zondag, juni 23, 2013

Afsluiting jeugdseizoen 2013: Finn van Pijkeren wint naast jeugdtitel ook snelschaaktitelAfgelopen vrijdag heeft de jeugd van schaakclub Ten Boer het schaakseizoen afgesloten.
Ter afsluiting werd het jaarlijkse snelschaakkampioen-schap gehouden. Dit werd een uiterst spannende strijd tussen Gerbrich en Finn. In de eerste 4 ronden wonnen beiden al hun partijen. Daarbij versloeg Gerbrich Koen op gelukkige wijze: ze stond verloren, toen Koen door de vlag ging. In de 5de ronde mochten Finn en Gerbrich uitmaken wie snelschaakkampioen zou worden. Gerbrich speelde positioneel sterk en Finn had lichte problemen toen Gerbrich opeens een paard weggaf. Hierna maakte Finn het vakkundig af. In de 6de ronde wonnen beide schakers weer, waarna in de 7de ronde Gerbrich Finn alleen kon achterhalen als Finn zou verliezen. Dit gebeurde ook, want Koen wist als enige deze middag Finn te verslaan. Gerbrich profiteerde niet, want na een gelijke strijd tegen Robin werden de stukken van Robin zo actief dat Gerbrich snel mat werd gezet. Gerbrich werd achterhaald door Koen, Bas, Dalarna, Robin, Remco en Luuk. Op weerstandspunten werd ze duidelijk 2de na de winnaar van de middag: Finn. Koen werd verdiend 3de.
Bij het snelschaak kunnen zich bijzondere dingen voordoen. Enkele voorbeelden:
-   Tot twee keer toe moest Roelof een partij gewonnen verklaren waarbij iemand door de vlag ging terwijl zijn tegenstander alleen nog maar een loper had. Met een loper alleen is geen mat mogelijk, met een pion voor degene die door de vlag gaat wel. Zet de stelling wit Kb3, Lb2, wart Ka1 Pb1 maar op. En als er een matbeeld mogelijk is, verliest degene die door de vlag is gegaan.
-  Meerdere keren bleek na enkele zetten de koning en dame bij het begin verkeerd te staan. Als dit na het begin van de partij wordt geconstateerd, dan mogen de stukken niet meer goed gezet worden. Vervelender: als je zo begint, mag je niet meer rokeren, want dit is een onreglementaire zet. De enige keer dat dit voorkwam heb ik het door de vingers gezien.
-   Als je promoveert en je drukt eerst de klok in voordat je je pion vervangt door een stuk, heb je een onreglementaire zet gedaan. Ondanks dat ik iedereen hiervoor bij het begin gewaarschuwd had, zag ik het een keer voorkomen. De speelster in kwestie claimde echter geen winst, deed een zet en ging voor ze die kon afronden zelf door de vlag.
Winnaars bij het snelschaken  

Finn won hiermee alle wisselbekers van de club, een unieke prestatie. Zoals al eerder gemeld werd Finn ook jeugdkampioen (de jongste in de historie) en kampioen van het basisonderwijs. Alleen de titel voor het Voortgezet Onderwijs wist hij niet te bemachtigen, die was voor Robin.

Hierna volgde de prijsuitreiking. Eerst moesten de helpers van de club naar voren komen: Jerimi, Koen en Bas die in het eerste uur vaak helpen,Monique en Thea voor de geweldige ondersteuning bij ons eigen toernooi en de organisatie en inschrijving bij andere toernooien en daarna de trainers Jan, Sjaak en Roelof. Roelof kreeg een prachtig kookschort met een foto van zijn dochter als Nosbo kampioene categorie D, Sjaak en Jan met een peper-en-zoutstel in de vorm van een koning en een dame.
Winnaars groep 1


Winnaars groep 3
Winnaars groep 2


Winnaars groep 4
Winnaars groep 5


Hierna werden de prijzen uitgedeeld. Nog niet alle prijzen. Joey en Mieke waren naar het FGH-kampioenschap van Nederland en konden hun prijzen niet ophalen. Joey had de prijs al om 4 uur opgehaald, Lidewij wilde Mieke wel vervangen op de foto. Verder was Ruben niet aanwezig vanwege een zeilkamp en moeten Remco en Lars nog een beslissingswedstrijd om de 3de plaats spelen.
Dit schaakseizoen werd het succesvolste van de jeugdclub. Naast het officieuze kampioenschap van Nederland behaald door het FGH-team en plaatsing van het E-team voor het Nederlands kampioenschap, wisten twee meiden van de club kampioen te worden van de Noordelijke Schaakbond: Gerbrich Kroon in de D-categorie en Mieke Nissen in de F-categorie. Ook Hugo Timmer en Joey Nolden wisten zich in hun categorie te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap in Roosendaal. Hugo zelfs als Nosbo kampioen categorie F, waarna hij tot onze grote vreugde lid werd van onze club om mee te kunnen spelen in het E-team dat in Naaldwijk meedeed.
En het seizoen kan nog succesvoller worden. Op 29 juni maken Robin en Gerbrich een serieuze kans om in de top 5 van het GP-klassement te komen.
Het nieuwe seizoen begint op 31 augustus met de jaarlijkse wedstrijden op de Sportrecreade. Op vrijdag 6 september begint de reguliere jeugdmiddag weer. Voor de oudste groep hebben we spannende plannen. Misschien wel een gemeenschappelijke competitie/training met de SCEPU jeugd, als het financieel haalbaar is.
Ik wil iedereen bedanken die dit seizoen tot zo’n succes heeft gemaakt en Albert voor publicatie van alle stukjes op het weblog van de schaakclub.

Geen opmerkingen: