zondag, maart 24, 2013

Geslaagd toernooi SC Paardensprong met 152 (!!) deelnemers


Mail van Roelof Kroon, jeugdleider SC Ten Boer:

Op 23 maart is het grootste jeugdtoernooi van de Nosbo gehouden: 152 deelnemers deden mee aan het toernooi van de Paardensprong. 9 ronden Zwitsers op de koudste maart zaterdag sinds jaren. Veel deelnemers uit Friesland en Duitsland. Verheugend is ook de deelname van de jeugd uit Winschoten, goede geluiden daar vandaan over de jeugdafdeling.Het toernooi werd in het Wessel Gansfort College gehouden. Een uitstekende plek voor zo’n groot toernooi. De organisatie is altijd piekfijn op orde bij de Paardensprong. Strakke regie, een hecht team dat elkaar bij organisatorische uitdagingen snel weet te vinden en het probleem oplost voor het ontstaat. Ronald, Anders en Bram Baptist leveren knap werk af!
Voor Ten Boer deden er 10 schakers mee. Dit jaar geen prijzen, zelfs niet bij de dames. Hiervoor teveel concurrentie uit Friesland. Gerbrich was er het dichtst bij, maar met 6 uit 9 kwam ze een half punt tekort om de ouderwets goed spelende Silke te achterhalen. Wel een goed toernooi van haar overigens, de beste geklasseerde van Ten Boer. Koen en Finn haalden 5,5 punt. Vooral Koen had straffe tegenstand. Dat is namelijk het aparte als je met 152 deelnemers in één groep speelt: de ene ronde speel je tegen een schaker met 200 ratingpunten minder en win je, de volgende ronde zit je tegen een kanon met 300 ratingpunten meer waar je van verliest, waarna dezelfde cyclus opnieuw begint. Op de scorelijsten zie je dat terug bij de kinderen die in de achtereenvolgende rondes de scores 1, 0, 1, 0, 1, 0 halen. Leuk trouwens om eens tegen sterkere en mindere schakers te spelen!
Finn is goed in vorm de laatste tijd en liet weinig liggen.
Hierna volgden Dalarna, Lemée en Luuk (!) met 5 punten. Vooral Luuk was goed bezig en was samen met Lemée de enige die wat ratingpuntjes aan het toernooi overhoudt. Knap gedaan, Luuk en Lemée! Dalarna mocht de 2de ronde aan het 1ste bord spelen en begon zo met 2 uit 2. Het is altijd een hele eer als je aan de eerste 10 borden van zo’n groot toernooi mag spelen. Het toernooi verliep voor Dalarna via een minder middenspel naar een redelijk slot (2 uit 3).
Remco haalde 4,5 punt. Vooral de 2 uit 2 op het eind van het toernooi was goed.
Lindert en Ilse haalden 4 punten. Lindert speelt verzorgd schaak en begrijpt waar het om gaat. Goede dingen gezien van hem, alleen tactisch valt er nog wel eens een stuk van het bord. Ilse speelde het perfecte 1,0-rijtje, maar eindigde met een 0 in de laatste ronde. Vooral de partij tegen Anneke Kootstra was goed en verdiende een beter resultaat.
Martijn heeft met 3 punten ook aan de verwachtingen voldaan. Hij doet het goed, steeds meer toernooiervaring en ook achter het bord lukt het steeds beter om tijd te nemen voor een zet.
Alleen bij de afsluitende loterij dus prijzen voor Luuk en Finn. Gelukkig had ik Hugo Timmer meegenomen. Hugo deed het fantastisch en haalde 5,5 punt.


Hugo

Hij won van 950+ spelers en omdat hij niet bij een club zit kreeg hij dan ook zeer verdiend de prijs van de beste niet clubschaker. Verder werd hij 2de in de F-categorie. Dit leverde hem een tweede glazen kunstwerk op. Overigens kregen alle deelnemers een aandenken van het toernooi.
Tenslotte wil ik de bijzonder goede prestaties van de familie Kok noemen. Silke schaakte geweldig, durfde weer voluit te gaan en werd 11de. Een verdiende 1ste plaats bij de D-meisjes en meer dan 3 punten meer dan haar verwachte score van 3,5 uit 9 (gezien de sterke tegenstand). Maar broer Joppe deed daar niet voor onder door de ene 700+ schakers na de andere te verslaan. Met 5,5 uit 9 deed hij het ook 3 punt beter dan op basis van zijn tegenstand verwacht mocht worden. Een geweldige prestatie, die ook in Ten Boer enorm bewonderd wordt!

Wonnen we geen prijzen bij het toernooi, bij de schaakopgave die aan het toernooi verbonden was, won Dalarna wél de enige prijs: een prachtig notitieboekje.

Opgave:
Wit: Kf1 e2 b5 a7. Zwart: Kh1 h2 e3 b7. Wit speelt en zet in 6 zetten mat.

Ik wil Ronald en zijn team bedanken voor het geslaagde toernooi!

Geen opmerkingen: