dinsdag, december 11, 2012

Ten Boer onderuit tegen Roden


In de 4e ronde van de NOSBO-competitie (klasse 1B) heeft Ten Boer gisteravond zijn eerste nederlaag geleden. De Rodenaars trokken met 6-2 aan het langste eind en daar was eigenlijk niet zoveel tegen in te brengen. Piet had vorige week al verloren, nu kwamen er nog verliespartijen van Harm, Gerard en Marten bij.

Harm-Jeppe Teensma

Vooral die van Harm was pijnlijk omdat hij gewonnen stond maar toen met een onbesuisde torenzet alles teniet deed. Ook Gerard en Marten hadden goede stellingen voordat er de klad in kwam.

Borden 1-3

Borden 5-8

De andere vier partijen eindigden in remise. Klaas kwam vanuit een Hollandse opening in een ingewikkeld middenspel terecht, waarin hij naar eigen zeggen op verlies kwam te staan. Maar Klaas (wie kent hem niet) maakte er zoals gewoonlijk een dolle boel van en veronderstelde later dat zijn tegenstander een beetje tureluurs (!) was geworden van zijn onverwachte zetten. Hoe dan ook, het eind van het liedje was natuurlijk dat hij (Klaas) zich behendig naar remise wist te werken.

Klaas-Ward Romeijnders

Jan speelde een partij waarin het evenwicht niet echt werd verbroken en dat leidde tot een rustige remise.

Hetzelfde kan min of meer van de partij van Albert worden gezegd. Op de 12e zet won hij een pion, maar aangezien dat een achtergebleven exemplaar betrof, was handhaving van het boertje allerminst zeker. Hij bood remise aan toen een dame- en toreneindspel werd bereikt en dat werd aangenomen. In de analyse bleek dat zwart inderdaad de pion zou hebben teruggewonnen.

Alfred speelde een waarlijk heroïsche partij. In het eindspel moest hij met twee torens opboksen tegen toren, loper en verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijn. Keer op keer leek zijn laatste uur geslagen te zijn, maar ook keer op keer vond hij een uitweg. Tegenstander Dalmolen bleef maar drukken en drukken en uiteindelijk leek niet op de a-lijn maar op de e-lijn de beslissing te vallen, nadat Alfred een toren tegen de loper en vrijpion had geofferd en zwart toen met zijn e-pion oprukte naar het paradijselijke veld e1. Beiden waren inmiddels in tijdnood gekomen en in die fase greep Alfreds tegenstander, nu echt op winst staand, mis en deed zijn toren in de aanbieding. Dat betekende dat zwart (D.) dame haalde en Alfreds pion op h7 arriveerde met de koning voldoende dichtbij voor remise. Alfred werd vervolgens, een tikje onnodig, nog zo'n 15 keer schaak gezet, maar het halve punt kwam niet meer in gevaar.


Alfred-Dick Dalmolen

SC Roden - SC Ten Boer: 6-2

1. W.Romeijnders (z)(1858) - K.Dijkhuizen (w)(1899): ½-½
2. G.Battjes (w)(1848) - J.Pilon (z)(1726): ½-½
3. L.Boskma (z)(1842) - A.Prins (w)(1655): ½-½
4. T.Visser (w)(1785) - P.Beetsma (z)(1734): 1-0
5. D.Dalmolen (z)(1781) - A.Rodenboog (w)(1531): ½-½
6. R.Matulessy (w)(1730) - G.Zijlema (z)(1506): 1-0
7. H.van Bemmel (z)(1688) - M.Berends (w)(1489): 1-0
8. J.Teensma (w)(1666) - H.Buter (z)(1338): 1-0

Geen opmerkingen: