zondag, mei 26, 2013

Feest in NaaldwijkVerslag van Roelof Kroon, jeugdleider van SC Ten Boer:

SC Ten Boer heeft gisteren meegedaan aan het NK voor E-teams. Het team bestaande uit Luuk Hartman, Hugo Timmer, Lindert Kroon en Martijn Reinders heeft het boven verwachting gedaan. Met 6 matchpunten eindigden we onderin de middenmoot: de gedeeld 23ste plek en op bordpunten als 29ste van de 40 teams.
De Paardensprong won het toernooi oppermachtig. Slechts 3 bordpunten werden afgestaan. En het schaken van Jonas, Eelke, Thijmen en Silvan is als liefhebber ook heel mooi om te zien. Ik wil de Paardensprong enorm feliciteren met dit succes. Een geweldige prestatie van deze club uit het Noorden. Zonder ondersteuning van leden van een seniorenafdeling is het jeugdleidersteam er in geslaagd om na de oprichting rond 2006 de sterkste jeugdclub van Nederland te worden. Een prestatie van formaat, waarvoor alle hulde aan Sjoerd, Ronald, Anders, Bram, Evie en Miryam. De nadruk op enthousiasme, hartelijkheid, een warm welkom voor nieuwe leden én op goede resultaten maakt deze unieke prestatie van het collectief mogelijk!
In Ten Boer zijn we goed op weg. De lichting die nu deelnam aan het NK E-teams is een groep, die veel toernooien speelt. Met Hugo erbij hebben we ook ervaring op het hoogste niveau. Als NK deelnemer in 2012 weet hij wat hem te wachten stond.

...vlak voor vertrek...

Naaldwijk is ver weg. Erg ver weg. Om 7 uur ’s ochtends stapten Lindert, Hugo en ik al in de auto. Om 11 uur ’s avonds waren we weer thuis. Maar het was het wel waard. Wat een geweldige dag. Samen naar een NK!! En samen eten bij Schiphol. Goede schaakpartijen, een mooi glas als aandenken, een leuk kadootje uit de winkel van Jozias, de vliegtuigen bij Schiphol die opstijgen en landen. Fantastisch!


Teamfoto, vóór de start van het toernooi

Het toernooi zelf per ronde:
Ten Boer in de startblokken
Lindert-Pham Koi In de eerste ronde mogen we meteen tegen de latere nummer 2, VAS uit Amsterdam. Hierin een paar toppers, waaronder Nederlands Kampioen Maarten Hoeneveld. Binnen de kortste keren staat het 3-0. Lindert weet tegen een speler met een rating van 948 echter lang vol te houden. En hij mist zelfs een remise. In de diagramstelling speelt zwart:
Lindert-Pham Koi

1...f5?!
en Lindert antwoordt uitstekend met  
2.Te7! Ta8
2...Td3 is noodzakelijk om voordeel vast te houden
3.Ted7?
na 3.Tdd7 is het in elk geval eeuwig schaak door de schaakjes op de 7de rij. Je kunt zelfs kijken of er meer in zit.
3...a5 4.Td8+ Txd8 5.Txd8+ Kh7 6.a4 Tf3 7.Ta8 Txf4 8.Txa5 c3 9.Tc5 Txa4
en in deze stelling gaat het helaas mis want in plaats van 10. Txc3 met waarschijnlijk een gelijk eindspel, speelt Lindert
10. Txf5? c2 11. Tc5 Ta1+ 0-1
De tweede ronde tegen Klim-Op 3 uit Capelle aan den IJssel halen we onze eerste matchpunten. Hugo wint op een duidelijke manier. Martijn speelt fabuleus en verslaat zijn tegenstandster op schitterende wijze. Luuk verliest. Lindert verliest uiteindelijk ook, maar mist een kleine kans.


Ronde 2: Ten Boer - Klim-Op 3 uit Capelle aan den IJssel

In de derde ronde weet het team te winnen van Zukertort 1 uit Amstelveen. Luuk en Lindert weten te winnen en daarmee heeft iedereen uit het team gescoord. Martijn heeft de smaak van het succes te pakken, maar mist door de winning spirit een zet van zijn  tegenstander en verliest. Maar dan is er altijd nog Hugo, die weer een puntje drukt: 3-1.
Dat betekent dat we na de pauze in de 4de ronde tegen een sterk team moeten: Spijkenisse. Ondanks de 4-0 nederlaag, worden we niet zoek gespeeld. Luuk en Hugo hebben kansjes, Lindert staat zelfs even gewonnen. Maar uiteindelijk blijkt dan toch dat je net een fout maakt die meteen beslissend is. Dat is het verschil: scherpte ook na de 20ste zet.
Ronde 5 wordt de crisisronde. Luuk moet tegen een sterke en verliest, maar mist toch een eenvoudige torenwinst en een paar kansjes. Hugo wint, maar speelt te snel en maakt het zich moeilijker dan nodig is. Lindert kan een paar keer een stuk pakken, maar doet dit niet. Als klap op de vuurpijl stuurt hij al zijn pionnen voor de koning maar het strijdperk in, waardoor hij door dame en toren op de tweede rij wordt matgezet. Martijn legt wel een goede partij op het schaakbord, maar zet tot zijn eigen ontzetting met dame en koning zijn tegenstander pat. In plaats van 3-1 verliezen we met 1,5-2,5.
Tijd voor een interventie. Jantine en ik gaan met de kinderen naar buiten, spreken de kinderen er op aan dat we het als team moeten doen en dat we elkaar moeten helpen door de focus gedurende de hele partij vast te houden. Individueel moet je beter met je tijd omgaan, want om nou een rapidpartij van 15 minuten met 3 seconden per zet erbij met meer dan 15 minuten te eindigen, kan niet de bedoeling zijn.
Het helpt. In de 6de ronde is iedereen gefocust. Geen gedol voor de partij door de stukken van de tegenstander om te gooien. Nee, opperste concentratie. Tegen de Limburgers uit Tegelen wordt een teamprestatie neergezet. Luuk verliest  tegen Laurens Ekker, maar Hugo zorgt natuurlijk voor een punt en de 1-1 tussenstand. Martijn speelt weer erg goed en pakt alles van zijn tegenstander af. De koning van zwart vlucht echter naar h2 en als Martijn zijn eigen koning naar f2 brengt om op de volgende zet mat te zetten, blijkt dat de zwarte koning pat staat. Wat een vette pech. Daar gaan we op trainen, Martijn. Lindert weet echter Martijn te hulp te schieten. Hij staat voor, speelt uiterst rustig, maar krijgt een vreselijke koningsaanval over zich heen. Lindert denkt lang na en weet elke dreiging te pareren en zorgt er zo voor dat het halve punt van Martijn beslissend wordt voor de matchpunten. 2,5-1,5 en 7 matchpunten binnen bereik.
In de laatste ronde hebben we daar ook een grote kans op. Luuk wint eenvoudig van een tegenstandster van Gerbrich op het NK D voor meisjes. Lindert zorgt zelfs voor 2-0 door zijn vermoeide tegenstander alle 64 velden van het bord te laten zien. Als Hugo en Martijn voor een halfje zorgen... Helaas. Hugo staat na 30 seconden een stuk voor maar na 35 seconden een dame achter. Hij speelt te snel en verliest daardoor. Martijn doet het héél lang, héél goed. Maar hij is moe en na de 40ste zet gaat het lichtje uit. Eindstand 2-2, net geen 7 matchpunten.


Ronde 7: Ten Boer - De Schaakmaat

Van tevoren hadden we de volgende doelen gesteld voor dit NK:
- een paar matchpunten pakken
- veel leren
- veel plezier hebben
- ervaring op doen
We kunnen terugzien op het halen van 3 van de 4 doelen: we hebben veel geleerd, we hebben veel plezier gehad, bijv. in het restaurant op de terugweg bij Schiphol en we hebben veel ervaring opgedaan met het spelen van partijen op het hoogste landelijke niveau. Alleen die eerste doelstelling hebben we niet gehaald. We hebben niet een paar matchpunten, maar een paar meer matchpunten gehaald, dan we op hadden gehoopt. We zijn het doel dus voorbij gestreefd ;-)
Een geweldige ervaring, we hebben allemaal heel erg ervan genoten.
Ik wil alle support op deze fantastische dag heel erg bedanken. Allereerst Jantine, Peter en Remco. Jantine en ik waren samen de teamleiders van het team. Jantine deed dat op het gebied van wedstrijdmentaliteit, teambuilding en opvang/logistiek. Verder Christa, haar moeder en Feline voor de support in de laatste 3 ronden. Ondanks files toch nog op tijd om Luuk te zien vlammen in de laatste ronde. En ook oom Han, die we maar eens een gratis seizoenkaart voor Ten Boer moeten geven. Vorige week in Uithuizen, nu in Naaldwijk! Volgend weekend in Roden?

Geen opmerkingen: