woensdag, januari 22, 2014

14e ronde clubcompetitie


Ruim een maand na de 13e ronde (17 december) is dan eindelijk de 14e daar. Vier partijen staan op het program-ma, waarvan er één niet door kan gaan wegens niet opkomen van een clublid (?) zonder afgezegd te hebben. Bijzonder vervelend, dit aanhoudend zich, maand in maand uit, niet aan de regels willen houden en voor het eerst sinds 1977 dat ik dat als wedstrijdleider van een speler meemaak. De remedie is duidelijk: niet meer indelen, tenzij hij zich gemeld heeft. Voor onze gastleden uit Usquert geldt dat weliswaar ook, maar het niet onaanzienlijke verschil is dat die daar zelf om gevraagd hebben...
Toen bleek dat ik geen partij zou hebben zei ik dat ik dan de avond zou gebruiken met het op papier zetten van de vreselijke dingen die ik op de borden zou zien gebeuren. Kwam dat even goed uit dat ik zelf niet speelde...

Verder vier afwezigen: Jan, Erick, Erwin en Klaas. Dat Klaas zich afmeldt is uitzonderlijk en moet een bijzondere reden hebben. Die is er ook: maandagavond jl. is zijn vader op de leeftijd van 90 jaar, na een goed leven (om met Klaas te spreken) overleden. Namens de club wil ik Klaas en zijn familie van harte condoleren en hen sterkte wensen voor de komende tijd!

De uitslagen van gisteravond:

Gerard Zijlema (w) - Piet Beetsma: 0 - 1

Marten Berends (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Harm Buter (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Alfred Rodenboog (w) - Albert Prins: 0 - 1 (R)

Gerard-Piet
Een 'Engels aandoende' opening, waarin wit de d-pion naar d5 doorschuift. Er ontstaat een moeilijk middenspel, waarin de materiële verhouding gelijk blijft maar zwart toch langzaam de wat betere stelling krijgt. De problemen voor wit nemen toe en uiteindelijk kan hij ze niet meer de baas en verliest hij hout en partij.

Harm-Ad
Onregelmatige opening met een Siciliaanse opbouw van wit (Pc3, Pd4, pion e4 + fianchetto op de koningsvleugel). Wit komt iets beter te staan en wanneer zwart een foutieve zet met zijn koning doet gaat een zwarte pion de doos in. Door onnauwkeurig spel verliest zwart ook een tweede pion en er ontstaat een eindspel met ongelijke lopers en genoemde pionnenvoorsprong voor wit. Dat gaf misschien nog kans op remise, maar zwart plaatst zijn koning buiten het strijdperk waarna een witte pion doorloopt naar h8. Wit wint.

Marten-Wopko
Lange tijd gaat het hier redelijk gelijk op, tot wit een pion weet te winnen en later een tweede. Zwart laat een gelegenheid een pion terug te winnen passeren, terwijl hij toch echt een witte loper 4x aanvalt, terwijl het stukje 2x verdedigd staat. Jammer, maar helaas. Zwart denkt op een gegeven moment een listige val te zetten: een aftrek-schaakje met damewinst, maar ziet over het hoofd dat wit in twee zetten mat kan geven. Wit ziet het evenwel niet, denkt uitsluitend aan het aftrekschaak en doet een zet met zijn koning. Zwart moet nu het mat in twee verhinderen en doet dat half: op de eerste manier kan het niet meer maar op een andere alsnog. Wit doet de eerste zet goed, maar ziet vervolgens het mat in één met de dame niet en geeft een schaakje met zijn loper. Zwart kan tijdelijk ontsnappen maar wit doet nu wel enkele goede zetten en grijpt de winst.

De stand na 14 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 241½ p.; 2. Albert Prins 204; 3. Jan Pilon 188½; 4. Piet Beetsma 176½; 5. Gerard Zijlema 143; 6. Marten Berends 136½; 7. Erick Erdtsieck 126½; 8. Erwin Kok 107½; 9. Harm Buter 100; 10. Wopko Dijkema 98; 11. Ad Mertens 79; 12. Alfred Rodenboog 59.

Geen opmerkingen: