zaterdag, februari 23, 2013

Vier prijzen op Grand Prix Van der Linde‏


Vandaag werd een Grand Prix gehouden in Winschoten bij Van der Linde. Er deden maar liefst 15 jeugdschakers van onze club mee. Uiteindelijk vielen er vier in de prijzen.

De opening van het toernooi was erg laat. Fons bleek ’s ochtends het excel-sheet met de opgaven voor het toernooi te hebben verstuurd, maar er ging iets fout bij het indelen. Ook waren er 5 extra jeugdschakers die zich aanmelden bij de zaal. Hierdoor moest er opnieuw ingedeeld worden. Hier waren een paar schakers de dupe van: zo kwam Remco in een veel te zware groep terecht. Gerbrich had juist geluk en kwam in een groep terug waar ze de hoogste rating had. Maar het gaf vooral veel uitstel van het toernooi. Gelukkig had de organisatie daarna alles goed voor elkaar en zo konden we rond kwart over 5 de prijsuitreiking doen. Mijn complimenten aan de organisatie hoe ze dit voor elkaar kregen. Alle ronden in dezelfde zaal begonnen gelijk. Dit voorkomt onnodige onrust bij het begin van de rondes. Groepen A t/m D konden in aparte zalen spelen. Heel prettig voor de sterkere schakers.
Mieke speelde in groep H haar 2de toernooi. Met 2 punten deed ze het prima. Ga zo door Mieke, want binnenkort zit er een prijs in. Je leert erg snel.
Mieke tijdens haar 2de GP

Martijn en Luc speelden in groep G. Martijn deed het goed met 3 punten. Luc speelde haar eerste toernooi. Ze was te hoog ingedeeld, ik denk dat ze in een lagere groep wel gescoord zou hebben. Volgende week meedoen met het schoolschaak en dan meer toernooien spelen. Ze heeft net als Mieke en Martijn aanleg voor het schaken.
Luc tijdens haar 1ste GP

In groep F had Jarno een tegenvallende middag. Ik weet dat hij beter kan, maar vanmiddag kwam dat met 3 punten er niet uit. Hugo, een halve Boerster schaker, werd uiteindelijk 2de in deze poule. En dat terwijl opa van 94 op bezoek kwam.
Groep E werd een Boerster feestje. Ilse is de laatste weken messcherp en scoorde 7 uit 7. Ongenaakbaar was ze. Ook leuk dat opa en oma er net waren vanmiddag. Alleen tegen Lindert had ze wat problemen. Lindert overtrof alle verwachtingen en werd met 4,5 punt tweede. Hij had een kwart SB-punt meer dan Luuk die 3de werd. Prachtig zo’n Boerster podium!


Alleen maar Ten Boer: Ilse, Lindert en Luuk

In groep D speelden 4 Boersters. Remco haalde uiteindelijk 3 punten: heel goed, want hij had veruit de laagste rating in de groep. Abel had pech. Hij schaakt erg goed momenteel, maar verloor bijvoorbeeld in de laatste ronde op tijd van Gerbrich. De echte pechhebber van de groep was echter Lemée. Ze begon met 4 uit 4, verloor toen 3. Vooral in ed partij tegen Gerbrich had meer in gezeten. Uiteindelijk werd ze gedeeld tweede, maar op onderling resultaat vierde. Wat een pech. Gerbrich daarentegen had wel veel geluk en werd eerste. Ze begon uitstekend: 3 goede winstpartijen. Echt goede overwinningen. In de vierde ronde verloor ze echter een toreneindspel dat volgens mij met kunst en vliegwerk remise te houden was. In de 5de ronde gaf ze met een pion meer een dame weg tegen Arjan Woltinge. In de 6de ronde volgde een zinderende partij tegen Lemée. Lemée stond beter, maar gaf een toren weg. In de 7de ronde was winst tegen Abel voldoende voor de eerste plaats. Maar Gerbrich gaf haar dame met een penning weg. Een verrassende tactische wending zorgde dat ze in een eindspel T+L+4 pionnen (Abel) tegen T+P+3 pionnen kwam. Abel speelde dit goed en uiteindelijk stond er een eindspel van K+L+pion tegen K+paard op het bord. De randpion van Abel kon doorlopen en dat zou beslissend zijn ware het niet dat Abel door de vlag ging. En met een randpion is een matstelling mogelijk, dus Gerbrich kon de winst claimen. Hiermee was ze toch nog eerste in haar poule.


Groep D: Gerbrich wint de 1ste prijs

In groep C haalde Gerben 4 punt. Hij begon en eindige goed, maar in de tussenronden kwamen er geen punten bij. Wel een paar goede overwinningen, zoals tegen Daniël Oord. Met 4 uit 7 werd hij 4de.
In groep B speelden Dalarna, Finn en Robin. Robin schaakte in de eerste ronde goed, maar zijn betere toreneindspel ging verloren. Het was een lange partij die nadreunde. In de volgende twee ronden verloor hij. Hierna haalde hij nog 2,5 uit 4 in de laatste ronden. Finn is goed in vorm. Hij begon goed, maar een ongelukkige nederlaag tegen Angstgegner Dalarna bracht een kentering. Uiteindelijk wist hij nog 3 punten te scoren. Met goed spel, dat wel. Dalarna haalde ook 3 punten, vooral de laatste twee ronden waren goed.
Ik wil de mensen van Van der Linde bedanken voor de organisatie. Het is altijd een speciaal toernooi bij de Bovenburen.

Geen opmerkingen: