zondag, december 01, 2013

De 24 uur van Haren


De afgelopen 24 uur vonden maar liefst twee jeugdschaak- activiteiten plaats in Haren. Eerst de 3de ronde van de Noordelijke Jeugd Competitie op vrijdagavond. 18 uur later ging het alweer verder met de 4de Grand Prix van het seizoen. Kees Romijn en zijn clubgenoten hadden de organisatie prima op orde in het Gorechthuis.

NJC: twee keer net niet trakteren


Vrijdagavond moet ons eerste jeugdteam tegen Sneek 2 en het tweede team tegen het supersterke Staunton. Ik had van tevoren twee beloftes gedaan: als het eerste team het lukte om met 4-0 te winnen dan zou ik volgende vrijdag trakteren en als het tweede team het lukte een half punt te halen, dan zou ik eveneens trakteren.

Het eerste team speelde goed. Finn was als eerste klaar. Een loperoffer op h6 was meteen beslissend uit. Robin kreeg daarentegen een loperoffer op h6 te verwerken en kon er niet goed op reageren. Toen een toren op g1 verscheen was het meteen uit. Hiermee was de tussen-stand 1-1 en moest de familie Klomberg voor de winst zorgen. Bas speelde goed en kwam twee pionnen voor. Maar bij een afruil vergiste hij zich en kwam een toren achter. Gelukkig had hij nog wel 3 pionnen op de damevleugel als compensatie. Toen deze naar hun promotievelden oprukten, moest de witspeler zijn toren teruggeven. Daarna wist Bas bekwaam zijn c-pion naar de overkant te loodsen in het resterende toreneindspel. Ondertussen was Koen nog aan de gang tegen Merel Balt. Het werd een wisselende partij, waarbij Koen knap alle gevaren wist te omzeilen en won. Hiermee zorgde de familie Klomberg voor de overwinning van 3-1.

Het was duidelijk dat het tweede team weinig kans maakte tegen Staunton. Abel kwam in een voorbereide openings-variant en moest al gauw de koning omleggen. Lemee kreeg een ingesloten toren op b2. Toch werd het hier nog spannend en miste Lemee een kansje. Gerbrich mocht het opnemen tegen Jonas. Jonas wist in het middenspel een pion te winnen. Dit was ook nog een vervelende pion op d3, die de witte stelling in tweeën spleet. Toen hij ook nog zijn vrije a-pion opspeelde kon Gerbrich geen tegenstand meer bieden. Een onbetwiste overwinning van Jonas, maar wel lang volgehouden door Gerbrich. Het spektakelstuk was echter van Ilse. Ze kwam gewonnen te staan in een erg tactische stelling. Sjaak en ik waren onder de indruk van alle mooie tactische wendingen die Ilse in de stelling wist te vlechten. Soms dachten we zelfs dat ze simpelweg een stuk wegblunderde terwijl ze juist een listige truc had als de tegenstander dit stuk zou pakken. Helaas na meer dan een uur ging de partij toch verloren (overigens wel na een afgeslagen remiseaanbod). Toch 4-0, maar een knappe prestatie van de meiden met ondersteuning van Abel.

GP Haren


Rond half 2 begon deze GP met het maximum aantal deelnemers: 78. Robin was onze nummer 1 en speelde in groep B. In de eerste ronde ging hij tegen Marrit Adema door de vlag. In de tweede ronde speelde hij tegen een geïnspireerde Silvan Heijen en verloor. Hierna volgden 3 knappe overwinningen, waarna Daan de Vetten een maatje te groot bleek. In de laatste ronde won Robin weer, zodat hij met 4 uit 7 4de werd.Abel en Gerbrich speelden in de C-poule. Abel speelde weer zijn mooie aanvallende spel, maar verloor een paar van de mooie aanvallen door gebrek aan materiaal. Gerbrich daarentegen ging als een speer. Met 6 uit 6 moest ze in de laatste ronde tegen Brian Elsinga die hetzelfde bij elkaar gespeeld had. Helaas ging het fout. Een magistrale loper op e5 met een toren die op b7 binnen kon komen, werd veld g7 te veel. De pion die daar stond ging met beslissend nadeel verloren. Een 2de ipv een 1ste prijs.

Daan kon weer meedoen. Hij speelde in groep D. Met 3,5 uit 7 deed hij het goed. O.a. zijn remise tegen Willem Mooibroek mocht er zijn.

Remco en Lindert speelden beiden erg goed in groep E. Ze begonnen beiden met 3 uit 3. Hierna moest Lindert afhaken, want hij verloor in de 4de ronde. In ronde 5 moesten Remco en Lindert tegen elkaar. Het werd een zeer scherpe strijd die uiteindelijk in remise door eeuwig schaak eindigde. Ondertussen had Loek van Hagen alles gewonnen. Ook Remco in ronde 6 en Lindert in ronde 7 verloren van dit supertalent. Remco werd 2de en Lindert 3de achter Loek.

In groep F speelden Jarno en Luuk. Jarno staat 5de in het klassement en begint steeds betere partijen te spelen. In ronde 1 mochten Luuk en Jarno meteen tegen elkaar. Het werd een prachtig gevecht, het langstdurende van de ronde. Uiteindelijk won Luuk, maar hij had al zijn creativiteit nodig om de stug verdedigende Jarno te verslaan. Luuk stoomde hierna door naar 4 uit 4, maar hierna stokte het. Hij bleef op 4 uit 7 steken. Jarno wist hem te achterhalen, maar uiteindelijk bleek Luuk op onderling resultaat 3de geworden te zijn. Overigens werd de groep gewonnen door Hugo Timmer, onze oud clubgenoot.

Martijn was de held van de middag voor Ten Boer. Hij werd 1ste. Hij begon met 5 uit 5, maar verloor de 6de ronde. In ronde 7 moest hij tegen zijn medekoploper. Deze partij eindigde in remise, waarna Martijn op SB-punten 1ste werd. Knap gedaan, Martijn!


Tenslotte speelden Joey en Mieke in groep H. Mieke speelde met 3 uit 7 redelijk. Ze is toe aan de volgende tussensprint qua schaakniveau, in de interne staat ze al 2de achter Lindert. Joey speelt altijd met heel veel plezier. Veel mensen zeggen tegen mij dat ze zoveel spelvreugde bij hem zien. Vandaag wist hij 1x met een pion mat te zetten. Helaas overkwam hem vanmiddag regelmatig dat hij een betere stelling alsnog verloor. Ook hier zal binnen-kort verandering op gaan treden.


Met 5 prijzen kunnen we terugzien op een geslaagd toernooi. Ik wil Kees heel erg bedanken voor het welkom in Haren. Ik heb het idee dat hij ervoor heeft gezorgd dat het jeugdschaak in Haren weer helemaal opbloeit in navolging van zijn legendarische vader!Verslag: Roelof
Foto's: Erwin en Peter

Geen opmerkingen: