zondag, juni 17, 2012

Ouder-kind toernooi in Usquert (2)

De laatste voorbereidingen....

Jan en Lemée (De 19 schaakletters) krijgen hun prijs van Erick

Nadat ik Steffan had opgepikt reden we, met mooi weer(!) door het fraaie Groninger land richting Usquert, via Sint-Annen en Kantens. We hadden alle gelegenheid de omgeving te bewonderen, aangezien vrijwel de hele route iemand voor ons reed die een gemiddelde snelheid van 40-50 kilometer per uur meende te moeten aanhouden. Aangezien de weg niet direct uitnodigt tot inhalen, liet ik het er maar bij.


In Usquert aangekomen aan de Wadwerderweg werden we verrast, precies op het moment van uitstappen, door een fikse bui, zodat we nog maar even vijf minuten bleven zitten. Toen het weer droog was liepen we richting de niet onaardige villa Langeheerd waar ScepU zijn domicilie heeft. Op Streetview had ik de straat al even gescreend en het was me opgevallen dat op die opnamen de oprit ter plekke was opgebroken en dat men er zo te zien druk bezig was een en ander te (re)construeren. Omdat die opnamen als ik me niet vergis uit 2009 dateren, was het opmerkelijk dat nu, drie jaar later, de boel er nog net zo bijlag. In Usquert gaat men kennelijk niet over één nacht ijs! Later op de middag begreep ik dat Jaap Nienhuis (de ex-weerman met de megasnor) daar heeft  gewoond. Zo hoor je nog eens wat!

We liepen achterom naar binnen, waar een diepe stilte ons verwelkomde. Enigszins onzeker schuifelden we door de verlaten gangen. Ik had me toch niet in het adres vergist? Links was een vertrek waar ik door de openstaande deur enige beweging zag. Het bleek een bar te zijn. Twee kinderen zaten in het vertrek en een vriendelijke dame achter de toog verwees ons naar een ander vertrek, waar het schaken zou plaatsvinden. Het moment van inschrijving was inmiddels bijna aangebroken dus verbaasde de oorverdovende stilte nog steeds. Voorzichtig en een tikje angstig wierpen we een blik om de hoek van de zaal en.... daar was in een serene rust een simultaan aan de gang!

Het zal niet vaak voorkomen dat je, op een toernooilocatie aanagekomen, op een simultaan in volle bedrijvigheid stuit. Een aparte gewaarwording! Het evenement bleek wat uitgelopen te zijn en werd om 13.15 u. afgebroken. Daarna kon alsnog de inschrijving plaatsvinden. Van SC Ten Boer deden ook Roelof Kroon en Jan Pilon mee, met als partners de jeugdleden Lindert en Lemée. Na wat lichte conversatie, bijvoorbeeld met ons oud-clublid Jan Kroon, nu woonachtig in Friesland, maakten de aanwezigen (13 teams, elk bestaand uit een volwassene en een jeugdschaker) zich op om met het toenrooi te beginnen. De spelregels werden uitgelegd, de handicaps meegedeeld (sterkere spelers moesten materiaal inleveren tegen zwakkere, soms wel de dame en twee lichte stukken).

Jan en Gerbrich
Roelof in de slag

                         
Tegen 14.00 u. begonnen we. Ik zal, uit praktische overwegingen, alleen onze eigen prestaties weergeven, waarmee we uiteindelijk een gedeelde vijfde en zesde plaats bereikten. We speelden onder de naam 'De Toppers uit Ten Boer', vooral niet te verwarren met die andere meer vocale 'De Toppers'.

In de 1e ronde speelden we tegen het team 'De Dames', bestaande uit Evie Warmelink (zij gaf de bovengenoemde simultaan) die kampioen van Nederland is bij de dames, leeftijdscategorie t/m 20 jaar (dat is natuurlijk het betere werk, op het eind van het toernooi heb ik haar nog maar even verdere successen gewenst in haar schaakcarrière) en Silke Kok, jeugdlid van ScepU en onlangs nog deelnemer aan het NK in de D-categorie. Het werd 1-1, een gelijkspel.

Hier al onze uitslagen:

1e ronde: De Dames - De Toppers: 1 - 1
2e ronde: De Verdedigende Aanvallers - De Toppers: 1 - 1
3e ronde: Oom Jan leert van zijn nichtje schaken - De Toppers: 1 - 1
4e ronde: Matthijs en Jan - De Toppers: 1 - 1
5e ronde: Julian en Peter - De Toppers: ½ - 1½ (op de valreep!)

Steffan in de 5e ronde (tegen Julian en Peter)

De uiteindelijke ranglijst (even klikken)

Vier keer een gelijkspel dus en één overwinning, wat 6 punten opleverde en een mooie plek op de eindranglijst. Gewonnen werd het toernooi door 'Trojaans Paard': van harte gefeliciteerd!
Na de laatste ronde werden alle uitslagen verwerkt, waarbij Roelof met zijn meegebrachte laptop een belangrijke rol vervulde. Daarna vond de prijsuitreiking plaats: leuke prijzen, waaronder schaakstukken, schaakbord, schaakboeken, een magnetisch schaakspel, notatieboekjes en een vakantiewaardebon. 

Het toernooi zat er alweer op: nog een groepsfoto en men ging weer huiswaarts. Ik bedankte de organisatoren Erwin en Erick voor hun inspanningen, dankte ook de dames in de bar voor de lekkere zelfgebakken koeken, waarna Steffan en ik via dezelfde route in het vertrouwde Ten Boer arriveerden.

Geen opmerkingen: