maandag, december 30, 2013

Schaakfestival Groningen ten einde

...de op één na laatste ronde bij het Schaakfestival Groningen...

Het schaakfestival Groningen is afgelopen. Liefst 4x ben ik gaan kijken, kun je nagaan wat de deelnemers een kilometers in de benen of wielen hebben, zeker als je 9 ronden speelt, zoals menigeen deed.

Ook vandaag was ik ter plekke, zij het niet helemaal vrijwillig, want ik had gisteren bij de boekenstalletjes mijn fototoestel laten staan. Gelukkig had een eerlijke schaker het afgegeven en kon ik na achterlating van een fles wijn (dit wél vrijwillig) het kleinood weer meenemen.

Het toernooi was weer een enorm spektakel, met volop vreugde en verdriet en zelfs mocht ik gistermiddag een onvervalste oer(woud)kreet beluisteren, opgebouwd uit peilloos leed gecombineerd met onversneden woede. Onmiddellijk stroomde het volk uit alle windrichtingen toe (ramptoerisme), maar de rust werd gelukkig snel hersteld. Karpov wist de tweekamp met Timman met 2½-1½ te winnen. Bijna had ik zaterdag op mijn weblog gezet dat het me niet zou verwonderen als de 4e partij ook remise zou worden, evenals de voorgaande 3, maar we hadden buiten de sluwe Rus gerekend, die nog even wat kruit in reserve had gehouden. 
Toevoeging: vandaag (4 januari) las ik in de Volkskrant in de schaakcolumn van Gert Ligterink dat Timman op zaterdag (na zijn 3e partij tegen Karpov)  is gevallen en daarbij zijn hand gebroken heeft. Ligterink schrijft dat dat de concentratie van Timman de volgende dag geen goed zal hebben gedaan en dat is natuurlijk zo.

Ik geef even de toernooiresultaten van de clubleden van de SC Ten Boer, of anderszins aan de club gelieerde schakers:

Piet Beetsma: 6½ uit 9 in Open C (35 deelnemers), waar-mee hij 2e werd!! Een hele mooie prestatie.
Gerbrich Kroon (jeugdlid): 2 uit 5 in Compact D (36 deel-nemers), waarmee zij 24e werd.
Erwin Kok (gastlid uit Usquert): 2 uit 5 (Compact D), goed voor plaats 22.
Erick Erdtsieck (gastlid uit Usquert): 2½ uit 5 in Compact C; 17e plek (38 deelnemers).
Jan Pilon: 2 uit 5 in Compact C (39 deelnemers), waarmee hij als 30e eindigde.
Roelof Kroon (jeugdtrainer SC Ten Boer): 2½ uit 5 in Compact A (38 deelnemers), goed voor plaats 16.


...prima stelling van Piet (wit) in ronde 8...

...Erick (r) in ronde 4...

...Jan (met zwart) denkt na (ronde 4)...

       Gerbrich Kroon (rechts met blauwe trui) aan het werk. Rechts beneden
een verwoed schaker, die helaas net te laat was bij de inschrijving
Bij de simultaan in de Fraeylemaborg in Slochteren won Karpov 18 van zijn 20 partijen.


Hierboven twee opmerkelijke uitlatingen van Karpov. Ik (Albert) vind het zelf ook altijd heel vervelend als mijn tegenstanders zetten doen om niet onmiddellijk te verliezen. Als ik de dame van mijn tegenstander dreig te slaan zul je altijd zien dat het beste mens verplaatst wordt. Of men doet een andere flauwe zet...

Dat schakers die niet zo goed staan zich toch zo taai mogelijk verdedigen is verder ook heel hinderlijk: waarom geven ze niet gewoon op? Dan kunnen we weer iets zinnigs gaan doen!

Terzijde:

Tot mijn verrassing vond ik mezelf terug op een van de foto's van Harry Gielen, waarop ik sta toe te kijken bij de partij van Annelies van den Heuvel (en zo te zien eveneens bij de partij aan het aangrenzende bord!) Bien étonnés de se trouver ensemble! Vooruit, die foto kan er ook nog wel bij!  Nog een supplement van Roelof:


Een fantastische prestatie van Piet. De laatste partij was zijn eerste partij tegen een Rus. Het werd een prachtig spektakel met wit die op de damevleugel aanviel en zwart op de koningsvleugel. Met een paar krachtige offers beslechtte Piet het pleit. 

Ook in de rest van het toernooi kwam Piet niet echt in gevaar, af en toe had hij meer verdiend dan een remise.

Van harte Piet, 
Roelof. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

waarom deze enigszins gefronste afwending van stelling blonde dame?
De andere toeschouwer heeft duidelijk meer belangstelling.

In de verte slechts 1 keer uw aanwezigheid mogen bewonderen!

Groet,
Derk

Albert zei

Beste Derk,

Ik ben toch 4 keer geweest! Wat de stelling betreft: die had ik al diverse keren in ogenschouw genomen. Ook jou heb ik gezien, maar helaas is het niet tot een gesprek gekomen. In december beter! Tot die tijd: het allerbeste!

Albert.