zaterdag, november 23, 2013

Een nieuwe wereldkampioen

Sven Magnus Øen Carlsen (Lommedalen, 30 november 1990) is een Noorse schaker. Hij drong reeds op jonge leeftijd door tot de wereldtop en wordt beschouwd als één van de sterkste schakers ooit. Hij werd op zijn dertiende grootmeester. Op 1 januari 2010 werd Carlsen de jongste schaker aller tijden die de FIDE-ratinglijst aanvoerde. Op de ratinglijst van januari 2013 bereikte Carlsen een rating van 2861 en verbrak daarmee het record dat op naam stond van Garri Kasparov.


Carlsen kwalificeerde zich voor het kandidatentoernooi in Londen van 14 maart tot en met 2 april 2013 dat hij won. Dit gaf hem het recht om de regerend wereldkampioen Viswanathan Anand uit te dagen in het wereldkampioen-schap schaken 2013 in november in Chennai. Tijdens dat toernooi versloeg hij Anand met 6,5-3,5, waardoor hij de op een na jongste wereldkampioen ooit werd. Alleen Kasparov was jonger.


Aldus de nuchtere bijgewerkte tekst van de Nederlandse versie van Wikipedia. Carlsen die in 2004 aanvankelijk voornamelijk een vertederende indruk maakte op de toeschouwers in Wijk aan Zee, wist die vertedering nog in hetzelfde toernooi te laten omslaan in bewondering. Al in 2011 had hij een serieuze kans om de nummer 1 te worden, maar wegens door de FIDE gewijzigde regels zag hij toen af van de race om het wk. Gert Ligterink noemde in november 2011 in de Volkskrant als enige mogelijkheid die Carlsen overbleef: schoorvoetend aanschuiven bij het volgende kandidatentoernooi in 2013. Je mag wel zeggen dat hij dat gedaan heeft en of het woord 'schoorvoetend' op zijn plaats was mag (weliswaar achteraf) betwijfeld worden.

Hij is zonder twijfel een van de sterkste schakers ooit en momenteel in ieder geval de allersterkste! Dat hij maar veel plezier mag beleven van zijn nieuwe titel, een verder ook succesvolle schaakcarrière tegemoet mag gaan en over precies een week, als hij 23 wordt, een aangename verjaardag mag beleven! 

Geen opmerkingen: