woensdag, april 03, 2013

Ronde 26 SC Ten Boer + nieuwe stand


Ronde 26. Met nog 5 ronden voor de boeg beginnen de contouren van de eindstand in beeld te komen. Maar hier en daar kan nog een verandering optreden en zal nog een plaatsje worden gestegen of juist gedaald.

De resultaten van gisteravond (6 partijen ofwel het maximale aantal!):

Wopko Dijkema (w) - Klaas Dijkhuizen: ½ - ½
Jan Pilon (w) - Erick Erdtsieck: ½ - ½
Albert Prins (w) - Alfred Rodenboog: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Marten Berends: 1 - 0
Ad Mertens (w)  - Gerard Zijlema: ½ - ½
Bas Klomberg (w) - Harm Buter: 1 - 0

Klaas liet zich door Wopko enigszins in de problemen brengen en stelde in een mindere stelling remise voor, wat de witspeler wijselijk aannam.


Wopko-Klaas

Jan en Erick speelden een degelijke remise. Wit leek beter te staan, maar bij analyse bleek het voor zwart (Erick) nogal mee te vallen en zou ook bij een ogenschijnlijk betere voortzetting voor wit de balans niet echt verstoord zijn geweest.


Jan-Erick

Albert bouwde tegen Alfred een aanzienlijk betere stelling op, waarna de partij in het middenspel tot een abrupt einde kwam doordat bij zwart na een afruil een toren bleef instaan. Dat buitenkansje liet wit zich uiteraard niet ontgaan en toen hij ook nog een daarop volgende kleine mogelijkheid voor zwart had bezworen, was de overwinning een feit.

Piet wist een voordelig staand toreneindspel op het bord te brengen, waar een remiseaanbod van Marten geen verandering in kon brengen. Wit sloeg het af en bleek niet al te lang daarna de partij met winst te hebben afgerond.


vlnr: Wopko, Piet, Klaas, Bas en Harm

Gerard bereikte tegen Ad een gewonnen stelling, maar was deze avond mild gestemd en stelde een deling van het punt voor die wit niet afsloeg.


Ad, Gerard, Jan en Erick

De partij Bas tegen Harm had voor laatstgenoemde een triest einde omdat hij in een totaal gewonnen eindspel (toren + 4 pionnen tegen toren en 1 pion) kennelijk vergat dat in dit geval het (jeugd!)tempo 1 uur voor de partij was en hij door de klok ging. Niet alleen dacht hij op het eind te lang na, maar ook eerder had hij zijn uurwerkje verschillende keren laten doortikken als hij zijn zet had gedaan: dat kan je makkelijk opbreken... Hij werd door Bas op het onrustbarend flitsende vlaggetje op zijn helft van de klok gewezen en legde (figuurlijk) het hoofd in de schoot.

NIEUWE STAND

Na deze 26e ronde is dit de nieuwe ranglijst:


1. Klaas Dijkhuizen 431½ p.; 2. Jan Pilon 346½; 3. Albert Prins 303½; 4. Piet Beetsma 294; 5. Erick Erdtsieck 245½; 6. Erwin Kok 236; 7. Marten Berends 220; 8. Alfred Rodenboog 197½; 9. Gerard Zijlema 174; 10. Bas Klomberg 165; 11. Harm Buter 163; 12. Wopko Dijkema 158; 13. Ad Mertens 107.


Sinds weken is er weer eens een wijziging: Bas en Harm verwisselden van plaats.Geen opmerkingen: