woensdag, januari 29, 2014

SC Ten Boer: ronde 15


Gisteravond stond de 15e ronde in de onderlinge compe-titie op het programma. Wegens ziekenhuisperikelen in verband met het RS-virus (wie kent het niet?) bij onze jongste kleinzoon (11 dagen oud) was ik de halve dag in het Martiniziekenhuis. Waarschijnlijk is daar momenteel alles redelijk onder controle, maar zin in schaken had ik 's avonds niet echt meer.

Daarom gaf ik de te spelen partijen door aan Klaas, die mij vanmorgen het volgende mailtje deed toekomen, waarvoor alle dank:

Dag Albert,

Hierbij de uitslagen: 

1. Klaas Dijkhuizen (w) - Marten Berends: 1-0
2. Wopko Dijkema (w) - Gerard Zijlema: 0-1
3. Jan Pilon (w) - Harm Buter: ½-½
4. Piet Beetsma (w) - Ad Mertens: 1-0

AMK: Erick Erdtsieck, Erwin Kok, Albert Prins
AZK: Alfred Rodenboog

 1. Spaanse opening. Met Pe7 ter dekking van Pc6 blok-keert zwart te lang zijn ontwikkeling, zwart kan daardoor slechts moeizaam manoeuvreren, komt steeds meer in moeilijkheden en met een K-aanval wordt het pleit beslecht op de h-lijn.

2. Gerard krijgt overwegend spel en verovert wat pionne-tjes. Hij wikkelt via dameruil af naar een gunstig eindspel. Wopko mist een klein kansje op nog wat tegenspel en verliest door overmacht aan materiaal.

3. Harm speelt de partij van de avond en van zijn seizoen tegen Jan. Jan wordt in vlot tempo compleet overspeeld en belandt in een totaal verloren stelling en eindspel. Met achterstand van groot materiaal (toren tegen dame en loper) en hopeloze stelling besluit hij door te spelen tot mat. Zijn laatste pionnetjes één voor één opofferend, houdt hij nog een toren over. Harm kan het al met mat of verove-ring van toren uitmaken, maar kiest telkens voor het onno-dig oppeuzelen van de pionnetjes. De slotzet van Jan is Kh1 met een toren op g3. Zwart raakt de toren aan en moet dus nemen. Pat.

4. Ad heeft zijn avond niet en zet op de 5e zet pardoes zijn dame met schaak op h4. Piet had echter al zijn paard naar f3 gespeeld en dus al voor de eerste slok koffie was de partij ten einde.

Groet,

Klaas.

De stand na 15 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 260½ p.; 2. Albert Prins 213½; 3. Jan Pilon 197; 4. Piet Beetsma 192; 5. Gerard  Zijlema 157½; 6. Marten Berends 139; 7. Erick Erdtsieck 128; 8. Harm Buter 113½; 9. Erwin Kok 113; 10. Wopko Dijkema 97; 11. Ad Mertens 80; 12. Alfred Rodenboog 59.

Geen opmerkingen: