dinsdag, februari 05, 2013

Forse nederlaag SC Ten Boer


In de 6e ronde van de NOSBO-competitie is SC Ten Boer voor de tweede keer door de mangel gehaald, nu door Staunton 2. Werd het eerder tegen Roden een nederlaag van 6-2, nu trokken de ook nog eens met aardbevingen bedreigde Ten Boersters met 6½-1½ aan het kortste eind.

Na een voorspoedige reis(je) arriveerden we in in het clubgebouw van onze tegenstanders. Daar zag ik mijn vroegere clubgenoot Henk van Dijk terug, met wie ik in de periode 1967-1975 toen we beiden lid van SC Helpman waren (die later fuseerde met Staunton) 12 partijen heb gespeeld in de onderlinge competitie. Henk heeft zo'n 22 jaar in Frankrijk gewoond en gewerkt en is pas sinds een jaar of twee terug in Nederland, speelt in Steenwijk in de clubcompetitie en doet af en toe mee bij Staunton 2 in de NOSBO. We hadden natuurlijk van elkaar gezien dat we allebei aan het 4e bord spelen, dus de kans was groot dat we elkaar zouden treffen en dat gebeurde ook: de 13e partij, maar dan in NOSBO-verband. Tijdens onze aangename kout vond de indeling van de teams plaats, waarbij ook aandacht werd geschonken aan de 80e verjaardag van Staunton-lid Henk Seijen. Toen de partijen maar kort bezig waren werd het spel even onderbroken om hem goed in het zonnetje te zetten, waarbij hem tevens een kadobon werd aangeboden. Over Henk Seijen las ik trouwens eens dat hij in de jaren 50 (!) al deelnemer was aan de bondswedstrijden, dus hij gaat ook aan het schaakbord heel lang mee. Ook werd opgemerkt dat hij zelfs op zijn verjaardag het schaakbord prefereert boven het feesten, wat mij overigens voor schakers niet vreemd voorkomt. Ik had helaas mijn fototoestel vergeten anders had ik een en ander vastgelegd, maar helaas...

Dan  de wedstrijd; Hat was al eerder duidelijk dat het enorme ratingverschil (aan de acht borden in totaal zo'n 2200 (!!) punten) bepalend zou zijn voor het eindresultaat. Ik had al eerder op dit weblog gezegd dat we misschien hier en daar een punt of een halfje zouden kunnen wegslepen: alleen (helaas) het tweede deel van deze voorspelling is bewaarheid, want bij drie remises (Klaas, Piet en Albert) is het gebleven. Het grootste ratingverschil was aanwezig bij de partij Mertens-Colly, namelijk 600 punten, wat niet wegnam dat Ad heel lang goed partij bood, voordat hij in het eindspel sneuvelde.

Klaas bereikte een eindspel dat voor hem, zoals uit latere analyse bleek, iets beter stond, maar hij stelde remise voor waar zijn eigenstander op inging. Piet verdedigde zich afdoende in een tamelijk ingewikkeld middenspel. Het was de laatste partij die nog aan de gang was en Staunton had toen al ruim gewonnen. Ook hier werd tot een gelijkspel besloten. Eerder was al aan het 4e bord tussen Van Dijk en ondergetekende remise overeengekomen, in een stelling waarin zwart zeker niet minder stond. 

Nog twee kleine en niet al te moeilijke voorspellingen van astroloog Albert: Staunton 2 wordt ruim kampioen en Ten Boer eindigt even boven de middenmoot.SG Staunton 2 - SC Ten Boer: 6½ - 1½

1. T. Ebels (z)(2047) - K. Dijkhuizen (w)(1951): ½ - ½
2. A. Hebels (w)2007) - J. Pilon (z)(1743): 1 - 0
3. R. Popken (z)(1876) - P. Beetsma (w)(1718): ½ - ½
4. H. van Dijk (w)(1851) - A. Prins (z)(1668): ½ - ½
5. B. Kruisinga (z)(1788 - A. Rodenboog (w)(1572): 1 - 0
6. H. Seijen (w)(1800) - G. Zijlema (z)(1472): 1 - 0
7. J. Colly (z)(1830) - A. Mertens (w)(1140): 1 - 0
8. J. Groot (w)(1738) - H. Buter (z)(1361): 1 - 0Terzijde:
(Recent bericht uit de NRC)

Geen opmerkingen: