zondag, februari 17, 2013

FGH-team kampioen van Nederland + 5de ronde NJCE-mail van de jeugdleider van Ten Boer, Roelof Kroon, aan Alberts SchaakBlog:


Vandaag is ons eerste FGH-team kampioen van Nederland geworden. Een officieuze titel, want het toernooi wordt alleen bij de Nosbo gespeeld. De overige bonden organiseren niet een dergelijk toernooi.

Het FGH-toernooi is bedoeld voor schakers die ná 2003 zijn geboren. Ten Boer had dit jaar twee teams.Het eerste team is een vriendenteam met drie ervaren GP-schakers. Joppe Kok (SCEPU), Hugo Timmer (Meeden) en Lindert Kroon schaken vaak samen en zien elkaar ook naast het schaken. Dat schept een goede band: iets wat terug te zien was in de teamprestatie. Bedoeling was dat Mieke Nissen met haar toernooiervaring het team zou completeren, maar ziekte noopte haar om in Ten Boer te blijven. Gelukkig wilde de enthousiaste Melanie Vegter met de jongens meedoen. En met een geweldig resultaat: officieus Nederlands kampioen.

Het tweede team werd 4de. Het speelde ook geweldig. Naast Luuk Hartman speelden hier Sven van Keulen, Sybren en Marten Wester en Joey Nolden. Voor 4 van de 5 was het hun eerste toernooi. Maar allemaal wisten ze hun punten mee te pakken. En vooral de kwaliteit van hun schaakspel deed me glimmen van trots. Ik was namelijk hun coach, terwijl Erwin samen met Jan Pilon het eerste team coachte. Ook opmerkelijk: Luuk bracht als enige Eelke de Boer een keer aan het denken. Hij en Jonas Hilwerda waren natuurlijk fantastische 1ste bord spelers bij de Paardensprong teams. 

Team 2 met coach Roelof
Foto: Willem Vegter


In de 1ste en 4de ronde moesten onze teams tegen elkaar. Beide keren eindigde de wedstrijd in 2-2. Luuk won voor het 2de team op het 1ste bord. Ook aan het 4de bord ging de overwinning naar Ten Boer 2. Aan het 2de en 3de bord won Ten Boer 1 echter. 

In de laatste ronde moest Ten Boer 1 gelijk spelen tegen Paardensprong 1 om 1ste te worden. Al gauw stond het 1-1 (overwinning Hugo, verlies Lindert). Beslissend zou de partij van Joppe worden. In een monumentale partij wist hij in het eindspel met aanzienlijk minder tijd twee stukken te winnen. De spanning was groot, want het was de vraag of Joppe binnen de tijd zou winnen. Zeker toen één van de paarden verloren ging. Maar één van zijn paarden kon de toren nog aanvallen. De tegenstander wilde zo graag zijn paard terugwinnen dat hij dat niet zag en Joppe kon met zijn toren, paard en koning in de laatste minuut zijn tegenstander matzetten. Een zenuwslo-pende partij die Joppe met stalen zenuwen naar winst wist te voeren. 

De beslissende partij van Joppe
Foto: Willem Vegter


Het 1ste team werd uiteindelijk kampioen door vier keer 2-2 te spelen en twee keer met 3-1 te winnen. Hugo Timmer speelde schitterend: hij werd topscorer met 6 uit 6. Lindert en Joppe scoorden 3 uit 6, terwijl Melanie 2 punten scoorde. Hierdoor haalde Ten Boer 18 matchpunten en 14 bordpunten. Paardensprong 1 had evenveel matchpunten, maar doordat men in de 4de ronde met 4-0 van Paardensprong 2 verloor hadden ze uiteindelijk 1,5 bordpunt minder.

Melanie, Hugo, Lindert en Joppe met coach Erwin Kok
Foto: Willem Vegter

Om half 5 kon het 1ste team samen met coach Erwin op de foto als kampioen. Het tweede team werd 4de en krijgt nog een prijs. Het was een erg goed georganiseerd toernooi. De jeugdleiding van de Paardensprong weet altijd een enthousiasmerende schaaksfeer te creëren, waarin de kinderen centraal staan. Veel dank, Ronald, Anders en Bram.

Eén gelijk spel bij 5de ronde NJC

Vrijdag was de 5de ronde van de NJC in Leeuwarden. Het was een leuke schaakavond aan het Kalverdijkje georganiseerd door Migchiel de Jong.

Ons 1ste team moest tegen Paardensprong 1. Helaas kon Alfred niet meedoen, maar juist invaller Ilse Schuit wist voor het enige punt te zorgen. Ze versloeg Niels van Nimwegen in een geweldig goede partij. Ilse is aan erg sterke reeks bezig en vertoont een ongekende groei in rating. De andere 3 schakers in het team zorgden ook voor stevig weerwerk. Bas had eeuwig schaak tegen Martijn van Nimwegen, maar besloot gezien de stand van het team door te gaan om te proberen te winnen. Dat mislukte helaas. Ruben speelde tegen de sterke Daniël Apol. Lamg ging het gelijk op, maar toen Ruben de stelling opende ging het jammer genoeg mis. Finn speelde lang gelijkwaardig tegen Jonas Hilwerda. Ondanks sterke weerstand ging Jonas er uiteindelijk sierlijk doorheen. Een goede partij van beide kanten.

Het 2de team mocht het opnemen tegen koploper Philidor/Sneek. Koen speelde erg goed tegen een 1700 speler. Uiteindelijk werd pas na de 20ste zet een zwakke pion op c3 hem fataal. Dalarna begon ook goed, maar op een gegeven moment kwamen er teveel dreigingen. Lars leverde in de opening een stuk in, maar begon een gevaarlijk aanval op de damevleugel. Zijn tegenstander moest nauwkeurig verdedigen om niet mat gezet te worden. Uiteindelijk lukte hem dat en toen had Lars niet meer genoeg stukken om de aanval voort te zetten. Gerbrich speelde een goede partij. Lang stond ze een kwaliteit achter, maar uiteindelijk wist ze af te ruilen naar een remise toreneindspel. Hier maakte haar tegenstander een fout en verloor zijn toren. Hierna maakte Gerbrich het rustig af met T+K tegen K (3-1)

Het 3de team verraste met een gelijk spel tegen Sneek. Robin en Jerimi hadden weinig kans. Maar Lemée wist in de opening de dame van de tegenstander te veroveren. Vakkundig zette ze dit om naar een punt. Abel speelde weer een geweldige pot schaak tegen Dylan Sealy. Dit tweetal had in de 3de ronde al tegen elkaar gespeeld en met die partij de schoonheidsprijs gewonnen. Ook deze partij had een vergelijkbare klasse. Vol op mat spelen beide schakers met als gevolg dat gedurende 20 zetten beide koningen bijna elke zet mat gezet kunnen worden. Met een tegenaanval wordt dit mat dan voorkomen. En dit keer was Abel de sterkste. Geweldige partij Abel en 2-2.

Geen opmerkingen: