donderdag, november 28, 2013

Schoolschaaktoernooi gemeentes Ten Boer en Bedum‏


FONTEIN BESTE SCHOOL, LINDERT WINNAAR INDIVIDUËLE SCHOOLSCHAAKSTRIJDVanmiddag organiseerde schaakclub Bedum het jaarlijkse schoolschaak toernooi voor de gemeentes Ten Boer en Bedum. Al jaren is dit in vertrouwde handen bij Alex van der Berg, Theo Smit en Marcel Kuipers. Ook vanmiddag hadden Marcel en Theo het weer strak op de rails in de Togtemaarschool. In de ruimte waar alle shirts van Arjen Robben hangen, waren 41 school-schakers van de Huifkar, de Regenboog, de Togtemaarschool, de Walfridus en de Fontein aanwezig. De Walfridus heeft de afgelopen 3 jaar het scholenklassement gewonnen, terwijl Finn maar liefst twee keer kampioen werd. Dit jaar mocht hij niet meer meedoen, maar hij kwam nog wel langs om de 1ste prijs aan zijn opvolger te overhandigen.

Dit jaar was de Fontein wel licht favoriet met spelers als Lemee en Lindert. Daarentegen is op de Walfridus altijd veel aandacht voor het schaken naar het toernooi toe. Er is een competitie op school, waarbij kinderen in sneltreinvaart de kneepjes van het spel wordt geleerd zoals met Herdersmat mat zetten. Voor het individuele klassement heeft men Luuk. De Huifkar had met Martijn een outsider voor een hoge positie. 

Het toernooi werd een spannende strijd tussen dit viertal. Lindert, Lemee en Luuk begonnen als enige met 3 uit 3, Martijn volgde op een halfje. In de 4de ronde de eerste kraker tussen Luuk en Lemee. Luuk wist al gauw de dame van Lemee te winnen en zegevierde. In de 4de ronde moesten Lindert en Luuk uitmaken wie zich als enige koploper mocht noemen. Ook hier verdween een dame van het bord, waarna Luuk met een dame minder nog wel bijna mat zette met zijn toren Uiteindelijk wist Lindert met dame en paard mat te zetten. In de zesde ronde mochten Martijn en Lindert tegen elkaar. Martijn had onder-tussen 4,5 punt, Lindert 5 en Luuk en Lemee 4. Lindert kwam een kwaliteit voor en omdat Martijn af en toe een pion voor aanval gaf, liep dit steeds verder op. Zo won Lindert eenvoudig.

Met het ingaan van de laatste ronde had Lindert de koppositie met 6 punten, Lemee, Luuk en Koen volgden met 5 en Martijn met 4,5. In het scholenklassement bleek de Fontein (19) een half punt voor te liggen op Walfridus (18,5), de Huifkar en de Regenboog waren al kansloos. De laatste ronde moest Lindert proberen stand te houden tegen Lemee, terwijl Luuk tegen Koen een eenvoudiger opgave had. In het scholenklassement bleek dat de toppers van Walfridus en de Fontein tegen elkaar moesten met 1 uitzondering: Martijn moest tegen iemand van Walfridus. Als de speler van Walfridus dit zou winnen, zouden zij het scholenklassement winnen. Als eerste was Luuk klaar. Hij won gedecideerd. Ook Lemee speelde echt beter dan Lindert en won met een vork de dame. Er volgde mat op g3. Ondertussen bleek Martijn de grootste helper van de Fontein te zijn: hij won, waardoor Walfridus en de Fontein allebeide 2 punten toevoeg-den aan hun totaal van het scholenklassement. Hiermee was de Fontein de winnende school geworden. Overigens mogen beide scholen naar de volgende ronde van het basisschoolschaak kampioenschap.Voor de individuele eindstand was een drietal bovenaan geëindigd, met Martijn in zijnentwege met 5,5 punt als 4de. De prijzen tussen Lindert, Luuk en Lemee moesten op basis van weerstandspunten en SB-punten worden bepaald. Bij beide puntsystemen bleek Lindert het hoogste aantal punten te hebben gehaald. Luuk zat bij beide systemen er vlak achter, terwijl Lemee meer achterstand bleek te hebben.


Om 5 uur kreeg Lindert derhalve de 1ste prijs. Een prachtig succes en om eerlijk te zijn ook wat onverwacht. Desalniettemin ben ik wel erg trots hem, maar ook op alle andere kinderen van de schaakclub. En ik wil Theo en Marcel bovenal heel erg bedanken voor de geslaagde en leuke middag. Geweldig hoe jullie dit al vanaf 2006 doen, een compliment.

Scholen
1. Fontein 21
2. Walfridus 20,5
3. Huifkar, Regenboog 17
5. Togtemaarschool 13

Individueel
1. Lindert 6
2. Luuk 6
3. Lemee 6
4. Martijn 5,5
5. o.a. Kevin 5
9. o.a. Luc 4,5
12. Jovan, Wouter 4
18. Rowin, Joey, Max, Melanie 3,5
26. Mariette, Anna-Mae, Hilde 3


Geen opmerkingen: