zondag, april 14, 2013

Schaken in de SBO


Mail van Roelof Kroon, jeugdleider van SC Ten Boer, aan Alberts SchaakBlog:


Gisteren (13 april) hebben Lindert en Gerbrich meegedaan aan de Grand Prix in Hardenberg. Schaken in de SBO, eens wat anders dan de Nosbo en de FSB. We kwamen er verzeild via de familie Waardenburg, die Gerbrich voor het toernooi hadden uitgenodigd. Alom gezelligheid geeft het samenzijn van Feline, Marlinde en Gerbrich. Met nog een paar meiden uit de Nosbo (Dalarna, Silke, Ilse, Lemée) erbij, zou de Noordelijke girl power helemaal overweldigend zijn geweest.

Er waren 88 deelnemers in twee niet al te grote zalen. Het gaf het nodige rumoer rondom de borden. Ook tegen ouders die bij de ingang van de zaal stonden te praten, werd niet te stevig opgetreden. En dat hoort ook bij de gemoedelijke sfeer die ik uit Overijssel ken. Het tijdschema was ruim opgezet met een paar minuten tijd tussen de ronden. Men zou officieel 3 kwartier eerder beginnen dan in de Nosbo, in de werkelijkheid werd dat slechts een kwartiertje. En ook bijzonder: de eerste drie groepen speelden in een Zwitsers toernooi. Ruben Bourgonjen won deze grote groep.
Gerbrich speelde in groep 4 samen met Marlinde Waardenburg en één van haar toekomstige tegenstanders op het NK, Anita Merkon. Ze speelde erg goed, ik was geweldig trots op haar. Net als gisteravond, schaakte ze zeer gedisciplineerd. Haar niveau wordt constant. Ze werd uiteindelijk 2de achter Marlinde Waardenburg. Ze had Marlinde kunnen verslaan, maar aan het eind van de partij was het op en had ze geluk dat Marlinde mat-in-1 over het hoofd zag en remise nam. Daarom was Marlinde ook de terechte winnaar van de groep. Gerbrich verloor twee partijen. Eén omdat de tegenstander zo even 10 zetten theorie uit de Traxler op het bord gooide. Deze schaker haalde uiteindelijk twee punten met deze variant en de voor de rest weinig meer. Kan gebeuren zo’n verliespartij. Maar wat me vooral grote vreugde bezorgt, is de groei in spelpeil.
Lindert speelde wisselend. Goede partijen, maar niet constant. Af en toe vergat hij in een gewonnen stelling een stuk terug te slaan, waardoor hij alsnog verloor. Uiteindelijk 3,5 punt en een 4de plaats.
Ik wil de organisatoren in Hardenberg bedanken voor de organisatie. Het is ons goed bevallen en we komen nog een keer terug!
 Tenslotte wil ik de zet van de dag niet aan de trouwe lezers van Alberts weblog onthouden. Hij kwam van Jesper Post uit Assen. Hij had zwart in neven-staande stelling. Hier speelde zijn tegenstander 1. Df2 en verwachtte 1... Kh2 met winst. Jesper speelde echter 1... g1L!! met remise. Een fraai geheel zou de webmaster zeggen.
Marlinde (1) , Gerbrich (2) en Anita (3): girl-power in groep 4
Feline werd 3de in haar groep, dus uiteindelijk ook 1,2 en 3

Zicht op Hardenberg vanaf de toernooilocatie
(Albert: Hardenberg is kleiner dan ik dacht!)


TERZIJDE:

"The passion for playing chess is one of the most unaccountable in the world. 
It slaps the theory of natural selection in the face. It is the most absorbing of occu-pations. The least satisfying of desires. A nameless excrescence upon life. It annihilates a man. You have, let us say, a promising politician, a rising artist that you wish to destroy. Dagger or bomb are archaic and unreliable - but teach him, inoculate him with chess." 
H.G. Wells, Certain Personal Matters, 1898

Geen opmerkingen: