zaterdag, maart 09, 2013

E-mail Erwin Kok over Kok-Beetsma (ronde 22, zie ook post 6 maart)

Naar aanleiding van mijn opmerking over de partij Erwin Kok-Piet Beetsma van de laatste clubavond, waarin ik meldde dat laatstgenoemde ondanks zijn betere stelling niet tot winst kwam (een bekend beeld trouwens dat iedere schaker bekend moet voorkomen) voelde Erwin enige schrijfkriebels opkomen en meldde Alberts SchaakBlog het volgende:

A
B


C

VAN A NAAR B(ETER)

Beste Albert, 
Een toevoeging aan de partijuitslag Erwin Kok – Piet Beetsma:
ziehier de eindstelling B(beter) nadat ik eerst (stelling A) met wit aan zet enorm onder druk stond, echter Piet miste het winnende plan.
Dat wil zeggen, was er een winnend plan?
Namelijk zie C, Wit aan zet, na analyse en een ander (winnend dachten we) plan voor zwart te hebben uitgespeeld kwam deze stelling op het bord. 

Is dat nog te winnen voor zwart? Het is Piet en mij, terwijl het later en later werd, op die avond niet gelukt.

Met groet, Erwin. 
Er arriveerde ook een mailtje van Klaas Dijkhuizen waarin hij wel raad weet met stelling A:Wat is er mis met ..Td3? Db2, dan offer op e3, haalt met schaak h3 en eventueel f4 met schaak en wint weer door enorme pionnenovermacht. Terugofferen is nauwelijks een optie voor wit.

Ook bij stelling C toonde Klaas weinig aarzelingen:
Zwart loopt met koning naar d2, dreigt promotie met torenwinst, Th3 lijkt verplicht, offert eventueel a1 en dan Kc2, Th2 is verplicht en koning loopt na schaak naar boven en haalt f4 en e5 op. Zwart staat gewonnen. 

Geen opmerkingen: