woensdag, november 28, 2012

Ten Boer wint van Middelstum in 3e NOSBO-ronde: 5 - 3


In de 3e ronde van de NOSBO-competitie ( klasse 1B) is gisteravond de wedstrijd Ten Boer - Middelstum in het voordeel van de gastheren beslist. Moesten in de vorige thuiswedstrijd (tegen DAC) de punten vooral van de laatste vier borden komen (en dat gebeurde toen gelukkig ook), nu was het andersom en zorgden de eerste 5 borden voor liefst 4,5 punt.

Klaas-Wubs
Klaas speelde weer eens een fraaie partij. Over het late middenspel zal hij niet tevreden zijn geweest, want na afloop vertelde hij glimlachend aan omstanders én tegenstander Wubs dat die hem in die fase in één zet mat had kunnen zetten. Maar over het eindspel was hij wel  in zijn nopjes. Daarvoor was ook alle reden, want hij wist met een aantal pionnen een witte loper de baas te blijven en voerde vooral op het eind de zetten zelfverzekerd uit. Zijn partij was de laatste van de avond en betekende ook de winst voor het team omdat de stand daarmee 5-3 werd.

Piet-Hof
Piet speelde voorzover ik heb kunnen zien (en achteraf horen) een gelijkwaardige remise, waar vermoedelijk ook niet veel meer over te vertellen valt.

Jan-Steggink
Jan won, maar moest in de openingsfase toezien hoe tegenstander Steggink een betere stelling opbouwde. Langzaam maar zeker wist hij (Jan) zich van de druk te ontdoen en zelf initiatieven te ontplooien. Toen ik weer eens kwam kijken stond hij ineens overwegend en bezat twee gevaarlijke pionnen op de damevleugel. Het duurde toen toen niet lang meer voor de winst kon worden binnengehaald.

Albert-Bol
In de partij tussen Albert en Jan Bol ging het lange tijd om de vraag of zwart de witte pion op e5 nu wel of niet kon veroveren. Wit klampte zich aan het kleinood vast en enige analyse zal nodig zijn om uit te maken of zwart niet te veel tussenzetten deed en/of omtrekkende bewegingen maakte. Hoe dan ook, op zeker moment toen zwart dacht de spanning weer op te kunnen voeren door een damezet, was dat de verkeerde beslissing en kon wit door middel van een kwaliteitsoffer de balans in zijn voordeel doen omslaan. Even daarna gaf zwart op.

BOL
PRINS

Hierboven de stelling na 20 zetten. Wit speelde nu 21. De3 daar had de dame ook al eerder gestaan; via uitstapjes daarna naar d2, d6 en weer d2, is zij (ik wilde eigenlijk hij zeggen, maar dat kan natuurlijk niet) nu weer op het oude honk beland. In de tussentijd had zwart de d-lijn afgesloten met Ld5, maar dat bekwam hem slecht. De dame dekt op e3 pion e5 nog eens extra wat bepaald geen kwaad kan en maakt de d-lijn vrij voor de toren. Bovendien blijkt ineens de e-lijn van levensbelang na: 21. ... Dc7? ook daar had de zwarte dame eerder gestaan in de strijd om pion e5: toen kon het wel, in deze stelling kan het niet en de partij is uit: 22. Txd5! exd5 23. e6 Pde5 24. Pxe5 Pxe5 25. Lxe5 De7 26. Lxg7 Th7 27. exf7+ Kxf7 28. Dxe7+ Kxe7 29. Ld4 Te8 30. Th3 Kd6 31. Te3 Txe3 32. Lxe3 Ke6 33. Lf3 Kd6 34. Kd2 en zwart gaf op.

Alfred-Brandsma
Toen ik vrij laat op de avond bij Alfred ging kijken was hij bezig een eindspel met 4 torens en beide dames op het bord tot een goed einde te brengen. De dame en een toren van Alfreds tegenstander stonden geheel buitenspel en dat maakte dat wit met zijn andere toren zijn koning moest verdedigen tegen Alfreds dame én toren. Dat was een ongelijke strijd. Later hoorde ik dat hij (A.) eerder in de partij enkele pionnen had achtergestaan, maar een kniesoor die daar op let! 
In ieder geval speelde hij de partij (tegen een tegenstander met een aanzienlijk hogere rating, maar ik denk dat die van Alfred dringend aan een bijstelling naar boven met minstens 100 punten toe is) prima uit en voert hij onze voorlopige NOSBO-scorelijst aan met 3 uit 3!

Gerard-Wubs en Marten-Verheij
Van de partijen van Gerard en Marten, die beide verloren gingen, heb ik te weinig gezien om er een zinnig woord over te kunnen zeggen, dus dat probeer ik dan ook maar niet. De volgende keer beter luidt het motto.

Wopko-Naaijer
Van Wopko's worsteling voor het halve punt heb ik het laatste gedeelte  mogen aanschouwen. Op een gegeven moment kon, nee moest hij zijn loper offeren tegen twee pionnen om nog een kans op remise te houden. Dat deed hij gelukkig ook en toen was het zaak met zijn roi dépouillé naar h1 te lopen waar zwarts enig overgebleven pion anders zou promoveren. Zwart had ook nog zijn koningsloper, maar aangezien die, zoals te doen gebruikelijk, de zwarte velden bewandelde en de zwarte koning ook geen bedreiging vormde, was remise verzekerd. Voor een kleine hartverzakking bij de omstanders zorgde Wopko door  nog een keer de verkeerde kant op te gaan (grapje?), waarna de zwarte loper had kunnen ingrijpen, maar dat laatste gebeurde niet. Daarna bleef Wopko geduldig zijn koning van h1 naar g2 schuiven en omgekeerd, tot zwart het wel geloofde en voor pat zorgde.

SC Ten Boer - SC Middelstum: 5 - 3

1. K.Dijkhuizen (z)(1899) - H.Wubs (w)(1801): 1 - 0
2. P.Beetsma (w)(1734) - J.M.Hof (z)(1700): ½ - ½
3. J.Pilon (z)(1726) - F.Steggink (w)(1739): 1 - 0
4. A.Prins (w)(1655) - J.Bol (z)1728): 1 - 0
5. A.Rodenboog (z)(1531) - F.Brandsma (w)(1732): 1 - 0
6. G.Zijlema (w)(1506) - G.Wubs (z)1717): 0 - 1
7. M.Berends (z)(1489) - A.Verheij (w)(---): 0 - 1
8. W.Dijkema (w)(1403) - J.Naaijer (z)(1513): ½ - ½Voor de onderlinge competitie werden nog gespeeld:

Ad Mertens (w) - Harm Buter: ½ - ½
Bas Klomberg (w) - Free Blok: 1 - 0

Afwezig met kennisgeving: Erick Erdtsieck en Erwin Kok.

Geen opmerkingen: