woensdag, december 12, 2012

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 13


In de onderlinge competitie werden gisteren partijen gespeeld voor de 14e ronde. Er viel weer veel te genieten voor de (neutrale?) liefhebber, maar niet iedere deelnemer zal daar volmondig mee instemmen. 

Albert Prins (w) - Klaas Dijkhuizen:  0 - 1
Piet Beetsma (w) - Marten Berends: 1 - 0
Erick Erdtsieck - Erwin Kok:  0 - 1
Gerard Zijlema (w) - Bas Klomberg: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Alfred Rodenboog: 1 - 0

Albert-Klaas
Als Albert iets had gewild in deze partij dan had het in de openingsfase moeten gebeuren, toen de zwarte pionnenstructuur enkele gaten vertoonde. HIj zag echter geen kans daar goed gebruik van te maken en de wat betere stelling verwaterde, waarna zwart langzaam maar zeker het heft in handen nam en een flinke druk op de damevleugel begon uit te oefenen. Met enig kunst- en vliegwerk hield A. het nog even vol, maar uiteindelijk toen er zich al een licht waas voor zijn ogen had gevormd, ging hij in de fout en kon opgeven.

Piet-Marten
In het middenspel veroverde wit een pion en had vanaf dat moment ook de beste papieren en de betere stelling. Daarna heb ik van de partij weinig meer meegekregen, tot ik Marten de gevreesde woorden ik geef op hoorde uitspreken.

Erick-Erwin
De gastleden uit Usquert speelden, gezien de weersomstandigheden, in hun woonplaats tegen elkaar, waarbij Erwin aan het langste eind trok. Van beide spelers heb ik een reactie ontvangen.

Erwin:

Uitslag Erick Erdtsieck - Erwin Kok 0-1, keerpunt was de witte zet zet 18. Pc5 (zie diagram), waarna de tactische 18. .. Pxd4 komt dat de rollen deed omdraaien. Zwart speelt nauwkeurig uit en wint. 

 Erick:

Ik denk dat ipv Pc5 zelfs Lxc6 Lxc6 Txc6 bxc6 Tc1 winnend is. Daarna kan het paard wel naar c5 en e6 met 3-voudige aaval op c7.

Gerard-Bas
Bas, de afgelopen weken enkele plaatsen gestegen, leverde tegen Gerard teveel materiaal in om de partij tot een goed einde te kunnen brengen en zag op het laatst ook nog, door zijn koning na een schaakje op een verkeerd veld te zetten, dameverlies over zich heenkomen. Volgende keer beter, Bas!

Ad-Alfred
Deze partij was echt de verrassing van de eerste seizoenshelft. Ad had tot nu toe een serie nederlagen te verwerken gekregen, maar zette in dit treffen vanaf het begin alles op alles en dwong Alfred tot verdedigen. In het middenspel stond de zwarte koning te midden van zijn onderdanen die hun monarch uit alle macht nog probeerden te vrijwaren voor naderend onheil, maar even later werd hen (de koning en Alfred) door een paardzet de laatste hoop ontnomen: mat. Het zou kunnen dat Alfred, om in voetbaltermen te spreken, de partij in Roden (zie het verslag van gisteren) nog enigszins in de benen had: die moet hem in ieder geval flink wat energie hebben gekost. Hoe het ook zij: alle lof voor Ad!

AMK: Free Blok, Jan Pilon. SN: Harm Buter en Wopko Dijkema.

N.B.
Volgende week, 18 december, zal niet het jaarlijkse snelschaaktoer-nooitje (Mien-bokaal) plaatsvinden, maar dan is er (gewoon) de laatste ronde van dit jaar in de clubcompetitie. Het snelschaken is waarschijnlijk op 8 januari. Zegt het voort!

Geen opmerkingen: