maandag, oktober 01, 2012

Succesvolle Jeugd Grand Prix in Ten Boer


Afgelopen zaterdag, 29 september, om 13.30 uur, opende Roelof Kroon, jeugdleider van schaakclub Ten Boer, het eerste Grand Prix toernooi van het seizoen 2012-2013, meetellend voor de NOSBO Grand Prix cyclus. Hij bedankte de sponsors (Univé, de Gasunie en PTECon bv), legde de toernooiregels uit en stelde alvast alle jonge deelnemers gerust door te melden dat er na afloop voor ieder een prijs(je) zou zijn.

Roelof aan het woord

Maar liefst 54 deelnemers hadden zich gemeld (uiteindelijk deden als ik goed geteld heb 51 kinderen mee) en waren in 8 groepen (A-H) naar sterkte onderverdeeld. De sterkere groepen A en B zaten in een apart vertrek van het Buurhoes, dat ook dit jaar het toernooi een gastvrij onderdak bood, en in de grote zaal speelden de groepen C tot en met H. Nog een ander vertrek stond ter beschikking van hen die zich in de pauzes tussen de rondes met een alternatieve vorm van schaken wilden bezighouden: raindropchess.

Iedere groep had een 'tafelleider' (met ei of met ij: doorstrepen wat niet van toepassing is), die de uitslagen moest bijhouden en enigszins orde en tucht moest zien te handhaven. Dat laatste bleek deze middag gelukkig geen problemen op te leveren. Zelf was ik om 12.45 ter plekke en ik verkeerde toen nog in de mening dat ik ook een groep onder mijn hoede zou mogen nemen, maar Roelof vertrouwde mij alleen de taak van verslaggever toe: vandaar dit geschrijf. Bij de ingang had ik trouwens al bij Monique en Thea die de inschrijving voor hun rekening namen, geïnformeerd in welke groep ikzelf was ingedeeld, maar ook daar ving ik bot. Je moet het maar treffen!

Het zal zo tegen 14.00 uur geweest zijn dat ieder zijn plaats had ingenomen en er een felle strijd ontbrandde om de eer, om de prijzen én om de vraag te beantwoorden wie na afloop de leiderstrui over de ranke schouders zou mogen trekken, ten teken dat hij/zij de hoogste score op zijn/haar naam had gebracht.


Spanning vlak voor de 1e ronde


In no time waren de eerste uitslagen binnen namelijk in de groep van tafelleider Harm, waar de geschaakt was of het partijen van 2-3 minuten p.p.p.p. waren, in plaats van 20. Toen vermoedde ik al dat het toernooi niet noemenswaard zou uitlopen.
Zo passeerde de ene ronde na de andere, onderbroken door kleine pauzes, waarin de deelnemers, hun begeleiders en hun dorstig geworden ouders even de inwendige mens konden versterken, al of niet via de bar van het Buurhoes. Ik had het idee dat het geheel erg soepel verliep en dat er in de loop van de middag  eigenlijk geen ongewenste gebeurtenissen plaatsvonden.

Groep A: Feline Waardenburg (links) tegen Daniël Apol


Groep D: Tristan van Foreest (links) vs. Luca Petrelli

Tussen half vijf en vijf uur eindigde de laatste ronde, waarna Roelof de balans opmaakte en omstreeks het laatst genoemde tijdstip met het uitreiken van de prijzen kon beginnen. Daarna bedankte hij in zijn slotwoord ieder de aan het slagen van het toernooi had bijgedragen. 
Het bleef niet bij een bedankje: iedereen kreeg ook een herinneringsmedaille aan een lint om zijn nek. Ook verschillende dames die zich in de organisatie verdienstelijk hadden gemaakt werd dank gezegd en zij kregen een mooi boeket. Ik was echter helaas op dat moment niet alert genoeg om hen op de gevoelige plaat vast te leggen. Mea culpa!

NOSBO-bestuurslid Ronald Kroezen was apart gekomen om Luuk Hartman, die groep G met de niet te overtreffen score van 7 uit 7 op zijn naam had gebracht, te tooien met de leiderstrui van de Grand Prix cyclus. Hulde voor beiden!

De slotstanden per groep + foto van de groep bij de prijsuitreiking:

Groep A

1. Daniël Apol 4 uit 5
2. Leonard in 't Veen 3,5
3. Feline Waardenburg 3
4. Koen Klomberg 2
5-6. Hugo v.d. Molen en Sylvan Heijnen 1


Groep A (net niet helemaal compleet (rechts niet de 5e
deelnemer, maar ceremoniemeester Klaas Dijkhuizen)


Groep B

1. Robin Bruins 4,5 uit 5

2-3. Dalarna van Pijkeren en Bart van Adrichem 2,5
4-5. Jesper Post en Vincent Richtering Blenken Raaijen 2
6. Kasper Mensink 1,5

Groep B met de gewonnen prijzen; links jeugd- en
 toernooileider Roelof

Groep C

1. Koen Nolden 3,5 uit 5

2. Lodewijk van Vliet 3,5
3. Sieger de Groot 3,5
4. Silke Nienke Kok 2,5
5. Gerben Mulder 2


Groep C

Groep D

1. Nick Westerhof 4 uit 5

2. Luca Petrelli 4
3. Tristan van Foreest 2,5
4. Eline Hoexum 2
5. Dylan Sealy 1,5
6. Lars van Ockenburg 1


Groep D

Groep E

1. Sebastiaan Bensink 4 uit 5

2. Bas Klomberg 3
3. Jaimy van Hoove 3
4-5. Lucas van Ruiten en Joost Bensink 2


Groep E

Groep F

1. Pieter van Nes 5 uit 6

2. Gerbrich Kroon 4
3. Remco Reinders 3
4. Lemee Reuver 3
5-7. Ilse Schuit, Thomas van Ruiten en Abel Nissen 2


Groep F


Groep G

1. Luuk Hartman 7 uit 7
2. Tristan Post 4
3. Daan van der Eijk 4
4. Marlinde Ammeraal 4
5. Lindert Kroon  3
6-8. Colin de Vries, Joppe Erwin Kok en Hugo Timmer 4

Groep G

Groep H

1. Wessel Adema 5 uit 7
2. Marrit Adema 5
3. Eric Cruiming 4,5
4. Tom van der Enden 4,5
5-6. Machteld van Foreest en Jarno Bruins 4
7. Lisabeth Woltjer 1
8. Rebecca Bult 0


en tot slot.... groep H

Een geslaagd toernooi behoorde alweer tot de geschiedenis. Wie tot slot ten onrechte niet werd bedankt voor zijn gebruikelijk grote inzet en voor de leiding van het geheel was Roelof. Maar ja, een willekeurig clublid stapt niet zomaar even naar voren om een dankwoordje te spreken. Dat is typisch iets voor iemand met een wat 'overkoepende' functie: de voorzitter van de organiserende vereniging. Die is er even niet, zoals bekend, en daarom bleef het in dat opzicht stil. Misschien een volgende keer beter! 

Hoe dan ook, voor iedereen geldt: tot volgend jaar!


Zo lang duurde het toernooi toch ook weer niet?

De gezamenlijke hulpkrachten - zoals al gezegd:
 de dames ontbreken..

Geen opmerkingen: