zondag, januari 12, 2014

GP Hoogeveen


Gisteren een Grand Prix zaterdag. De zesde al weer. Dit keer in Pesse waar schaakclub Hoogeveen de laatste drie jaar zijn toernooi organiseert. In Hoogeveen maakt men er altijd een feest van met een herinneringsmedaille voor alle deelnemers, een ruime locatie, veel ondersteuning van de plaatselijke schakers en .... dit jaar een heus elektronisch scorebord met alle uitslagen en tussenstanden er op. Dit bleek enorm handig. De moeilijke berekeningen van SB-punten werd niet alleen aan het eind makkelijker, ook tijdens de ronden kon de jeugd in de gaten houden hoe men er voor stond. Een geweldige uitbreiding van de mogelijkheden tijdens zo'n toernooi.

Van de 70 deelnemers kwamen er 10 uit Ten Boer en omstreken.

Hilde speelde in groep H. Ik merk de afgelopen maanden dat ze hard vooruit gaat. Ze oefent thuis af en toe met Gerben en dat zie je in haar spel. Veel doelgerichter, ontwikkeling voor het spelen met maar één stuk. Vandaag zat ze in een groep met een paar sterke spelers zonder rating, dus ging ze zonder prijs naar huis, maar ik denk dat het binnenkort wel gaat komen!

In groep G speelden Martijn en Mieke. Ik denk dat Martijn de komende tijd gaat groeien, want hij concentreert zich steeds beter in een partij. Hierdoor minder fouten door te snel spelen. Soms komt in de partij toch nog een versnelling, zeker als er iets onverwachts gebeurt. Maar daar gaan we aan werken, Martijn. Je deed het al heel goed, helaas werd je gedeeld 3de en viel je op onderling resultaat buiten de prijzen. Mieke kreeg wel de 3de prijs. Mieke toont altijd daadkracht op de juiste momenten in de partij. De momenten dat het er op aan komt. En daar kom je erg ver mee in het schaken. Gisteren scoorde ze zo 4,5 punt. Jarno haalde 3 uit 7. Ook bij Jarno zie ik ook vooruitgang in concentratie, gevoel voor gevaar. Creatief is Jarno altijd al en ook systematisch in het opzetten van een aanval tegen de vijandelijke koning. Nu was het niet genoeg voor een prijs, maar dat gaat komen.

Iemand die heel erg veel vooruitgegaan is de afgelopen maanden is Lindert. Hij speelde met Remco in groep D. Lindert had de laagste rating in de groep, maar won in de eerste ronde meteen al van degene met de hoogste rating. Hierna wisselden verliespartijen (tegen de spelers met de laagste rating in de groep) en overwinningen (tegen spelers met de hogere ratings in de groep) elkaar af. 4 uit 7 dus. En veel belangrijker, Lindert lijkt de ratinggrens van de 500 te hebben gepasseerd. En dan volgt er in huize Kroon een traktatie. Door het spel van Lindert, winnen tegen en spelers met de hoogste rating en verliezen tegen de spelers met de laagste ratings, ging de groep volledig op zijn kop. Remco bleek hier het voornaamste slachtoffer van, want door een remise in de laatste ronde eindigde hij net niet bij het drietal dat met 4 uit 7 op de 2de plaats eindigde. Heel sneu, en wat ook sneu was, Lindert viel zelf ook net buiten de prijzen. Dit op basis van de SB-punten. De nummers 4, 5 en 7 op rating bezetten de eerste drie plaatsen in de eindrangschikking.

Voor Abel heb ik veel bewondering. Hij begeleidt Mieke op toernooien, leidt Lidewij alvast op voor de jeugdschaakclub en is een continue en constante factor binnen onze jeugdclub. Hoogtepunt is voor mij nog altijd, dat hij het GP-klassement twee jaar geleden won. Wat een geweldig seizoen was dat. Schaaktechnisch bleek hij afgelopen anderhalf jaar nog heel veel meer te kunnen, zelden zag ik iemand zo veel leren in een seizoen. Fris aanvalspel, vol op de koning. Ik heb prachtige aanvalspartijen gezien, vorig jaar nog tegen Dylan Sealy. Maar ook schakers met een veel hogere rating brengt hij regelmatig in grote problemen. De afgelopen toernooien en gisteren ook: mooi spel, af en toe prachtige kansen op mat, maar dan gaat het net fout. Dat is minder geslaagd om mee te maken, het ontneemt je de motivatie. Gisteren was een pechdag. Als trainer blijf ik echter genieten van zo'n talent en liefhebber.

In groep B hadden we tot de laatste ronde kans op een geheel Boerster podium. Alles wat fout kon gaan ging fout in de laatste ronde. Robin gaf een dame weg en verloor. Gerbrich miste winst in de aanval en Daan wist zijn tegenstander niet te verslaan. Hierdoor werd Gerbrich op onderling resultaat 4de en stonden alleen Robin en Daan op het podium als nummers 1 en 2. De groep werd in de ronden daarvoor volledig gedomineerd door de Boerster schakers. Robin hoefde alleen een halfje tegen Gerbrich af te staan, Daan won al zijn partijen tegen behalve tegen Robin en Gerbrich speelde de mooiste combinatie van de middag:

Gerbrich

In plaats van het materialistische Dxg7 speelde Gerbrich hier het prachtige Txf7 en na Txd4 volgde Tf8#. Ook andere zetten helpen niet meer: Txf7 Dh8# en na een torenzet met de toren op d8 volgt Txg7+. Ik hoor Albert al mompelen 'Een fraai geheel' ;-) 
Gerbrich is goed in vorm na het kersttoernooi, alleen op beslissende momenten wil het nog wel eens mis gaan. Zo had ze de winst voor het grijpen tegen Robin, stond ze een stuk voor in een eindspel, dat ze door een misgreep verloor. 

Daan is wel erg goed op de beslissende momenten. Het is ongekend hoe snel Daan sterker wordt. Ik denk zelfs dat hij al over de 1000-grens heen is qua rating. Elk toernooi verbaast hij me weer met zijn progressie. In de tussenstand van het GP-klassement zou hij wel eens de top 5 kunnen binnenstormen na gisteren. Wat een talent!

Robin is ook weer op de weg terug na een paar mindere toernooien. Het plezier is terug. En wat Robin goed kan: eindspelen winnen. Hier haalt hij heel veel punten mee. Wat me gisteren ook opviel: in slechte stellingen blijft hij heel goed en nauwkeurig verdedigen. Als zijn tegenstander een foutje maakt, dan weet hij toe te slaan. Well done.In elk geval was het een geslaagde middag in Pesse. Het was ook echt weer om te schaken. Ik wil de mensen in Hoogeveen heel erg bedanken voor dit geslaagde toernooi. Volgend jaar zijn we er weer.

Verslag: Roelof Kroon
Foto's: Jantine Reinders


TERZIJDE:

Vandaag of morgen weer een mooi moment voor Albert's SchaakBlog. Het aantal bezoekers (vanaf medio 2006) passeert dan de


100.000!!

Geen opmerkingen: