vrijdag, april 12, 2013

Stand na 27 ronden bij SC Ten Boer + Terzijde


Na 27 ronden, met nog 4 competitieavonden te gaan, kan de volgende stand aan de openbaarheid worden prijsge-geven:

1. Klaas Dijkhuizen 447½ p. (2SN2; 10-9)
2. Jan Pilon 357½ (1SN2; 7-8)
3. Albert Prins 314½ (2SN2; 10-9)
4. Piet Beetsma 293 (1SN2; 8-9)
5. Erick Erdtsieck 266½ (6-6)
6. Erwin Kok 243 (4-4)
7. Marten Berends 233 (1SN; 9-9)
8. Alfred Rodenboog 201½ (1SN; 7-7)
9. Bas Klomberg 180 (4-3)
10. Gerard Zijlema 176 (1SN; 6-8)
11. Harm Buter 168 (2SN; 9-10)
12. Wopko Dijkema 158 (2SN; 10-9)
13. Ad Mertens 111 (2SN; 13-11)


De eerste 'schaakpostzegel', in 1947 uitgegeven in Bulgarije tgv de Balkanspelen

Terzijde:

De klos met DDoS?

Gedurende meerdere dagen zijn er cyberaanvallen op iDeal,  de ING-bank en het dagblad De Telegraaf geweest. De 'denial of service' bij De Telegraaf vind ik nog niet het allerergste (het verkeerde dagblad om met Kees van Kooten te spreken) maar aanvallen op betaalsystemen en banken zijn van een wat andere orde.

We worden er door de media op geattendeerd dat dit soort praktijken van lieden die op YouTube al reclame maken voor hun werkzaamheden en die je daarvoor al kunt inhuren, in de toekomst veel vaker zullen gaan voorkomen. Het zal toch niet zo zijn dat de banken ten onder zullen gaan, niet door eigen toedoen zoals we al begonnen waren te geloven, maar door computerliefhebbers met twijfel-achtige denkbeelden (idealen?) die daarnaast ook nog eens wat willen bijklussen?

Aanvankelijk liet ING weten dat er passende maatregelen waren genomen. ''ING heeft zijn lesje geleerd'' (letterlijk). Dat was een heel snelle en vooral voorbarige conclusie zoals we nu weten na vandaag weer een nieuwe dag waarop de bank vrijwel volledig van de buitenwereld was afgesloten.

Op de vraag die in De Volkskrant (za 6 april; Ten eerste, p. 3) werd gesteld aan hoogleraar informatica Chris Verhoef, of eigenlijk iemand bij ING weet hoe hun systemen in elkaar zitten, antwoordde hij: ''Nee, en dat is al heel lang zo. ... Je moet je een kathedraal voorstellen, gebouwd in de Middeleeuwen. De structuur is ouderwets, maar er worden steeds aanpassingen gedaan om het bouwsel up-to-date te houden. Kathedralen hebben tegenwoordig ook elektrisch licht. Er zijn mensen die precies begrijpen hoe een deel van het systeem werkt, maar het hele systeem, dat gaat het menselijk voorstellingsvermogen te boven. Bovendien bestaan de bouwtekeningen niet meer. Omdat er geen wet is die verplicht stelt dat die wijzigingen worden bijgehouden. ... Daarom is het ook moeilijk zo'n systeem te wapenen tegen cyberaanvallen zoals die van gisteren.''

Dat ziet er dus wat sombertjes uit voor ons online (geld)-verkeer, vooral omdat het organiseren van een dergelijke aanval een een fluitje van een cent schijnt te zijn. "Iedereen die een paar woorden op Google kan intikken, kan zoiets organiseren", hoorde ik in het televisiejournaal. Dat deed me trouwens een beetje denken aan boekjes met titels als 20-Minutes Cooking en Learn HTML in 20 minutes. 

Misschien is het raadzaam de vroegere maandelijkse afschriften (ja inderdaad, die volkomen achterhaalde stukjes papier, waarop je tegoed staat vermeld; weet je nog wel oudje?) in ere te herstellen, zodat je, wanneer je in de nabije toekomst er op een dag achter komt dat je banksaldo echt verdwenen is, je nog enig recht van spreken hebt. Of je maakt zelf eens in de 14 dagen of per maand een printje... 

In het nieuws van vandaag werd al aangeraden meer contant geld in huis te halen, om op een en ander te zijn voorbereid. Ik zou zeggen: leve het inbrekersgilde en...Geen opmerkingen: