maandag, juni 10, 2013

Finn van Pijkeren jeugdkampioen SC Ten Boer


Afgelopen vrijdag is Finn in een spannende finale jeugd-kampioen van de club geworden. Om clubkampioen te worden moest hij zus Dalarna verslaan. Dalarna heeft de hele competitie bovenaan gestaan en na de tweede plaats van vorig jaar zou een clubkampioenschap een mooi vervolg zijn. Bovendien zou het uniek zijn als Ten Boer een vrouwelijke jeugdkampioen krijgt. 

De partij was erg spannend. Finn nam in de opening genoegen met de slechtere structuur, maar actief stukkenspel compenseerde dat. Toen Dalarna wat stukken wist te ruilen, nam de druk van de stukken van Finn af en stond Dalarna iets beter. Finn bedacht een manoeuvre om zijn paard beter in het spel te krijgen, maar sloot hierbij zijn eigen toren in. Dalarna profiteerde, kwam eerst een kwaliteit voor, daarna een extra pion en tenslotte een hele toren toen ze met een mooie dubbele aanval een stuk won. Daarna ging ze op zoek naar de zwarte koning, maar vergat daarbij haar eigen koning, waardoor op het moment dat Dalarna mat dreigde Finn eeuwig schaak kon geven. Finn nam hier geen genoegen mee, want dan zou Dalarna kampioen worden. Het regende schaakjes, Dalarna kon het eeuwig schaak zelfs opheffen als ze haar toren terug zou trekken. Finn speelde op een gegeven moment bewust Dd1+ (zie stelling).
Finn
Dalarna

Dalarna raakte haar koning al aan toen ze zag dat Finn met het laatste schaakje ook haar dame had aangevallen. Een truc, die het kampioenschap besliste. Een prachtige en dramatische apotheose van een schitterend schaak-seizoen. Finn wordt terecht kampioen, omdat hij weigerde Dalarna in de competitie te ver uit te laten lopen. Uiteindelijk was de wil om te winnen beslissend in de competitie. Koen finisht als 3de in de strijd om de titel, Robin als 4de. Gerben en Bas volgen op gepaste afstand.

In de tweede poule won Ilse afgetekend voor Abel. Beiden hebben een enorme sprong in hun schaken gemaakt dit seizoen. Lars en Remco zullen nog moeten uitmaken wie 3de gaat worden. Daarna volgen Gerbrich, de afzwaaiende Ruben, Lemée, Colin, Luuk en Jerimi.

De jongste groep was deze competitie opgedeeld in 3 subgroepjes. Lindert was hier verreweg de sterkste. Hij won bijna al zijn partijen. Alleen nummer 3 Kevin wist hem te verslaan. Jarno werd 2de. Wilko en Martijn bleven een eindje achter dit drietal.

In de groep hieronder is onze Nosbo meisjeskampioen categorie F 1ste geworden. Halverwege de competitie kwam ze samen met Wouter aan de leiding. In de laatste 3 ronden versloeg ze Wouter 2 keer, die daarmee 2de werd, vlak voor ons grote talent Melanie. Hilde en Luc volgen op afstand.

In de laatste groep is Marten heer en meester. Hij schaakt fantastisch en we hopen dat hij door zal gaan met zijn talent voor het schaken. Hij twijfelt nog. Marten bleef Jovan en Joey ruim voor. Jovan wist Joey slechts 1 puntje voor te blijven, een spannende ontknoping van de poule. Rowin en Mariëtte zullen volgend jaar gaan vlammen, net als hopelijk Sven, maar die weet nog niet of hij door gaat.Het seizoen wordt afgesloten met het snelschaak-kampioenschap. De dag daarna zullen Hugo Timmer, Mieke Nissen en Joey Nolden meedoen aan de NK’s voor de F- en G-categorie in Roosendaal. Op 29 november gaan Robin, Gerbrich, Abel en Jarno proberen in de top 5 van het GP-klassement te eindigen.

Geen opmerkingen: