woensdag, oktober 31, 2012

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 8


Gisteravond werden 5 partijen gespeeld voor de onderlinge competitie:

Marten Berends (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Albert Prins (w) - Harm Buter: 1 - 0
Alfred Rodenboog (w) - Piet Beetsma: ½ - ½
Gerard Zijlema (w) - Wopko Dijkema: ½ - ½
Bas Klomberg (w) - Ad Mertens: 1 - 0

AMK: Erick Erdtsieck, Erwin Kok en Free Blok
SN: Klaas DijkhuizenKlaas, die deze avond een SN heeft, is genegen de pen ter hand te nemen en hij maakt enkele kenmerkende verslagjes, waarvoor hem passende dank toekomt! Alleen het commentaar bij Albert-Harm is van eerstgenoemde.

Marten-Jan
Damepionspel. Wit speelt Pe5, zwart ruilt, ruilt ook lopers op d6 en het spel gaat eruit. Marten legt met a4 en a5 de damevleugel vast. Later kan wit het spel naar zich toetrekken, maar laat dat achterwege. Jan raakt 20 minuten achter in tijd en beiden moeten heel precies spelen. Jan rukt stap voor stap op, Marten komt bewegingsruimte tekort en raakt in moeilijkheden: Jan wint.

Albert-Harm
In de beginfase kan Albert op de damevleugel een pion winnen, maar schrikt terug voor de konsekwenties. Later werd duidelijk dat het wel had gekund. De partij ontwikkelt zich naar een remise-einde, maar Albert weigert tot twee keer toe een voorstel in die richting en worstelt door in het eindspel. Dan komt de plotselinge beslissing: zwart denkt een pion te kunnen winnen maar die staat voldoende gedekt en wit komt een loper tegen een pion voor. Gek genoeg is het dan nog steeds niet heel eenvoudig, omdat alle zwarte pionnen op wit staan en de witte loper op zwart en bovendien de witte koning niet op cruciale velden kan komen, maar na enig gescharrel geeft wit tijdelijk een pion om zijn koning te kunnen laten opmarcheren en dat geeft de doorslag. Zwart geeft op.

Piet-Alfred
Alfred reageert goed op de zwarte openingsbehandeling. Wit mist een belangrijke ruil en Piet sticht met de opmars e5-e4 gevaar (wits K en D lijken in  moeilijkheden). Ook nu lost Alfred de problemen simpel op, hij ruilt hier en daar en komt een gezonde pion voor. Piet kan ontsnappen omdat Alfred zijn laatste stuk (Th1) niet in actie laat komen: remise.

Gerard-Wopko
Gerard geeft Wopko kansen om via de open e-lijn de witte koning vast te pinnen. Zwart vindt die voortzetting niet en de partij gaat over in een langdurig manoeuvreren. Wopko heeft een mooi paard op e4, maar de viervoeter gaat vrijwillig op stal. 'Heen en weer' (drs. P.) is vervolgens het motto. Later denkt Wopko een pion te winnen, maar het had stukverlies moeten betekenen. Gerard ziet het niet en de partij eindigt in remise.

Bas-Ad
Ad geeft op de 6e zet pardoes een loper op g4 weg en staat dan dus op verlies. Later komt hij op een volle toren achterstand, zonder compensatie. Bas besluit tot een koningsaanval en wint zijn eerste partij bij de senioren. Complimentje en felicitaties!

Terzijde:

1) When men lose against me, they always have a headache ... or things of that kind. I have never beaten a completely healthy man!  -  Susan Polgar

2) Volgende week speelt Ten Boer in de tweede ronde van de NOSBO-competitie (klasse 1B) uit tegen Groningen 2.

Geen opmerkingen: