zaterdag, december 21, 2013

GP Lasker
Verslag van Roelof, jeugdtrainer van SC Ten Boer:


Lasker organiseert sfeervolle Grand Prix

Vanmiddag is een drietal jeugdschakers opgevaren naar het Bildt om daar mee te doen aan de Grand Prix in Sint Annaparochie. Opgevaren, want het weer zorgde dat de tocht erheen meer een boottocht was dan een autorit. Het weer was beestachtig, echt goed schaakweer. Zoals jaren geleden toen ik mijn eerste KNSB wedstrijd ooit in de Aardappelbeurs tegen Lasker speelde. Een bijzondere schaakmiddag toen want terwijl de laatste twee partijen nog bezig waren, kwamen de eerste volksdansers binnen om zich te bezigen met hun zaterdagavond vermaak: volks- en stijldansen. De laatste twee partijen moesten wijken naar een bijzaaltje waar onder de aanmoedigingen ‘links-2-3-4 en draai-2-3-4’ het schaakspel meer op een foxtrot begon te lijken. Beneden in de warme, rokerige gelag-kamer zaten de oudere Bildtker mensen aan hun eerste gerstevocht na een zware werkweek op de klei.

Het toernooi vond niet plaats in de Aardappelbeurs, maar in een prachtig zalencentrum. Zoals bij alle Friese GP’s was de sfeer gezellig, de regels minder streng. Wel was de organisatie heel goed op orde. Thijs Tuinstra en zijn kornuiten hadden het prima op orde, de sfeer werd niet verhit ondanks de soms zinderende partijen.

Gerbrich speelde de mooiste en langste partijen. Ze speelde in groep B met 3 overwinningen. Daaronder een gelukkige overwinning tegen Marrit Adema, die in een eindspel met twee pionnen meer haar paard weggaf en zodoende verloor.


Gerbrich tegen Marrit

In de 4de ronde verloor ze ongelukkig van Dylan. Eerst gaf ze een toren weg, in het late eindspel, na lang en hopeloos verdedigen kreeg ze een enorme kans, maar miste ze de mat in 3. Hierna werd een pauze ingelast zodat een ieder zich kan laven aan de versnaperingen die beschikbaar waren. Lemée en Jerimi kochten een bakje patat en Gerbrich trakteerde zichzelf op een glas sinas. In de 5de ronde won Gerbrich weer. De 6de ronde speelde ze een zeer hoogstaande partij tegen Job Lindeboom. Ze stond twee pionnen achter maar wist zo taai te verdedigen dat ze terechtkwam in een T+K tegen T+K+L eindspel. Ook dat ging goed, totdat ze door een röntgenschaak haar toren verloor. Een geweldige partij, dat wel. Ze moest meteen daarna door tegen een tegenstander, waar ze normaal makkelijk van zou kunnen winnen. De tol van de vorige partij moest nog betaald worden. Met een stuk meer dacht ze mat te kunnen zetten, maar toen ze met de dame de pion wilde slaan, zag ze dat deze verdedigd was. Weg dame en geen verdiende tweede prijs, maar een derde. Goed gedaan Gerbrich, je schaakte prachtig.


Gerbrich met de 3de prijs

Jerimi speelde in groep C. Jerimi speelt altijd vol op mat op h2 of f2. Hierbij weigert hij verdedigende zetten te doen. Vandaag sloeg de aanval 3 keer door en 4 keer niet. Helaas geen prijs.


Jerimi: alles op h7!

Lemée speelde heel goed in groep D. ze begon met 2 uit 2. Daarna moest ze tegen Wessel Adema. Waar Gerbrich geluk had tegen zus Marrit, had Lemée juist het tegen-overgestelde. Met een toren meer gaf ze eerst haar dame pardoes weg en niet veel later haar toren. Daarna volgden een paar miraculeuze partijen. Ik dacht toch echt dat Lemée in de 4de, 5de en 6de ronde totaal verloren stond, maar ze kwam me elke ronde een heel of half punt melden. Uiteindelijk sprokkelde ze zo 5,5 punt bij elkaar, genoeg voor een 2de prijs. En die heeft Lemée nog niet. Wel 1ste en 3de prijzen, maar geen 2de prijzen. Wat schetste haar verbazing: ze kreeg geen beker als 2de prijs, maar een VVV cadeaubon van 10 euro. Op zich minimaal even leuk, maar zo’n standaard voor een 2de prijs zou ook niet in de medaillekast hebben misstaan.


Lemée met cadeaubon

Rond half 6 werd het toernooi afgesloten en konden we onze ‘boottocht’ naar huis aanvaarden. Thijs, Murk, Joe en alle anderen: heel erg bedankt voor het mooie toernooi in Sint Anne.

Het is een druk weekje voor de jeugdschakers. Morgen organiseert Jozias en de Paardensprong het RainDrop Chess toernooi (waar o.a. Lemée aan meedoet), op maandag schaken 11 jeugdspelers op de Grand Prix bij het schaakfestival.

Geen opmerkingen: