zaterdag, januari 05, 2013

Gerbrich Kroon (Ten Boer) en Silke Kok (ScepU) naar NK!

Mail van Roelof Kroon, jeugdleider van SC Ten Boer:


Gerbrich plaatst zich voor NK

Vandaag was de 2de ronde van de PJK voor de categorieën C en D. Van onze jeugdclub deden Ilse, Koen, Lemée en Gerbrich mee. Het toernooi werd een enorm succes voor Gerbrich. Ze werd gedeeld 1ste bij de meisjes. Binnenkort moet ze een beslissingstweekamp tegen Silke Kok (de dochter van Erwin) spelen om het kampioenschap. Maar belangrijker nog: ze heeft zich geplaatst voor het NK in mei in Rijswijk! En dat was al tijden haar grote droom.

In de C-categorie speelden Ilse en Koen. Ilse speelde heel goed, een paar goede partijen gezien. Maar de tegenstand was erg sterk en uiteindelijk kwam ze vooral om te leren. En dat heeft ze gedaan. Ervaring die ze mee kan nemen naar toernooien. Ga zo door Ilse. Koen speelde ook een paar goede partijen. Tegen Daniël stond hij goed. Tegen Feline miste hij een winst en eindigde de partij in remise. Uiteindelijk haalde hij 2,5 uit 7, Ilse 1 uit 7.

In de D-categorie konden Lemée en Gerbrich zich plaatsen voor het NK. Er zijn dit jaar namelijk twee plaatsen (vijf voor de jongens overigens!). Het werd een ongemeen spannend toernooi doordat de indeling een grote invloed kan hebben op de einduitslag. Als je in de laatste ronden tegen een heel sterke moet, dan heb je pech, terwijl je geluk hebt als je een vrije ronde hebt.

Gisteren speelde Gerbrich een fantastische 1ste ronde, daarna was het op (1 uit 5). Lemée wist tegen Wyona en Gerbrich te winnen en had goede kansen op één van de twee NK-plekken, samen met Silke Kok en Marlinde Waardenburg. Na de 1ste dag had Silke 2,5 uit 5, Marlinde en Lemée 2 en Gerbrich slechts 1.

Vandaag kreeg Gerbrich in ronde 6 een bye (2 uit 6), Silke, Lemée en Marlinde verloren, dus de strijd was weer open. In ronde 7 won Gerbrich van Silke, een tegenstandster waar ze nog nooit van heeft gewonnen. Silke had wat pech in de partij, maar kreeg gelukkig in ronde 8 een bye. Marlinde won en Lemée kreeg een bye. Dus na 7 ronden stonden Lemée, Gerbrich en Marlinde op 3 uit 7, Silke 2,5 uit 7 (en dus 3,5 uit 8 vanwege de bye).

In ronde 8 kon Gerbrich de NK-plaats veilig stellen, maar ze miste een mat in 2 tegen Marlinde. De partij eindigde in remise in een stelling die nog gelijk was, maar waarvan ik denk dat Marlinde de beste kansen had. Lemée verloor. Dus met nog één ronde te gaan hadden Silke, Marlinde en Gerbrich 3,5 en Lemée 3.

In de laatste ronde moest Gerbrich tegen Wyona (die laatste stond), Silke tegen Thijmen Nawijn (die een-na-laatste stond) en Marlinde tegen Lemée. Gerbrich won moeizaam, maar wel snel. Silke won ook een goede partij. Lemée miste een paar keer mat in één en kwam verloren te staan. Wat er toen precies gebeurde weet ik niet goed, maar er werd tot remise besloten tussen Lemée en Marlinde, waardoor Silke en Gerbrich naar het NK kunnen. Marlinde haalde 3 uit 4 tegen de overige meiden, en hoopt nu op een vrijplaats. Het zou leuk zijn, want de Nosbo heeft veel sterke meiden in de D-categorie!

Gerbrich tijdens een schoolschaaktoernooi (maart 2012)

 Voor mij is de plaatsing van Gerbrich voor het NK een gedenkwaardig moment. Jan, mijn broer, heeft in 1978 en 1979 meegedaan, ik in 1980. Gerbrich is nu de derde van de familie die naar een NK mag. Ze heeft er afgelopen jaar hard voor getraind en daarmee het resultaat gehaald dat ze wilde. Een knappe prestatie!


Silke (l) en Gerbrich (met dank aan Erwin Kok)

P.S.1.
Alberts SchaakBlog feliciteert de beide NK-gangers Gerbrich en Silke van harte met hun fraaie resultaat en wenst ze op het komend NK veel succes! 

P.S.2.
Klik ook nog even hier:  Noorderkrant

Geen opmerkingen: