woensdag, januari 15, 2014

Bedum wint van Ten Boer in 5e ronde NOSBO


In de 5e ronde in de 1e klasse B heeft Bedum gisteren met 5-3 weten te winnen van Ten Boer. Voor de derde keer gingen de Boersters met deze cijfers ten onder. Ze maken moeilijke tijden door....

Na 'gespreid' vervoer (twee auto's en een fiets) kwamen de schakers uit Ten Boer tegen 19.45 aan in het activiteitencentrum (zoals dat tegenwoordig zo fraai heet) De Meenschaar, waar het treffen zou plaatsvinden. Ook schaakclub Ter Apel gaf acte de présence (ik neem aan om tegen Bedum 2 te spelen), zodat we konden spreken van een volle bak.

Na de nodige plichtplegingen zetten alle licht gespannen aanwezigen, behalve de dame achter de bar, zich achter de borden en deden de eerste zetten, begeleid door al even nerveuze uurwerken. Langzaam druppelden in de loop van de volgende uren de uitslagen binnen, die echter voor de bezoekers langzaam maar zeker de verkeerde kant op gingen. Dat bleek aan het eind van de avond, toen na enig optellen de eindstand kon worden opgemaakt: 5-3.


Aan het begin van de avond: spanning....
Klaas en Gerard boekten een mooie overwinning. Volgens eerstgenoemde (op weg terug naar huis in diens overvolle mobiel) had zijn tegenstander 1½ uur nagedacht over de eerste 13 zetten. Dat lijkt me wat lang inderdaad. Dat noeste denken redde de partij evenwel niet. Van Gerard had ik in het eerste gedeelte van de avond al gezien dat hij heel goed stond en hij heeft dat kennelijk volgehouden: mooi werk!

Minder goed liep het af met Jan, Piet, Marten en Harm die het niet redden en hun respectievelijke tegenstanders de hand moesten reiken.

Remises waren er voor Wopko en Albert. Bij Wopko zat er meer in had ik de stellige indruk. Kort na de openingsfase stond hij erg goed en had de beslissing waarschijnlijk al op het bord kunnen komen. De witte rokadestelling maakte toen een wel heel luchtige indruk.

Albert moest zijn verdedigende kwaliteiten (!) aanspreken tegen een tegenstander die een groot deel van de partij wat beter en actiever stond, hetgeen uiteindelijk moest culmineren in een kwaliteitsoffer. Dat kwam ook, maar bracht niet wat wit zich ervan voorgesteld zal hebben en kort daarna was de remise, aanvankelijk door wit afgeslagen, alsnog een feit. Zwart stond toen zeker niet minder.


SV Bedum - SC Ten Boer: 5 - 3

1. M.Kuipers (z)(1921) - K.Dijkhuizen (w)(1953): 0-1
2. L.Hofstra (w)(1843) - J.Pilon (z)(1779): 1-0
3. M.in 't Veld (z)(1931) - P.Beetsma (w)(1649): 1-0
4. J.Schuit (w)(1616) - A.Prins (z)(1680): ½-½
5. T.Smit (z)(1637) - M.Berends (w)(1558): 1-0
6. A.v.d.Berg (w)(1632) - H.Buter (z)(1345): 1-0
7. A.v.Leusen (z)(1589) - G.Zijlema (w)(1395): 0-1
8. H.de Groot (w)(1385) - W.Dijkema (z)(1361): ½-½


Aan het eind van de avond: ontspanning....

TERZIJDE:


In de Volkskrant van vandaag, 15 januari, een mooi artikel van Gert Ligterink, naar aanleiding van het feit dat de grootmeesters van het Tata Steel Toernooi vandaag in het Rijksmuseum spelen, met ook enkele fotomomentjes, bijvoorbeeld bij Rembrandts Nachtwacht. Het artikel gaat dan ook over schaken in de kunst en heet Schaakkunst op de EregalerijHelemaal mooi is het natuurlijk als iemand én kunstenaar én schaker is. Dat klopt allemaal bij Marcel Duchamp (1887-1968) de Fransman die deze beide mooie kwaliteiten wist te combineren. Hieronder het ook in de krant afgebeelde schilderij 'Het schaakspel' uit 1910.
Twee opmerkingen: 

1) de functie van beide (licht) verveelde en ongeduldig wachtende, maar overduidelijk aanwezige dames is niet geheel duidelijk, maar ik heb een vermoeden....
2) de schakers zitten op de achtergrond en de schaakstukken, waar het, neem ik tenminste aan, toch allemaal om begonnen is, zijn wel érg klein... Wat moeten we hier van denken, wat zegt dit schilderij ons?


Over Duchamp plaatste ik al eens een Terzijde in 2007:

Terzijde:


"My attention is so completely absorbed by chess. I play night and day..." (Marcel Duchamp, 1887-1968).


Marcel Duchamp was een belangrijk Frans kunstenaar, die niettemin 20 jaar lang de kunst liet varen om te schaken. Hij werd schaakmeester en speelde bijvoorbeeld voor Frankrijk in diverse Olympiades mee. Het verhaal gaat dat hij ook gedurende de huwlijksnacht schaakproblemen oploste (ja, ik zou ook zeggen: je schaakt of je schaakt niet). In ieder geval lijmde zijn vrouw een week later de stukken op het bord vast en scheidden ze drie maanden later....

-----------------------------------------------------------------------------

Het combineren van deze laatste zinnen met bovenstaand schilderij laat ik graag aan de aandachtige en psychologisch onderlegde lezers over!Geen opmerkingen: