zondag, februari 24, 2013

Gerbrich Kroon NOSBO meisjeskampioen categorie D na gelijke strijd in beslissings-2-kampBegin januari werd de strijd om het Nosbo-kampioenschap in de categorie D georganiseerd. Bij de meisjes eindigde dit kampioen-schap in een gedeelde 1ste plaats voor Silke Kok en Gerbrich Kroon. Afgelopen weekend is in een tweekamp beslist wie zich uiteindelijk officieel meisjeskampioen mag noemen. 
35 minuten per persoon per partij bleek een goede keuze, want de partijen waren van hoge kwaliteit!Op vrijdag werd in Ten Boer de eerste wedstrijd van de tweekamp gespeeld. Gerbrich met zwart verraste Silke in de opening met de Caro-Kann, en dit leverde een gelijke stelling met tijdwinst op. Toen Silke een röntgenaanval op dame en toren bedacht, werd deze met een plotselinge dubbele aanval op dame en toren beantwoord. Hierdoor won Gerbrich een loper. 

Silke wist nog knap tegenspel te ontwikkelen en het lukte haar om Gerbrichs koning naar voren te jagen. Toen Silke dacht met nog luttele minuten op de klok met een dubbele aanval een toren terug te winnen bleek dat de toren zwaar giftig was: Gerbrich zette mat op h2.

Zondag was de tweede partij in Usquert. Voor de aftrap werd eerst smakelijk gegeten van een speciaal gebakken schaaktaart!

Silke kwam nu met zwart beter uit de opening. Gerbrich haalde twee openingen door elkaar waardoor Silke een sterke aanval op de witte koning kon beginnen, ook al omdat drie stukken van Gerbrich nog niet ontwikkeld waren. De aanval op de koning leverde een kwaliteit en twee pionnen op. In het eindspel dat volgde werd het nog erg spannend. Silke bedacht een goed plan om haar pionnenmeer-derheid op de koningsvleugel door te laten lopen, maar Gerbrich verweerde zich kranig en dapper met een goed samenwerkend loper en paard. Het verzet was niet voldoende om te verhinderen dat Silke’s g-pion naar de overkant geraakte. Hiermee was de strijd ondanks de tijdnood van Silke beslist, met 1 minuut 47 op de klok lukte mat zetten.


1-1 geeft wel aan dat beide meiden recht hebben op de titel. Toch kan er maar één kampioen worden. Een barrage volgde. Silke (wit) met 6 minuten moest winnen, Gerbrich met 5 minuten had genoeg aan remise. Zo’n barrage is een loterij. 
Gerbrich stond vrij snel gewonnen na een verwarrende paardvork in de vroege opening. Gerbrich won een dame, Silke met een omweg een toren. Een onreglementaire zet van Silke maakte met beiden nog 3 minuten op de klok een eind aan de partij die eigenlijk geen partij mocht heten.                    
     
Hierdoor werd Gerbrich de nieuwe Nosbo-kampioene. Silke reikte hoogst persoonlijk de beker aan Gerbrich uit. Na afloop werd er samen gegeten en alvast vooruit gekeken naar het NK in Rijswijk. De dames hebben er veel zin in en gaan de volgende maanden vol in training om goed te presteren op de Nederlandse Kampioen-schappen.

Geen opmerkingen: