woensdag, oktober 16, 2013

Ronde 6 clubcompetitie


Vier partijen in de onderlinge competitie. Zelf had ik een SN, keek op mijn gemak naar Turkije-Nederland en begaf me toen alsnog (je bent jong en je wilt wat) naar het Buurhoes, om aldaar de verrichtingen van mijn clubgenoten in ogenschouw te nemen. Een avond helemaal zonder, dat gaat ook weer niet.

Wat Turkije-Nederland betreft: "Van Gaal blijft Van Gaal" beloofde de sportredacteur van te voren en dat klopte. Ik hoorde en zag Louis de toegestroomde Turkse journalisten verzekeren dat Roemenië tweede in de poule zou worden (wat zou betekenen dat Turkije zou zijn uitgeschakeld voor het WK van volgend jaar in Brazilië). "En wilt u weten hoe dat komt?" riep hij het ademloos toeluisterende journaille toe. "Because we beat Turkey!" Of hij de kalkoen wilde slaan of van Turkije wilde winnen werd niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk alletwee. Op en top Louis. En laat het nu ook nog uitkomen! De Turken speelde een machteloos potje, kregen wel diverse kansen, maar sprongen en nogal slordig mee om. Nederland gaat met 28 punten uit 10 wedstrijden (9x winst en 1 gelijkspel; 34 doelpunten voor en 5 (!) tegen) naar Zuid-Amerika. Duitsland in groep C heeft ook 28 punten, maar een minder goed doelsaldo. Leve de Oranjemannen!Dan de clubcompetitie. Bij het Buurhoes aangekomen zag ik daar buiten Gerard staan, die een sigaretje stond weg te paffen en mij berustend meedeelde dat hij al van Jan had verloren. Ik besefte dat iedere seconde telde en spoedde mij naar binnen. Daar trof ik inderdaad een loslopende Jan aan die ik van harte feliciteerde met zijn overwinning. Ook Ad en Marten liepen in het wild rond. De verklaring was dat eerstgenoemde van laatstgenoemde had verloren.

Nog twee borden waren bezet: Piet-Erick en Klaas-Wopko.

Op het eerste bord stond een eindspel met aan beide zijden een toren, een loper en pionnen. Of wit toen al een pion meer had ontging me even, maar een tijdje later was het in ieder geval een eindspel met ongelijke lopers en één pion meer voor wit geworden. Dit werd terecht remise gegeven.

Op het andere bord had Wopko tegen Klaas (ratingverschil zo'n 600 punten) een nagenoeg gelijke stand in het middenspel weten te bereiken. Op een gegeven moment had hij, als ik het goed heb gezien, vrijwel geforceerd een dameafruil op het bord kunnen brengen, maar hij zag dat niet en heeft bovendien iets tegen dameafruil (waar ik me in menselijk opzicht iets bij kan voorstellen, maar op het schaakbord wat minder) en bleek van plan te spelen op het veroveren van de witte dame. En aardig idee, maar het werkte niet. Wit kwam beter te staan en wist met zijn laatste krachten een sluwe val op te zetten die ook meteen dichtklapte en tegen de plotseling ontstane dreiging van dame en paard had zwart geen verweer. Blijft overeind dat Wopko het in het begin van dit seizoen opvallend goed doet en na 5 ronden op de 2e plaats stond.

Samenvattend:

Ronde 6 clubcompetitie: 
Klaas Dijkhuizen (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Jan Pilon (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Erick Erdtsieck: ½ - ½
Marten Berends (w) - Ad Mertens: 1 - 0

AMK: Alfred Rodenboog, Harm Buter en Erwin Kok.
SN: Albert Prins.
Stand na 6 ronden:


1. Klaas Dijkhuizen 127½; 1SN; 2-2 
2. Albert Prins 94½; 1SN; 2-2
3. Jan Pilon 84½; 3-2
4. Wopko Dijkema 82½; 2-3
5. Gerard Zijlema 75; 1SN; 2-2
6. Erwin Kok 68; 2-1
7. Piet Beetsma 63½; 3-2
8. Erick Erdtsieck 57½; 0-1
9. Marten Berends 53; 1-1
10. Alfred Rodenboog 47; 0-0
11. Harm Buter 33½; 1SN; 2-1
12. Ad Mertens 31; 2-4

1 opmerking:

Leo Hovestadt zei

Leuke blog Albert, vooral de middeleeuwse schaakstukken trokken mijn aandacht. Kijk maar eens naar Caroluschess.com. Groetjes Leo Hovestadt.