ik de kans die mij geboden werd. Jan is eigenlijk tot de tijdnoodfase niet in problemen geweest.
Met betrekking tot de strijd op bord 4, ik denk dat 1. d4 f5 2. e4 fxe4 3. Pc3 Pf6 4. Lg5 d5 (wegens 5. Lxf6 exf6 6. Dh5+ g6 7. Dxd5 ) niet goed is. Maar ik ben geen kenner.

Geen opmerkingen: