zondag, april 13, 2014

Schaken op zondag
Verslag: Roelof Kroon
Foto's: Jantine Reinders

Vroeger, heel vroeger, in de goede oude tijd (zoals Albert regelmatig op zijn blog schrijft) trok ik in mijn schaakjeugd in Friesland veel op met het domineesgezin De Greef. Naast Wulfert en Johan had men ook drie talentvolle schaakdochters: Heleen, Henriëtte en Marianne. Heleen was zo getalenteerd dat ze in 1984 en 1986 da-meskampioen van Nederland werd. In die jaren trok onze familie intensief op met de familie De Greef. Vaak deden we gezamenlijk mee aan toernooien. Zo ook het Open Nederlands Kampioenschap in eerst nog Velp en later in Dieren. De kwestie die elk jaar opspeelde was dat de familie De Greef de zondagsrust wenste te respecteren. Dat betekende dat op zondag niet geschaakt werd. In de eerste jaren in Dieren gaf dit een ingewikkelde situatie. Op zaterdag werd de indeling voor de zondag bekend en dan was het de vraag of de tegenstanders van de familie hun partijen wilden uitstellen of op een ander tijdstip konden spelen. Als de tegenstander niet genegen was om dit te doen, dan kon men het punt op zondag claimen. Na één of twee jaar en meerdere andere toernooien waar dit discussiepunt naar voren kwam, besloot de organisatie dat op zondag een rustdag werd ingepland in het open Nederlands Kampioenschap. Een regel die heden ten dage nog steeds geldig is volgens mij. 

De laatste jaren is de maatschappij anders tegen de zondagsrust aan gaan kijken. Koopzondagen zijn in sommige gemeenten normaal geworden, ook al levert het nog wel het nodige politiek debat op in enkele gemeenten, waaronder onze. Persoonlijk probeer ik op zondag nog steeds rust in te bouwen, vooral ook omdat ik het heilzaam vind voor mijn geest. De werkdagen en zaterdag zitten al propvol en dan is één dag zonder verplichtingen een verademing. Een bezoek aan de kerk en met mijn gezin of familie samen zijn, vind ik nog altijd een aangename besteding van de zondag. 

De Nosbo heeft vandaag voor het eerst een Grand Prix op zondag gehouden. Het was de tweede Grand Prix van Schaakclub Groningen dit schaakseizoen. Een experiment om te onderzoeken hoe groot de behoefte naar schaken op zondag is. Groot blijkbaar want er kwamen maar liefst 64 kinderen op af. Vanuit Ten Boer 10. En hier zaten ook kinderen bij die normaal niet op zaterdag kunnen schaken. Zo kan Luc meestal niet omdat ze scouting heeft. Ook Mariëtte lukt het vaak niet om op zaterdag mee te spelen. Kortom ook vanuit Ten Boer is er een kleine behoefte om op zondag te kunnen schaken. 

Het toernooi werd goed georganiseerd. Waar ik Wim vooral complimenten over wil geven is de strenge scheiding tussen de jeugdschakers en het publiek. Ik denk dat dit heel goed is, het maakt het voor de kinderen overzichtelijker, het voorkomt onnodige spanning bij de jeugd en ouders of jeugdleiders die zich er mee bemoeien wordt voorkomen. Voor mij was het soms wel moeilijk. Ik had 3 schakers die een zware middag hadden en die wil je dan graag wat extra ondersteuning geven. Maar regels zijn regels en ik denk dat het jeugdschaak er baat bij heeft om duidelijk aan te geven waar de ruimte alleen toegankelijk is voor de jeugdschakers. Mijn complimenten, Wim en andere organisatoren. 

Voor Ten Boer zaten er 4 prijzen in. Daan werd 3de in groep B, weer een knappe prestatie. Gerbrich had een totale off day in dezelfde groep.


Lemée had een totale on day, want in groep C haalde ze 5 punten en werd ze 1ste. Geweldig goed gedaan, Lemée, zeker omdat het je de afgelopen toernooien niet mee heeft gezeten. Een overwinning op jezelf.

Remco begon stroef in groep D, maar wist zich indruk-wekkend te herstellen. Uiteindelijk lukte het met 4 uit 5 in de laatste ronden niet om een prijs te veroveren.

In groep F speelden Mieke, Lindert en Martijn. Mieke is helemaal in vorm voor het NK komende vrijdag en zaterdag. Kijkt allen!! Misschien is Mieke wel op de life borden te zien. Lindert en Martijn moesten er in elk geval aan geloven. Met 6 uit 7 werd Mieke 1ste. Lindert moest een play off spelen om de 3de plaats. Hij won de eerste ondanks een paar onreglementaire zetten van de tegenstander. Tussen deze en de volgende partij lichtte ik hem in wat hij in een snelschaakpartij kan doen. En dat gebeurt op een bijzonder bizar moment in de tweede partij. Tegenstander Frank overspeelt Lindert en maakt een mooi matnet. Net op het moment dat Frank mat wil zetten, zet Lindert hem even schaak. Frank zet mat, waarna Lindert de winst claimt vanwege de onreglementaire matzet. Een vreemd en beetje onbevredigend einde van de strijd om de 3de prijs. Martijn haalt 3 punten en doet daardoor net niet mee voor de prijzen.

Rowin en Luc spelen in groep G. Luc speelt goed, staat regelmatig gewonnen, maar in de laatste minuten gaat het dan fout. Wel een leerzame middag. Rowin doet wel mee voor de prijzen en eindigt op 4 uit 7 door o.a. tegen de nummer 1 te winnen. Maar op onderling resultaat wordt Rowin net geen 3de.Mariëtte speelt het meest bijzondere toernooi. Mariëtte is een erg goede schaakster en zoekt altijd de beste zet. Dat kost alleen wel veel tijd. En in de eerste 3 rondes verliest ze daardoor 3 keer in totaal, maar dan ook echt totaal, gewonnen stelling. In de derde ronde zelfs als haar tegenstander af en toe zomaar de klok indrukt. Of omdat ze haar tegenstander er op wijst dat hij de klok nog moet indrukken. In elk geval heeft de tegenstander nog twee pionnen, als Mariëtte nog een twee torens, twee paarden een loper en 6 pionnen heeft. Ik leg haar uit dat de partij in remise was geëindigd als ze deze laatste twee pionnen eraf had geslagen. Mariëtte leert snel. De ronden 4 en 5 wint ze doordat de tegenstander in verloren stelling door de vlag gaat. De 6de ronde gaat Mariëtte weer door de vlag in gewonnen stelling, maar nu heeft ze er voor gezorgd dat haar tegenstander geen pionnen meer heeft. In de 7de ronde wordt Mariëtte pat gezet. De 8ste ronde wint ze eindelijk gewoon en in de 9de ronde verliest ze helaas. Heeft u meegeteld: 3,5 punt verloren door tijdsoverschrijding in gewonnen stelling. Buitengewoon goed gespeeld en duidelijke leerdoelen voor de komende periode. Mariëtte komt binnenkort een klok lenen! 

Zo eindigde een leuke zondagmiddag met voor elke deelnemer een paashaas als aandenken. Bedankt Wim en kornuiten!

Geen opmerkingen: