zaterdag, maart 16, 2013

6e ronde NJC

Vrijdag 15 maart is de 6de ronde van de NJC gespeeld. 
De bedoeling was dat de Groningse clubs in Coevorden zouden spelen, de club waar Albert zijn schaakroots heeft liggen. Tot mijn grote spijt kon Ten Boer dit slechts gedeeltelijk waarmaken. Afgelopen weekend bleek dat 5 jeugdschakers van Ten Boer activiteiten van de klas op het VO of van de kerk hadden. Van onze reserves kon alleen Colin invallen. Om nou met 4 lege borden te gaan spelen in Coevorden te gaan spelen leek me niet gewenst, dus nam ik met Paardensprong contact op of 3 partijen vooruit gespeeld konden worden. Dat kon, maar ze hadden zelf ook een probleem: Jonas kon niet spelen op vrijdagavond. Uiteindelijk rolde het voorstel eruit om de wedstrijden op vrijdagmiddag in Groningen te spelen. Een gevoelsmatig erg moeilijke beslissing, als je beseft dat Coevorden wél elke keer naar Groningen moet komen, de organisatie al regelde, enz. Daarom vanaf deze plaats nogmaals onze waardering en respect voor Ina en Lisanne Waardenburg en het Kasteel voor de organisatie en onze spijt dat de overmacht in Ten Boer zo groot was dat we geen andere mogelijkheid hadden om het te regelen. 
’s Middags speelden Ten Boer 1 tegen Paardensprong 2 en Ten Boer 2 tegen Paardensprong 1. Jan Pilon is als coach meegegaan en van hem begreep ik dat er goed gespeeld is. Ten Boer 1 won met 3,5-0,5. Finn hield een stelling met materiaalachterstand keurig remise, Alfred won na eerst iets minder te hebben gestaan, Bas speelde een uitstekende partij en ook Ruben wist zijn tegenstander op f7 uit te schakelen. Het tweede team had het heel wat moeilijker. Jonas versloeg Koen gedecideerd, Dalarna had haar middag niet, Lars liet zich verleiden tot een koningswandel. Alleen Gerbrich hield dapper stand en kwam zelfs voor te staan. Een piondoorbraak maakte daar een eind aan, dus werd het 4-0. 
’s Avonds mocht ik met Gerben, Jerimi, Lemée en Colin op stap. Zo’n reis met jeugd in deze  leeftijd is voor mezelf al een hele belevenis. Ik ben zo achter aan het raken. Ik weet in ieder geval nu alles over de  Harlem Shake, heb mobiele apparaten gezien, die genoeg licht geven om de Wampex mee te lopen en heb mee mogen maken hoe vol zelfbeheersing de jeugd reageert op een rij onvoldoende cijfers op een bepaald vak, waar ik u tegen zou zeggen ;-). Een wereld gaat open! 
In Coevorden aangekomen bleek hoe goed men de avond had voorbereid: ranja en snoep voor de deelnemers, gastvrijheid voor de begeleiders en een clubavond waar ik ook nog mee kon kijken naar de interne aldaar. Wat een gezellige en gemoedelijke club daar in Coevorden met een goed bezette interne competitie! 
Voor Ten Boer 3 bleek deze avond weinig eer te behalen tegen Haren. Het werd afgetekend 4-0. Colin deed goed zijn best, maar verloor zijn dame. Wel geconcentreerd gespeeld en keurig genoteerd. Lemée bleek alsnog mee te kunnen, omdat ze uiteindelijk toch een lichte voorkeur had voor de trouw aan haar schaakteam tegenover de verjaardag van haar moeder. Ze maakte een klassiek foutje in de opening en speelde daardoor met een toren minder. Uiteindelijk was dit te veel, ook al won ze nog een toren terug. Jerimi speelde een heel goede partij. Lang hield hij stand, maar zijn tegenstander (rating 1315) bleek uiteindelijk gewoon te sterk. Maar zijn spel geeft me vertrouwen. Gerben speelde zoals Gerben kan: vol op de aanval. Hij heeft hierbij een kleine kans gemist:
Thomas – Gerben
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Pxd4 Pe5!? 5. f4 Lc5!? 6. fxe5? (6. Pb3 Lc5 7.c4 lijkt me vervelender)

6. ... Dh4+! 7. Ke2 Dxe4+? (na 7... Dg4+ wint zwart zijn stuk bij betere stelling terug) 8. Le3 d6 9. Dd3! (een heel goede zet) Lg4+ 10. Kd2 Dd5 (nu moet je gewoon de pion slaan, wit kan nu met tempowinst ontwikkelen) 11. Pc3 Dxe5 12. Te1 en het is eigenlijk afgelopen. 
In de andere wedstrijd werd het uiteindelijk 3-1 voor het Kasteel. Opmerkelijk: er speelden vier dames tegen vier heren. Alle dames wonnen. Dit brengt me bij de stelling, dat SCEPU gewonnen zou hebben als ze vier Silkes zouden hebben gehad! Ze speelde in elk geval een spannende en heel goede partij. Marlinde was te sterk voor Sebastiaan Bensink, Lisanne te sterk voor Leonard in ’t Veen. De beslissing viel op bord 2. Feline wist een iets mindere stelling knap te winnen in het eindspel. 
Hierna konden we in sneeuw, wind en koude temperaturen terug naar Ten Boer. Een gezellige tocht, waarbij de auto af en toe stuiterend over de weg ging door de herrie en het gehos op de achterbank! 
Ik wil de club uit Coevorden nogmaals bedanken voor de perfecte organisatie.

Geen opmerkingen: