zondag, november 24, 2013

North Sea Chess: een goed begin van een traditie


Gisteren werd de eerste editie van het internationale North Sea Chess toernooi gehouden in Uithuizen. En zoals in eerdere jaren wisten Erwin, Erick, Arend en de rest van de organisatie er weer een feest van te maken. Veel prijzen, verlotingen, T-shirts en de combinatie schaken en fysieke inspanning: het trekt elk jaar veel deelnemers. Dit jaar maar liefst 83. Er zijn ouders die niet schakende zonen en dochters meenemen om gezellig mee te doen met het fysieke deel van het toernooi: hockey, apekooi, enz. Bovendien ene tolk voor de Duitse deelnemers, wat een service.


Dit jaar werd er in 3 groepen Zwitsers gespeeld met langere speeltijden. De A-groep met alleen jeugdschakers boven 1100, de B-groep met meiden, en een C-groep voor schakers die niet aan de A- of B-groep mee doen.
In de A-groep speelde zelfs een schaker mee die al 3de klasse KNSB speelt en wiens rating hoger ligt dan de hoogste rating bij schaakclub Ten Boer. In deze groep van 19 schakers was ik wedstrijdleider. Een leuke ervaring. Uiteindelijk won de 2000+ speler niet de groep, maar Raymon Oord, die in een prachtige Koningsindische partij de sterkste speler versloeg. Ook andere partijen waren om van te genieten. Hoog niveau, vele verrassende tactische wendingen, state-of-the-art openingstheorie.
In groep B, de meidengroep, speelden 4 Boerster meiden mee. Ze speelden 5 partijen van een uur. Uiteindelijk wist de Duitse Madita Monster, die ook ons toernooi in september won, het meidentoernooi te winnen voor de uitstekend spelende Silke Kok. Derde werd hier Dalarna, die als enige van onze schaakclub het heuse podium mocht beklimmen. Lemée is ook weer terug van weg geweest en werd 4de. Gerbrich en Ilse hebben vooral van de sfeer genoten en waren tijdens de prijsuitreiking al weer verder aan het schaken.
In de C-groep deden Jarno, Mieke en Joey mee. Jarno is goed in vorm en haalde 4 punten. Net niet genoeg om één van de prijzen te winnen. Mieke was wel dichtbij de prijs van de beste prestatie in haar leeftijdscategorie. Ze haalde 3 punten en bleef daarmee maar een halfje achter de beste van haar leeftijd. Bovendien wist ze Tristan van Foreest te verslaan, een opmerkelijke prestatie! Joey moest nog wat wennen aan het Zwitserse toernooi format en haalde 1,5 punt.
Erwin en Erick, Arend en Jeanet en alle anderen die meehielpen: heel veel dank voor de geweldige middag. Volgend jaar zijn we er zeker weer.

Geen opmerkingen: