maandag, oktober 21, 2013

Twee eerste plaatsen op gezellige GP Buitenpost

Twee eerste plaatsen: Martijn en Gerbrich!

Verslag: Roelof Kroon
Foto's: Jantine Reinders, Erwin Kok en Roelof Kroon

Op zaterdag 19 oktober heeft een vijftal jeugdschakers aan de eerste GP van de Friese Schaakbond meegedaan. Dit vijftal ging met twee 1ste prijzen terug naar Ten Boer.

Een Grand Prix in Friesland is vaak minder strak georganiseerd dan een NOSBO Grand Prix. Zo is het een verrassing in wat voor groep je speelt: soms een zevental, soms een negental en als iemand niet op komt dagen dan is het gewoon een ronde extra vrij. Dat geeft een gezellige drukte, een kenmerk van Friese GP's. Samen met de Friese taal die je hoort is het voor mij een beetje thuiskomen in de sferen van mijn jeugd. Met 84 geplande schakers (volgens mij waren er uiteindelijk minder) was het GP erg goed bezet.

In groep C was Gerbrich onze kopvrouwe.  Ze speelt geweldig mooie partijen. Vol op initiatief, vol op de aanval. Spannend tot de laatste zet. En het kan ook zo  over zijn na een goede zet of een gemiste matzet. Vandaag won ze er vier, verloor  één en speelde één remise. Daarmee deed ze wat van de kopvrouwe van het Boerster schaak verwacht mag worden: 1ste worden.

Remco speelde in groep F. Hij speelde ook mooie partijen. Remco is meer iemand voor 1. d4 openingen, kleine voordeeltjes zijn wel aan hem besteed. Hij gaat steeds verder vooruit daarin en het schaken wordt steeds meer echt schaken. Vandaag een paar mooie partijen gezien, volgens mij eindigde hij met 2,5 uit 6 ergens in de middenmoot.

Remco (r) tegen Joppe

Lindert kan ook al geweldig mooie zetten doen. Elke partij is voor hem een gezellig spelletje met zijn tegenstander. Kletsen over de partij, alvast met de tegenstander onderzoeken waar je iets beter kunt doen. Soms helpt hij zijn tegenstander daar iets te veel mee. Vandaag eindigde hij met 3,5 uit 8 ergens in de middenmoot.


Martijn vroeg aan het begin van de GP of hij in een hogere groep mocht. De manier waarop ingedeeld was, begreep ik niet echt. Zo was Joey hoger ingedeeld dan Martijn. Dus vroegen we of dit andersom kon. En zoals het bij een echt Fries GP betaamt, kan dat ook gewoon. Dus Martijn in de groep van Joey. Martijn deed het heel erg goed vanmiddag. Hij kreeg ook steeds meer greep op zijn spontane, creatieve ideeën. Twee ronden voor het eind leek hij op een 2de of 3de prijs af te gaan, maar met twee geweldige laatste ronden wist hij zelfs gedeeld 1ste te worden met twee andere schakers. Op onderling resultaat werd hij 1ste: beide medekoplopers had hij op voorbeeldige wijze verslagen.


Joey speelde zijn eerste echte GP. Vooral de eerste paar ronden speelde hij heel goed,  maar verloor hij vaak toch nog. Met 2 uit 9 won hij dit keer geen prijs, hij heeft al wel goed geoefend voor de volgende toernooien. Dat gaat helemaal goed komen.


 Ik wil de organisatie in Buitenpost bedanken voor de organisatie. Het was een gezellig toernooi met veel enthousiaste kinderen.Dylan Sealy - Gerbrich

'De 5 van Ten Boer' met jeugdtrainer Roelof


Geen opmerkingen: