woensdag, februari 19, 2014

NJC ronde 5

Verslag van Thea Heersema:

Ten Boer 2 tegen Paardensprong

Op 14 februari werd de vijfde ronde van de NJC gespeeld in het altijd gastvrije Usquert. De NJC is vooral opgezet om de oudere jeugd (eind lagere school en middelbare school) voldoende uitdaging te geven en te behouden voor het schaken. In Ten Boer proberen we daarnaast de middel-bare scholieren mee te laten denken over de invulling van de clubmiddag. Naast reguliere competitie worden langere partijen, snelschaken, raindropchess en doorgeefschaak gespeeld. Het blijft lastig om de jeugd door te laten stro-men naar de volwassenencompetitie.


In de vijfde ronde trof Ten Boer 2 het sterke Paarden-sprong. Abel had een vermoeiende week achter de rug. Tegen Joep speelde hij in het begin goed, maar rond de 15de zet ging het mis en wist Joep de partij naar zijn hand te zetten. Gerbrich op bord 1 speelde een hele goede partij tegen Martijn. Op een bepaald moment stond ze zelfs gewonnen, maar Martijn had een mooie dubbele aanval en hierna was het ongeveer in evenwicht, ze kwamen remise overeen. Wel weer flinke ratingwinst voor Gerbrich. Lemée en Ilse op bord 2 en 3 troffen sterke tegenstanders in Niels en Daan. Ze hielden het lang vol, maar moesten uiteindelijk toch opgeven. Ilse speelde heel mooi en aanvallend tegen haar sterkere tegenstander. Ook Lemée kreeg voor twee stukken de nodige aanvalskansen. 3½-½ voor de Paarden-sprong, die hiermee naar de 2de plaats gaan.


Ten Boer 1 tegen Sneek 1


Ten Boer 1 speelde tegen Sneek, dit werd een verrassende match: 3 van de 4 spelers met een lagere rating wonnen hun partij. Vooraf hadden we gehoopt op de matchwinst, maar dit mocht niet zo zijn.
Daan is onze nieuwe aanwinst, hij speelde op bord 4 in afwezigheid van Bas en Dalarna. Daan is al heel sterk en wordt per week beter. In drie maanden is zijn rating met 400 punten gestegen, waardoor hij nu onze tweede speler is op de ratinglijst. Hij won in een sterke partij tegen Thomas en haalde het eerste punt binnen.
Robin speelde op bord 2 tegen Dylan. Robin haalde niet helemaal zijn normale niveau en liet zich verrassen door een sterke aanval van Dylan op de koningsstelling. Dylan is ook een schaker die altijd op zoek is naar initiatief en als je dan niet oplet, staan opeens alle stukken op je koning gericht. De verdediging werd weggeblazen en er was geen houden meer aan.
Finn op bord 3 speelde tegen Lukas. Hij bouwde zijn partij goed op, echter ergens ging het mis. Finn zag namelijk winst van een kwaliteit, maar hierbij had hij niet door dat de resulterende stelling betekende dat hij héél nauwkeurig moest verdedigen. Lukas speelde een paar krachtige zetten en opeens stond de goed spelende Finn verloren. Knappe prestatie van Lukas.
Zo dreigde een onverwacht verlies, want op bord 1 speelde Koen tegen Sake Algra, de jongste en misschien in de toekomst wel sterkste telg uit een sterke Friese schaakfamilie. In de FSB volwassenen-competitie speelt Sake tot nu toe 4 uit 5! Koen had instructie van Roelof: bouw je stelling goed op, reken onverwachte zetten van Sake goed door en blijf rustig. Koen wist dit heel goed uit te voeren. Hij bleef heel rustig ondanks alle aflei-dingsmanoeuvres van Sake. Langzaam bouwde hij aan zijn voordeel en in een eindspel met zware stukken stonden zijn stukken goed. Bovendien stond de koning van Sake erg onveilig en met een toren en dame in de buurt is dat gevaarlijk. Koen speelde het consequent en geweldig goed uit. Zo kon hij pionnetjes snoepen en beslissend voordeel halen. Sake gaf op. Toch nog 2-2 en ook voor Koen ratingwinst.


Staunton won opnieuw met sterke jonge talenten van ScepU, alleen Edgar won van Jan. Dit was wel het eerste verlies van een bordpunt voor Staunton. Zij gaan onge-slagen aan de leiding. Haren won nipt van Gorredijk met 2½-1½ en de uitslag van Sneek 2 tegen MSV is nog niet bekend. Gezien de reisafstand speelden ze in Sneek. Volgende ronde op 28 maart in Sneek.


Geen opmerkingen: