woensdag, maart 26, 2014

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 23


In de 23e ronde van de onderlinge competitie mocht ik, aanwezig als, ik zou bijna zeggen 'non-playing captain', de volgende uitslagen (van voor de verandering weer eens vier partijen, dankzij terugkeer van Gerard en ook weer eens meedoen van Erick)  boekstaven:

Klaas Dijkhuizen (w) - Piet Beetsma: 1 - 0
Gerard Zijlema (w) - Erick Erdtsieck: 1 - 0
Marten Berends (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Ad Mertens (w) - Harm Buter: 0 - 1

AMK: Wopko Dijkema; AZK: Alfred Rodenboog; SN: Albert Prins.


Klaas-Piet
Een Hollandse ontmoeting tussen twee Hollanders. Ko-ningsfianchetto aan beide zijden, paarden op e4 en e5, men kent dat wel. Er ontstaat een manoeuvreerpartij van heb ik me jou daar. Wit staat iets beter, maar zwart lijkt met behoedzaam schaken achter de palissaden een heel eind te kunnen komen. Opeens biedt hij echter een dameruil aan die meteen een overwinning voor wit betekent, aangezien na de daaropvolgende zet e5-e6 zowel een zwarte loper op f7 als (door de vrijkomende witte loper op f4) een zwarte toren op c7 instaan. Zwart staakt de strijd.


Marten-Jan
Een redelijk gelijkopgaande partij in opening en mid-denspel. In het eindspel kan wit een volkomen gelijke stelling bereiken door een niet al te moeilijke combinatie, maar hij bezwijkt voor de verleiding het net iets anders te doen, wat helaas verlies tot gevolg heeft.

PILON
BERENDS

Na 1. Txc4! Lxc4 2. Dxa3 lijkt het remise, hoewel (volgens Jan) onze goede oude Fritz zwart nog een miniem voor-deeltje gunt. Maar dit kwam niet op het bord. Wit speelde: 1. Lxc4? Lxc4 2. Txa3? (niet goed natuurlijk, maar de partij is toch al verloren) Dxc1+ 3. Kg2 Df1 en mat.


Gerard-Erick
Hollands, waarbij wit een snel d5 kan doorzetten. Afruil op e6. Zwart heeft de beter ontwikkelde stelling. Wit komt langzaam langszij en zwart speelt zijn dame naar de koningsvleugel, ongetwijfeld met agressieve bedoelingen. Veld d5 komt ter beschikking voor wit waar de dame schaak geeft. Even later offert zwart een toren op e3. Het lijkt sterk als wit tenminste het offer aanneemt. Dat gebeurt niet: wit speelt Lc1 (zwarte dame op h6) en wint materiaal. Vlak daarop ziet zwart als hij aan zijn laatste aanvals-mogelijkheid begint een schaakje over het hoofd dat hem opnieuw enig hout kost en hij geeft op.


Ad-Harm
Wit staat in het begin goed en beheerst het centrum. Dan speelt hij een verkeerde loperzet. Het stuk gaat, na een pionnenafruil verloren. Even later gaat een witte pion van het bord en als wit vervolgens ook nog een penning langs de e-lijn over het hoofd ziet is het snel afgelopen: hij gaat mat.

Volgende week de op één na laatste wedstrijd in de NOS-BO: tegen Groningen dat al zo goed als kampioen is. We gaan er nog maar eens een keer voor! J.H. Kruit heeft in-middels ook twee wedstrijdpunten, net als wij. Nog slechts twee bordpunten scheiden Ten Boer van de rode lantaarn... 

Misschien dat we aanstaande dinsdag als de spreekwoor-delijke kat in het nauw nog een onverwacht sprongetje kunnen maken... Zo nee, niets aan te doen. In de 2e klasse is het vast ook heel gezellig!

Op deze plek later deze week de nieuwe stand in de clubcompetitie!

Geen opmerkingen: