donderdag, november 21, 2013

SC Ten Boer: ronde 10


Gisteravond werd de 10e ronde in de clubcompetitie afgewikkeld. Omdat de wedstrijdleider het afzeggen van Jan geheel ontschoten was (schrijf die dingen dan ook meteen op Albert!) moest er een vrijwilliger komen om zijn eigen partij op te geven (in de zin van niet door laten gaan) zodat Erick die de herfstige rit uit het mooie Usquert er net op had zitten, toch nog een tegenstander zou hebben. Deze vrijwilliger werd Klaas, die daarvoor alle waardering verdient.


Usquert (foto ontleend aan 'Groningen in beeld' van RTV Noord)

De uitslagen:

Marten Berends (w) - Erick Erdtsieck: 0 - 1

Albert Prins (w) - Harm Buter: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0

AMK: Erwin Kok, Alfred Rodenboog en Jan Pilon.

SN: Klaas Dijkhuizen.

Marten-Erick

In het middenspel had Marten een prima stelling. Daarna deed hij echter enkele minder goede zetten, waardoor zwart een ijzersterke bezetting van de f-lijn kon bewerkstelligen. Toen kon het bijna niet meer goed aflopen voor wit en dat gebeurde ook niet. Met enkele krachtzetten maakte zwart het uit.

Albert-Harm

Van mijn hand stond vorige maand op dit weblog én in de krant in de interessante (!) rubriek Anekdotes uit de schaakwereld een verhaaltje over de partij Sämisch-Capablanca (Karlsbad 1929), die laatstgenoemde op sensationele wijze verloor, waarbij ik bovendien de stelling weergaf waarin Capablanca in de fout was gegaan. Harm had dit kennelijk niet gezien, jammer voor hem, want hij liet een soortgelijke manoeuvre toe, waardoor hij na de 9e zet van wit een stuk achter stond. Hij (Harm) probeerde het nog enige tijd, maar gaf na 32 zetten op.
Voor een goed begrip: het is verre van mij om Harm en mijzelf met Capablanca en Sämisch te vergelijken: ik wijs alleen, met alle verschuldigde eerbied aan de twee vroegere matadoren, op de overeenkomst in idee, zo kort na het begin van de partijen. Vooruit, voor de grap beide stellingen, waarvan de eerste wel wat subtieler is:


Sämisch-Capablanca (1929)
Prins-Buter (2013)Piet-Wopko
In het middenspel stond Piet overwegend, maar moest het toch nog wel even gebeuren. Bij het opstomen van de e-pion naar e5, waardoor de diagonaal b1-h7 vrijkwam, keek de witte loper op b1 zijn ongedekte colega op  h7 bepaald onvriendelijk aan. Toen zwart vervolgens d6xe5 speelde was de loper op h7 gezien, zoals dat heet. Daarna volgden nog wat lichte schermutselingen, waarna zwart het wel geloofde.

Ad-Gerard

Toen ik bij hun partij 'aanschoof' wist ik niet wat ik zag. Wit was in het middenspel met dame én koning diep (de koning stond op b7!) doorgedrongen in het zwarte kamp en kon even later met één zet zijn tegenstander oprollen. Hij zag dat kennelijk niet en maakte met de koning een onnodige pas achteruit wat tot dameruil leidde. Kort daarna kon wit alsnog de zet doen die al eerder de partij had moeten beslissen en die was toen nog altijd goed genoeg voor de winst. Goed gespeeld van Ad, die kennelijk van plan is iets aan zijn plaats op de ranglijst te doen. Terzijde:

Drukke tijden voor de SC Ten Boer: in de komende vier weken wachten een uitwedstrijd naar Stadskanaal (J.H.Kruit), een bekerwedstrijd tegen DAC (alweer een club uit onze eigen klasse, net als Roden, enige variatie was ook wel leuk geweest) en een thuiswedstrijd tegen Staunton 4. Die ontmoetingen met Kruit en Staunton, clubs die samen met Ten Boer onderaan de ranglijst staan, zijn van cruciale betekenis voor het (in ieder geval voorlopig) bezetten van de laatste plaats. Wat ik maar zeggen wil: staat Ten Boer met de kerst (een geheel willekeurige datum) onderaan of niet?
Tussen de bedrijven door dan nog een ronde in de onderlinge competitie, die er zo langzamerhand een beetje bekaaid vanaf dreigt te komen.

Geen opmerkingen: