zondag, januari 13, 2013

GP Hoogeveen levert Zoetemelkse prestatie op


Jarno: twee prijzen in 24 uur!

Vandaag een zeer geslaagd GP toernooi in Hoogeveen. Pesse om precies te zijn. Het was erg goed georganiseerd. Er deden 66 jeugdschakers mee, waarvan 10 uit Ten Boer. De kinderen kregen alle ruimte om hun spelletje te spelen en het was daardoor een echt feest. Een aandachts-punt, maar dat onderkenden de organisatoren ook, was dat de A-groep wel behoorlijke last had van het lawaai tussen de rondes. Neemt niet weg, dat dit voor mij persoonlijk één van de favoriete GP’s is. Veel dank en hulde voor de organisatie!

Ons tiental leverde een Zoetemelkse prestatie af: vijf tweede plaatsen en één eerste plaats. Dit naar analogie van onze grootste nationale wielrijder die ook vijf keer tweede werd in de Tour de France, voordat het lukte om de gele trui naar Parijs te brengen.

In groep I speelde Martijn. Doordat de ratingen niet herberekend zijn na 27 december, had hij het ‘geluk’ dat hij weer in de onderste groep kwam. Vrolijk begon hij iedereen te verslaan, slechts één keer haperde de motor. Hierdoor werd hij tweede.

In groep H debuteerde Mieke. Ze deed het geweldig door meteen al haar 1ste partij te winnen. Daarna kwamen er nog 2 punten bij. Ik heb niet vaak meegemaakt dat iemand debuteert met 3 uit 7. 

...debutant Mieke...

Goed gedaan Mieke, je had je medaille meer dan verdiend. In deze groep speelde ook Jarno. Hij speelde goed, verloor slechts twee keer. Hierdoor werd hij 2de en belangrijker hij scoorde 16,2 punt in het GP-klassement. Nu ben ik benieuwd hoe dicht hij Marrit Adema is genaderd. Misschien mag hij net als Zoetemelk binnenkort de leiderstrui aantrekken. Nog iets over deze groep: ik was onder de indruk van de tafelleider. Er zaten veel starters in deze groep. Over het algemeen vraagt dit veel van de tafel-leider. Deze tafelleider bleek hier met veel geduld en betrokkenheid mee om te gaan. Misschien kan ik hem contracteren voor de Grand Prix in Ten Boer.

Lindert in zijn partij in de laatste ronde

In groep G speelde Lindert. Hij speelde erg rustig. Ik was onder de indruk, zelfs van zijn enige verliespartij. Wat mij opviel was vooral dat hij de goede dingen doet: stukken activeren, desnoods ten koste van een pion. Ga zo door, Lindert, de tweede prijs was dik verdiend.
In groep E speelden Luuk en Abel. Luuk speelde goed vanmiddag. Hij is een gevaarlijke schaker geworden, die elke fout afstraft. Vandaag resulteerde dit in 5 punten en een 2de prijs. Abel stak met kop en schouders uit boven de rest van de groep. Abel heeft de laatste maanden weer enorm veel geleerd bij het schaken. Hij kent maar één doel: de koning van de tegenstander. Daar gaat hij zo direct mogelijk op af met creatieve aanvalswendingen. Vandaag leverde dit 6 succesvolle aanvallen op en één aanval die afgeslagen werd. Met 6 uit 7 werd hij eerste.

Abel wint ook zijn laatste partij

In groep D speelden Remco en Gerbrich. Remco had pech dat de rating niet herberekend is. Hierdoor moest hij tegen wel erg sterke tegenstand. Hij schaakte goed, maar het resultaat bleef achter. Tegen Gerbrich verdedigde hij taai, maar uiteindelijk bleek één verkeerde tegenaanval verkeerd af te lopen. In de laatste ronde moest hij tegen de nog ongeslagen Marlinde. Weer een taaie tegenstand en nu bleek het succes te hebben. Met een actieve toren en loper wist hij Marlinde in een matnet te krijgen. Toch nog een punt. Gerbrich speelde met veel vertrouwen. En met een erg verstandige indeling van haar tijd. Hierdoor wist ze 5 punten te scoren. Tegen Marlinde en Lukas van Ruiten ging het fout. Soms had ze ook wel geluk, zoals in haar laatste partij toen haar tegenstander een mat in één miste. Maar goede partijen hadden toch de overhand. Ik hoop dat de stijgende lijn doorzet, Gerbrich.

Remco zet Marlinde mat
Gerbrich is blij met haar 2e prijs


                       
In groep B speelden Dalarna, Finn en Robin. Dalarna speelde goed, maar miste net de aansluiting naar de prijzen door een verlies tegen Robin in de laatste ronde. Finn begon goed tegen Robin en Niels. Daarna een dip. Uiteindelijke 2,5 punt. Toch is Finn de laatste twee maand weer op de goede weg, dus dat zal goed gaan komen. Ik was onder de indruk van Robin vanmiddag: hij wist een overwinning op zichzelf te halen. Ongelukkige verliespartijen in ronde 2 en 3 maakten hem murw, waardoor hij in ronde 4 ook verloor. Nadat hij even met Gerbrich een frisse neus had gehaald, wist hij de belangrijkste tegenstander van vanmiddag, zichzelf, te overwinnen. Met 1,5 uit 3 in de laatste 3 ronden gaat hij in een positieve tendens naar de volgende toernooien. 

Abel en Luuk met hun prijzen

Geen opmerkingen: