zondag, maart 30, 2014

Toernooi Paardensprong + NJCTwee verslagen van Jantine Reinders:  

Paardensprongtoernooi

Het schaaktoernooi vanmiddag is erg goed verlopen. De organisatie was strak en hield een goede planning aan. Er waren 140 jeugdschakers (!) op het toernooi aanwezig waaronder 6 van Ten Boer. Met recht dat men zich het grootste jeugdtoernooi van Noord Nederland noemt.

Het was voor de kinderen erg fijn dat het in de speellokalen erg stil en rustig was, de tussenruimte behoorde ook tot het stiltegebied en dat werkte uitstekend! Ik heb niet een kind horen zeggen dat ze last hadden van rumoer en dat is wel anders geweest bij grote toernooien! Qua schaken verliep het ook goed, Dalarna, Gerbrich en Hilde hebben in hun groep de eerste prijs voor meisjes behaald. 

Gerbrich
Dalarna

Dalarna is derde van de B-groep geworden en Gerbrich zelfs eerste van de C-groep (jongens en meisjes). Als ik het goed geteld heb is Remco 8ste van de C-groep geworden, Lemee 18de en Martijn 29ste in de D-groep en Hilde 13de van de E-

groep. De E-groep is trouwens door Hugo gewonnen, die heeft erg sterk gespeeld vanmiddag. Hieronder de uitslagen van de partijen en de bordnummers:


NJC: van 4-0 naar 0-4

Vrijdagavond moest alleen het tweede team van Ten Boer schaken voor de NJC. Vanwege het toernooi van De Paar-densprong is de wedstrijd van Ten Boer 1 tegen die club uitgesteld tot komende vrijdag op onze clubmiddag.

Het tweede team speelde tegen Gorredijk in Sneek. De ruimte en organisatie was erg goed op orde. Voor de kinderen ranja en suikerlat, voor de begeleiders koffie en dúmkes. De tocht erheen paste maar net. We hebben vrijdags altijd tot kwart over 6 schaken en om dan om kwart voor 8 in Sneek te zijn betekent dat je nauwelijks tijd hebt om te eten.

De wedstrijd begon voorspoedig. Op alle borden werden goede stellingen opgebouwd. Abel stond een kwaliteit voor in een betere stelling, de koningsstelling en het centrum van de stelling van de tegenstander van Lemée ver-toonden scheuren die deden denken aan een gemiddeld huis in de gemeenten waar aardgas wordt gewonnen. Ilse zette haar stukken goed neer, dat doet ze altijd. Gezond de stukken ontwikkelen en ruimte pakken in het centrum. Gerbrich wist met een goede afruil een stuk te winnen. Wat een luxe: een 4-0 leek in de maak. 

Echter, de vermoeidheid op een vrijdagavond na een lange schoolweek sloeg toe. Eerst ging het op het bord van Lemée fout. Bij een ruil van stukken ging ze in de fout en verloor ze een stuk, daarna verdween de dame en was het afgelopen.


Lemée

Abel speelde goed verder met zijn voorsprong, maar vergat dat zijn toren op b5 aangevallen stond. Weg toren… Daarna speelde zijn tegenstander het erg keurig uit, Abel kreeg geen kans meer. Ilse speelde goed verder en kreeg een geweldige kans toen haar tegenstander een aftrekaanval toeliet. Helaas, ze zag het een zet te laat. Toen ze een pion kwijtraakte werd het moeilijker en tenslotte was het gedaan.


Gerbrich speelde erg goed verder, maar toen ze ervoor koos om een pion te winnen in plaats van haar paard te activeren, ontstond er een tegenkans voor haar tegenstander. Hier kon Gerbrich nog wel goed op reageren, maar helaas vond ze deze zet niet, met als gevolg dat ze opeens een pion achterstond. Haar tegenstandster ging hierna technisch goed verder door voortdurend met aanvallen op de dame van Gerbrich de toren en dame naar betere velden te brengen. Zo won hij alle pionnen op de damevleugel en was er met twee pionnen achterstand geen houden meer aan.

Kortom: opeens stond er 0-4 op het scorebord.

Toch een leuke avond. We hebben veel geleerd, het was een gezellige tocht naar Sneek en de organisatie was goed.

Geen opmerkingen: