dinsdag, maart 04, 2014

SC DAC - SC Ten Boer: 6-2


Ook deze wedstrijd is voor Ten Boer niet goed afgelopen. Vorige week speelden Piet en ik vooruit en scoorden een halve punt uit twee partijen: een wat somber voorteken. Gisteravond vertrokken we ook nog eens met 5 man richting Delfzijl, zodat we voor het begin al met 2½-½ achter stonden: één van onze leden in het buitenland, één afwezig wegens ziekte in de familie en één had het 'te druk'. Ik ging mee voor 'mentale ondersteuning', het maken van een verslagje én uit meeleven met de club, een eigenschap waar niet iedereen evenveel last van heeft. Maar dat wist ik al. Ook overwoog ik nog even een vermomming om achteloos voor de tweede keer aan te schuiven, maar enige angst ontmaskerd te worden deed me daarvan afzien.

SC DAC - SC Ten Boer: 6-2

1. B.Steenhuizen (z)(1791) - K.Dijkhuizen (w)(1952): 0-1

2. H.Kloosterman (w)(1884) - J.Pilon (z)(1747): 1-0
3. A.Verhoog (z)(1815) - N.O.: 1-0 (R)
4. S.Bagavac (w)(1819) - P.Beetsma (z)(1687): 1-0
5. B.Kuiper (z)(1537) - M.Berends (w)(1487): ½-½
6. T.Molenhuis (w)(1609) - H.Buter (z)(1333): 1-0
7. W.Vos (z)(1535) - A.Prins (w)(1679): ½-½
8. R.Bourgonjen (w)(1592) - A.Mertens (z)(1200): 1-0


...de borden 1 en 2...; de 'partijloze' Arie Verhoog kijkt toe...

1. Steenhuizen-Dijkhuizen
Klaas ziet kans eigenlijk de hele partij door het initiatief te behouden en de wat betere stelling te handhaven. Hij komt één, twee pionnen voor en weet dat over de streep te brengen, ondanks een zwarte vrijpion die nog voor wat hoofdbrekens zorgt. Uiteindelijk weet hij ook dat gevaar te bezweren en wint. Een typisch voorbeeld van taaie volharding.


Hier zal wit  T1d6 spelen, waarna de 4 torens worden afgeruild en wit het eindspel tenslotte wint.

2. Kloosterman-Pilon
In het begin van het middenspel speelt wit een sterk e5. Jan verdedigt zich geruime tijd behoorlijk, maar wit krijgt een steeds meer kansrijke stelling en weet die met twee aardige offers tot winst te brengen. 

Wit heeft zojuist met 1. Te7xf7 een loper geslagen. Er volgt nog: 1. ...Kg8xf7  2. Ld3xf5 en zwart geeft op.

3. Verhoog-N.O.
Over deze partij valt weinig te zeggen, of het zou al moeten zijn: triest, maar waar.

4. Bagavac-Beetsma
Zie post van vorige dinsdag.

5. Kuiper-Berends
Een echte manoeuvreerpartij. Aanvankelijk dacht ik dat zwart iets beter stond, maar later, toen wit alert verdedigde, besloot men terecht tot remise. 

Berends-Kuiper


6. Molenhuis-Buter
Na 10 zetten een volkomen gelijke stand. Dan speelt zwart b7-b6, waardoor hij wit de gelegenheid geeft e4-e5! te spelen, waarbij een witte loper op f3 ineens toren a8 in het vizier heeft en pion e5 een paard op f6 aanvalt. Zwart had met d6xe5 moeten antwoorden met aanval op een wit paard op d4, maar dat doet hij niet en hij speelt het zwakke Txe5. Vanaf dat moment staat hij definitief op verlies, zeker als hij later een kans op een serie schaakzetten met zijn dame om onnaspeurbare redenen achterwege laat. Ik weet niet zeker of het eeuwig schaak had kunnen worden, maar betwijfel dat. Wit maakt het daarna eenvoudig af.

...borden 6 en 8...

7. Prins-Vos
Zie post van vorige dinsdag.

8. Ad speelt tegen de jeugdige Ruben Bourgonjen en heeft een nadelig ratingverschil van zo'n 400 punten. Dat belet hem niet een zo goed als gewonnen stelling te bereiken. Precies dan geeft hij bij een torenafruil geheel onnodig en als een donderslag bij heldere hemel een kwaliteit weg. Wit maakt daarna geen fouten meer, ruilt een en ander af en wint het pionneneindspel van 4 tegen 3.

Ruben-Ad

Epiloog: nog steeds staat Ten Boer onderaan (2 punten), samen met Kruit, dat nog steeds op het eerste puntje wacht. Aangezien 2 of 3 teams zullen degraderen ziet het er niet best uit. De wedstrijden tegen Groningen (dat bezig is kampioen te worden) en het ook goed draaiende Middelstum resteren nog. 
Enkele seizoenen geleden deden Middelstum en Ten Boer het allebei niet zo geweldig en meenden leden van beide teams het alom bekende en beruchte degradatiespook in de omgeving van elkaars dorpen te zien rondzweven. Het lijkt er nu warempel op dat het ernstig overweegt in Ten Boer zijn intrek te nemen....

Terzijde:

Minister Schippers, prinses Margriet en Pieter gaan NIET naar de Paralympics! Het gezond verstand gaf toch nog de doorslag. Een tikje laat misschien, maar desalniettemin. Bravo!

Geen opmerkingen: