woensdag, april 10, 2013

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 27Op de avond van de 27e ronde in de onderlinge competitie hadden we behalve gastlid Erick nóg een gast uit Usquert: Arend Bensink, die ook eens de (uiteraard aangename) clubsfeer kwam proeven. Hij speelde als eerste kennismaking met onze vereniging twee partijen tegen Harm Buter, die als beloning een SN kreeg toebedeeld. Ook een SN was er voor onze aanstaande kampioen Klaas Dijkhuizen (dat heb je als je een gast indeelt terwijl er een even aantal schakers is opgekomen) die zodoende tijd had om wat aantekeningen te maken m.b.t de partijen van deze ronde, waarvan ik hieronder graag gebruik zal maken. We waarderen het bezoek van Arend bijzonder en we hopen natuurlijk dat hij nog vaker de weg naar Ten Boer zal weten te vinden!

De uitslagen:

Albert Prins (w) - Jan Pilon: ½ - ½
Erick Erdtsieck (w) - Piet Beetsma: 1 - 0
Marten Berends (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0

AMK: Bas Klomberg, Alfred Rodenboog en Erwin Kok.
SN: Klaas Dijkhuizen en Harm Buter.Albert-Jan
Albert komt beter uit de opening. Na zijn 2e Pe5 (Albert: voor de kenner!) kansrijk spel voor wit wegens K-aanvalsmogelijkheden g4, of f4 + Tf3 en Th3. (Albert, ter verduidelijking: ik speelde wel f4 als ondersteuning van het mooie paard op e5 en speelde ook met de gedachte om g4 te spelen als begin van een stormaanval op de koningsvleugel, maar ja...., de geest is willig maar het vlees is zwak: op het goed getimede remisevoorstel van Jan ging ik gretig (?!) in, met de gebruikelijke achtergrondgedachte beter een half ei dan een lege dop. Het zit in je en verlaat je niet; die achtergrondgedachte dan!) 

Erick-Piet
Een interessante manoeuvreerpartij. Ver in het middenspel lijkt Piet een klein positioneel voordeel te hebben. Opeens staat het bord in vuur en vlam na slaan op e6 en penningen over de lange diagonaal. Piet lijkt op verlies te staan, maar kan zich misschien herstellen.
(Albert: dat gebeurde niet. Erick zette krachtig door en bereikte een totaal gewonnen eindspel, waarin Piet alleen doorspeelde omdat wit misschien een patstelling zou laten ontstaan. Zover kwam het echter niet, waarop zwart de strijd staakte).

Marten-Gerard
Gerard maakt het zich moeilijk door h6 te spelen (d4-d5 opening, met allebei loperfianchetto op de diagonaal h1-a8). Even later Pe7, loper f8 staat opgesloten en geen rokade. Toch lukt het wit niet van de situatie te profiteren, maar offert wel op een gegeven moment, met aanval op e6, Tc8 en indirect ook op Ke8. Gerard bezweert het ergste gevaar door f5 te spelen en later h5 om te verhinderen dat de witte dame daar verschijnt met koningsaanval. Zwart blijft zich taai verdedigen en wit lijkt de beslissing niet te kunnen vinden. Toch blijft zwart in moeilijkheden verkeren en komt uiteindelijk echt verloren te staan: het toreneindspel met voorsprong in pionnen wordt door Marten verzilverd.

Ad-Wopko
Interessant spel aan beide kanten. Ad ruilt op f6, maar komt daardoor in problemen omdat meerdere punten zwak worden. Ad lost evenwel een en ander keurig op en brengt nu Wopko in problemen. Met ijzeren hand valt hij via de a- en g-lijn aan en W. staat op verlies, hij kan geen vin meer verroeren op straffe van grote materiële achterstand. Wit wint.

Arend-Harm
Wit raakt in het middenspel de dame kwijt, zonder veel compensatie. Harm krijgt een kans op een mooie slotcombinatie maar ziet die niet. Even later is het wel raak via een opmars van de e-pion waardoor twee stukken staan aangevallen: Harm wint. In de replay is het Harms beurt de dame in geschenkverpakking te wikkelen: desondanks (Albert: ?) weet hij ook deze partij in zijn voordeel te doen eindigen.


NOG 4 RONDEN!!

Geen opmerkingen: