woensdag, februari 26, 2014

Dag 3 PJKGisteren zijn de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen afgerond. Drie dagen schaakplezier. En soms ook harde ervaringen. Twee van onze schakers waren dichtbij plaatsing voor het NK.

Ilse speelde een puike partij tegen Edgar in de B-categorie. Fris ten aanval. En ze maakte het Edgar moeilijk. Helaas, Edgar kon afruilen en daarmee gingen de aanvalskansen verloren.In de stelling lijkt me 1. h4 een mooie mogelijkheid om uit te proberen of de zwarte koning echt veilig staat.

In de C-categorie speelde Gerbrich een formidabele partij tegen de sterke Jesper Post, die later jeugdkampioen werd. Gerbrich had nog drie minuten op de klok en weet in deze stelling nog een paar goede zetten te doen. Eerst speelt Jesper 1. Pg4 Pd5 2. Dc2 en nu speelde Gerbrich 2… f5. Deze zet is niet zo goed want 3. Lxf5 exf5 4. Db3 is goed. Jesper reageerde echter minder goed met 3. Pe3 Pxe3 4. fxe3 Tf8 5. Kg1?! In plaats van het gelijk makende 5… Lc5 voerde Gerbrich (minder dan een minuut op de klok) het  niet goede plan 5… Lh2+ 6. Kh1 Dg3 Jesper pakt meteen zijn kans en speelt het sterke 7. e4 en al vrij snel had Gerbrich alleen nog maar de keuze uit door de vlag gaan of mat gezet worden. Deze partij duurde erg lang en hierdoor mislukten de 6de en 7de ronde. Toch is 2 uit 7 een goed resultaat.

In groep D verliep de strijd ook heel spannend. Lindert had een mindere dag en scoorde nog slechts 1 uit 4. Wel een heel goede leerervaring! Lemée had een minder goede start. Ze verloor de eerste twee ronden en zag haar kansen op een plek op het NK slinken. Het was geweldig om te zien hoe ze zich herpakte en de laatste twee ronden wel te winnen. Een geweldige overwinning op jezelf, Lemée!
Het allersterkste kwam Daan voor de dag. Hij was met 2,5 uit 5 niet kansloos voor een plek op een NK-plek. Vooral nadat hij de 6de en 7de ronde (o.a. tegen de sterke Thijmen Bourgonjen) had gewonnen, klom hij naar zo’n plek toe. In de 8ste ronde moest hij tegen de nummer 2 van het NK (en EK-ganger) Tycho Bruggink. In een eindspel speelde Daan heel sterk en kon hij Tycho op remise houden. Een geweldige prestatie. In de laatste ronde een dramatische apotheose.Daan moest tegen Nederlands Kampioen Eelke de Boer. Toen Eelke een stukwinst miste kreeg Daan een goede stelling. In deze stelling speelde Daan 1...Db6, waar ik persoonlijk voor centralisatie met 1...De5 2.Dh4 h5 3.gxh6 Kh7 zou hebben gekozen. Ik denk dat zwart hier beter staat. Er volgde nu 2.Pd4 Pc5 3.Dh4 h5 4.gxh6 Kh7 en nu blunderde Eelke met 5.Pf2 Helaas miste Daan nu het winnende 5...Pe4 en speelde deze zet pas na 5… Dd6 6.Ph3 Pe4 en nu heeft wit nog 7.Pg5+ Pxg5 8.Dxg5 Ta6 9.Taf1 en hier voltrok zich het drama. Met het plan 9...Lc7 en 10...De5 voor ogen speelde Daan de zetten in de verkeerde volgorde 9…De5 en na 10. Dxe5 kon hij opgeven. Een heel sneu einde voor de geweldige prestatie, die Daan over twee dagen heeft getoond. Wij zijn als jeugdclub heel erg trots op je, Daan. Wat ben je geweldig sterk geworden. Wat knap, dat je het niveau van de nationale jeugdtop hebt gehaald.

Voor onze jeugdclub dit keer geen NK-plaatsen. Mieke ook niet, want het meisje dat in de E-categorie zich plaatste voor het NK Algemeen heeft besloten het NK meisjes te spelen. Volgend jaar hebben we meer kansen.

In elk geval waren het geweldige dagen in het Denksportcentrum. Roland en Fons hadden de organisatie goed op orde. Ik wil hen ook erg bedanken voor hun inspanning. Ik sluit me dan ook graag aan bij de woorden op de site van de Paardensprong: ‘Dank aan de organisatoren van het PJK, zij hebben drie vrije dagen voor jullie ingeleverd. Dat mag ook wel eens gezegd worden! En al het werk wat nog volgt na het kampioenschap’.

Geen opmerkingen: