dinsdag, januari 28, 2014

Vaas van Hayon

De Spaanse kunstenaar Jaime Hayon van wie een fraai manshoog schaakspel in het Groninger museum staat (zie mijn post van 28 december) maakte ook een vaas speciaal voor het informatiecentrum van het museum.


Het schaakspel van Jaime Hayon: 'The Tournament'

Deze vaas is dankzij een bijzonder onhandige bezoeker in gruzelementen gevallen. Hij wilde een ander museumstuk fotograferen en liep daarbij achteruit tegen de vaas in kwes-tie aan. Het gevaarte stond op een voetstuk en woog 80 kilo (volgens een andere bron 100, dat scheelt nogal wat) maar kon de klap niet aan en viel op de stenen vloer. Kennelijk was op een dergelijke desastreuze manoeuvre niet gere-kend, anders had men het kunstwerk wellicht aan het voetstuk vastgemaakt.


....na de fotograaf....


....en vóór de fotograaf....


Toen ik het bericht hoorde dacht ik uiteraard meteen aan het schaakspel, maar daar maakte deze vaas dus geen deel van uit. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar denken.


Er zal Hayon worden gevraagd een nieuwe vaas te vervaardigen. Het zou me niet verwonderen als de mu-seumdirectie gaat nadenken over eventuele veilig-heidsmaatregelen om het schaakspel voor een dergelijke fotosessie te behoeden!


Geen opmerkingen: