woensdag, maart 19, 2014

SC Ten Boer: ronde 22 clubcompetitieRonde 23 van de onderlinge competitie,  te spelen in het Buurhoes. Van één speler weet ik dat hij sowieso niet komt, een ander heeft afgezegd, een gastlid komt niet en een ander gastlid heeft gemeld dat hij zijn gastlid-maatschap aan de wilgen hangt. Tot overmaat van ramp moet wedstrijdleider Albert, gezien het oneven aantal spelers (7) ook nog een staand nummer uitdelen. Dit alles op een namen bestand van 12 (nu dus 11)!


Ziedaar de weinig rooskleurige omstandigheden waar-onder deze speelavond gaat plaatsvinden. Het ligt voor de hand dat de mensen die wel komen opdagen leden van het eerste uur zijn. Die hebben we dan gelukkig nog wel! Drie (3!) partijen vanavond bij wat momenteel een van de kleinste schaakclubs van Nederland moet zijn:

Wopko Dijkema (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Piet Beetsma (w) - Marten Berends: ½ - ½
Harm Buter (w) - Albert Prins: 0 - 1

AMK: Ad Mertens, Erick Erdtsieck, Gerard Zijlema; AZK: Alfred Rodenboog; SN: Jan Pilon.Wopko biedt aanvankelijk onze clubkampioen goed partij, maar bezwijkt uiteindelijk onder het geweld.


Marten (die aanspraak op de term reuzendoder begint te maken, gezien ook zijn winst op Klaas vorige week) krijgt het betere spel tegen Piet en kan op een gegeven moment de partij uitmaken. Eerder heeft hij al een remisevoorstel afgeslagen. Nu, met de winst in het vooruitzicht, ziet hij opeens een en ander niet meer en biedt zelf remise aan, terwijl de winst voor het grijpen ligt. Piet is blij er met een blauw oog te zijn afgekomen, Marten gaat waarschijnlijk toch licht teleurgesteld richting Wirdum.


In de partij Harm-Albert speelt eerstgenoemde goed en weet, bij het begin van het eindspel, een pion te veroveren. De winst is alleen daarmee nog niet binnen en wit speelt dan wat aarzelend verder. Het paard op e3 dat de pogingen van zwart om meer tegenspel te krijgen tot dan toe succesvol blokkeerde, wordt (met de bedoeling het beest naar gunstiger velden te brengen en/of e4 te spelen) naar d1 verplaatst. Dat is misschien niet zo'n goede gedachte: zwart kan nu zijn paard op g4 zetten met schaak en als even later wit meent Kg2 te moeten doen, om uit de penning te komen, ziet zwart zijn kans schoon en na een schijnoffer is de winst daar.

BUTER
PRINS

Stand na 31 zetten. Het vervolg: 32. Pd1?! Pg4+ 33. Kg1 Tc2 34. Lf3 Tc1 35. Kg2? (35. 35. Lxg4 of 35. e4) Txd1! 36. Lxg4 (36. Txd1 Pe3+) Txd3 en enkele zetten later geeft wit op.

Stand na 22 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 371 p.; 2. Piet Beetsma 293; 3. Albert Prins 276½; 4. Jan Pilon 252; 5. Gerard Zijlema 224; 6. Marten Berends 221½; 7. Erick Erdtsieck 174½; 8. Harm Buter 151½; 9. Wopko Dijkema 130; 10. Ad Mertens 125; 11. Alfred Rodenboog 59.

Geen opmerkingen: