vrijdag, december 28, 2012

GP Schaakstad Groningen: 5 prijzen



Op derde kerstdag was de 5de GP van dit seizoen. De GP was gekoppeld aan het mooie Schaakstad Groningen toernooi. Jan Pilon doet mee aan het grote toernooi in de C-groep en Roelof aan de compactversie in de A-groep. Jan won en Roelof speelde remise.

Over de organisatie van de GP vallen positieve en te verbeteren dingen te zeggen. Het is natuurlijk heel leuk dat de GP gekoppeld is aan het grote toernooi. De kinderen gingen bijna allemaal kijken in de grote zaal om de grootmeesters te zien. Ouders konden het commentaar van Hans Böhm volgen en het hoogtepunt was de prijsuitreiking door dezelfde Hans Böhm. Hij doet dit erg leuk en maakt tegelijk reclame voor het schaken. Te verbeteren was de lange duur tussen inschrijving en start (meer dan 45 minuten), onrust in de zaal, kinderen die bovenop de borden stonden van nog spelende kinderen (ja, ja), uitslagen die later gecorrigeerd moesten worden en een uitgereikte prijs, die later voor iemand anders bestemd bleek te zijn. Wat ook beter kan is om tússen de ronden mededelingen te doen, want nu gebeurde dat wel eens als de kinderen al aan het schaken waren. Al met al liep het toernooi uit, pas na 18 uur waren alle prijzen uitgereikt.

Door de Ten Boersters werden 5 prijzen behaald bij 12 deelnemers, een mooi resultaat. In de J groep speelde Martijn. Hij speelde prima en haalde met 5 punten de 2de prijs. Voor hem was dit de eerste prijs op een GP, er zullen zeker meer volgen. 

Martijn (m)

In groep H speelde Jarno. Hij deed het heel goed en haalde 5 punten. Per abuis was 1 resultaat fout genoteerd. Gelukkig was zijn tegenstander te achterhalen en was hij zo sportief om dit te bevestigen. Jarno was hiermee gedeeld 2de met 2 anderen en op SB net geen prijs.

Lindert speelde in de G-groep. In de 2de ronde stond hij gewonnen met K + T tegen K alleen. Het was nog moeilijk om dit uit te spelen, maar het lukte. Hij haalde 4½ punt en hiermee de 3de prijs. Ilse liet vanmiddag zien dat ze echt prima kan schaken. Ze leek af te gaan op 7 uit 7, maar een verlies in de laatste ronde leidde tot 6 uit 7, maar toch de 1ste prijs in groep F! Heel goed gedaan, Ilse. 

Ilse (r)
Remco (m)












Lindert (r)

Sjaak was gevraagd als groepsleider in groep E met maar liefst 3 Ten Boersters: Gerbrich, Remco en Luuk. Gerbrich haalde uiteindelijk 4 punten en was hiermee gedeeld 3de, echter net geen prijs. Luuk had een ongelukkige middag en was erg blij met 1½ punt behaald in de laatste 2 rondes. Remco speelde heel geconcentreerd en wist 2de te worden met 4½ punt. Hij speelde remise tegen Luuk in de laatste ronde.

In groep C speelde Gerben. Hij begon ongelukkig met 2 nederlagen, maar wist daarna nog 4 keer te winnen in lange partijen. Gerben dacht hiermee 3de te zijn, maar tijdens de prijsuitreiking ging de beker naar iemand anders. Deze jongen was al vertrokken omdat hij geen prijs dacht te hebben. Achteraf bleek Gerben inderdaad 3de. Uiteindelijk kreeg hij toch nog de beker, maar hij staat hierdoor niet op de foto.

In de B-groep speelden Finn en Dalarna een minder gelukkig toernooi. Dalarna haalde 2 punten en Finn 2½ met 3 remises. Finn won wel van Dalarna. Hij offerde zijn Dame om Dalarna’s enige pion te slaan en kon daarna met zijn eigen enige pion nog promoveren en winnen. Mooi uitgespeeld.

In de A-groep speelde Robin opnieuw erg goed. Hij won o.a. van Leonard in ’t Veen, speelde remise tegen Koen en haalde de 3de plek met 2½ punt. Koen werd als jongste en laagste ratinghouder laatste met ½ punt. Toch had hij wel mooie partijen gespeeld en veel geleerd. Winnares werd Carmen Brouwers, terug na enkele jaren afwezigheid.

Robin (r)

Het is aan te bevelen om bij een volgende editie van de GP Schaakstad een vast organisatiecomité inclusief groepsleiders te formeren om alles van tevoren te regelen. Zo kan ook een goede aansluiting tussen jeugdtoernooi en de rest van het schaaktoernooi worden gerealiseerd. Want we willen natuurlijk de jeugd van de Grand Prix over een paar jaar op het hoofdtoernooi zien, dus is het dé gelegenheid om reclame te maken voor het schaken.

Geen opmerkingen: