zaterdag, maart 15, 2014

Anekdotes uit de schaakwereld (6)Anekdotes uit de schaakwereld (6)

Kort voor zijn match tegen Wilhelm Steinitz in 1894 kreeg Emanuel Lasker als prijs voor een overwinning op een amateurschaker die hij een dame voorgegeven had, in Londen van de verliezer een doos sigaren. Toen hij, na Steinitz te hebben verslagen, in Londen terugkwam, kwam de gulle gever hem gelukwensen en vroeg hem hoe hij de sigaren had gevonden. “Voortreffelijk”, antwoordde Lasker, “want zonder die sigaren zou ik niet gewonnen hebben! Geweldig, ik heb Steinitz ze allemaal op laten roken!”


 Toen Jacques Mieses (1865-1954) eens aan een toernooi in New York meedeed werd hem door een Amerikaan, die kennelijk moeite met zijn naam had, gevraagd: “Are you Mister Meises?” Mieses antwoordde slagvaardig: “No, I am Meister Mieses!”


 Iemand wedde eens met de beroemde Amerikaanse probleemcomponist Sam Loyd dat het heel makkelijk zou zijn om tegen hem remise te spelen. Je hoefde immers alleen maar zijn zetten na te doen! Loyd won de weddenschap al na 4 zetten:  1. d4 d5 2. Dd3 Dd6 3. Dh3 Dh6 4. Dxc8: mat!


Bij de Amerikaanse kampioenschappen in 1958 won James Sherwin in de eerste ronden al zijn partijen. Mededeelnemer Samuel Reshevsky deed dat ook en zei tegen Sherwin: “Het ziet er naar uit dat ik je zal moeten afstoppen”. “Misschien moet ik jou wel afstoppen” was het antwoord. “In geen miljoen jaar” zei R. daarop. Toen Sherwin de partij had gewonnen zei die langs zijn neus weg: “Wat gaat de tijd toch snel…”

Bovenstaande 'Anekdotes uit de schaakwereld' zijn ook verschenen in de regiokrant BuurContact van maart 2014. 


Geen opmerkingen: