woensdag, september 18, 2013

Ronde 2 bij SC Ten Boer


Na de tweede ronde in de clubcompetitie kon wedstrijdleider Albert de volgende uitslagen in zijn notitieboekje bijschrijven:

Albert Prins (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Erwin Kok (w) - Wopko Dijkema: ½ - ½
Jan Pilon (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Piet Beetsma (w) - Harm Buter: 1 - 0

AMK: Marten Berends, Erick Erdtsieck en Alfred Rodenboog. SN: Gerard Zijlema.

In de partij Albert-Ad ging de strijd geruime tijd gelijk op. Na zo'n 30 zetten wist wit na een algemene torenruil een pion te winnen en toen zwart vlak daarna een foutieve pionzet deed, ging een tweede zwarte pion verloren. Nog vier zetten later verloor zwart een stuk en gaf op. Wat opvalt in de partij is dat van de 39 zetten die zwart heeft gedaan er maar liefst 18, dus bijna de helft, een paardzet is geweest. Dit percentage lijkt wat aan de hoge kant.


Wopko levert in het middenspel een loper in en lijkt daarna met een kansloze missie bezig te zijn. Maar wat gebeurt? Er ontsnapt de witspeler een wat nonchalant aftrekschaak, waardoor zwart zowaar zijn stuk terugwint en bovendien gewonnen komt te staan, met een kwaliteit voor. Maar uitgerekend op dat moment heeft zwart 'genoeg van het gezwoeg' en verlangt naar de huiselijke haard. Er wordt derhalve tot remise besloten.

Klaas komt in zijn partij tegen Jan een pion achter, maar heeft deze geofferd. Jan springt met zijn voorsprong op de een of andere manier niet heel goed om en bereikt in het middenspel een wat ongemakkelijke stelling, waarin zijn tegenstander zich helemaal thuis voelt. Combinatoir slaat Klaas zijn slag en wit moet even daarna opgeven.

Harm speelt in zijn treffen met Piet wat erg enthousiast zijn pionnen op in een jacht op een witte loper en creëert op die manier een nogal onderontwikkelde damevleugel. Enige tijd later raakt hij in een moeilijke stelling zijn dame kwijt en kan de strijd staken.

De stand na 2 ronden:

1. Gerard Zijlema 59 p.; 2. Albert Prins 57½; 3. Klaas Dijkhuizen 52; 4. Wopko Dijkema 44½; 5. Erwin Kok 39½;
6. Ad Mertens 38; 7. Jan Pilon 35; 8. Piet Beetsma 32; 9. Erick Erdtsieck 30; 10. Alfred Rodenboog 27; 11. Marten Berends 19; 12. Harm Buter 15.

Geen opmerkingen: