maandag, juni 16, 2014

Laatse ronde NJC en beslissingswedstrijden competitieMail van Roelof:

Afgelopen vrijdag weer een drukke schaakdag. 's Middags de strijd om het kampioenschap en 's avonds tijdens de WK-wedstrijd van Nederland de laatste ronde van de NJC.

Clubcompetitie
Vanmiddag de eerste twee ronden van de play offs. In een vierkamp maken Finn, Robin, Gerbrich en Koen uit wie clubkampioen zal gaan worden. In de eerste ronde won Gerbrich gedecideerd van Robin. De partij tussen Finn en Koen duurde langer. Finn speelde geïnspireerd. Hij won materiaal en drukte Koen langzaam weg. In de tweede rond had Finn het heel wat moeilijker tegen Robin. In een toreneindspel stond Robin een pion voor, maar toen die verdween werd tot remise besloten. Dramatisch was de partij tussen Gerbrich en Koen. Gerbrich won een pion en kwam in een gewonnen toreneindspel. Heel planmatig vergrootte ze haar voorsprong en toen haar h-pion door kon lopen leek het pleit beslecht. Gerbrich besloot in de weelde van de gewonnen stelling om haar toren te offeren voor de promotie, maar Koen had nog een vette truc. Hierdoor kon hij afruilen naar een gewonnen pionneneindspel.

Tussenstand:

1. Finn 1½
2.-3. Gerbrich, Koen 1
4. Robin ½

NJC
Tijdens de competitiemiddag kregen we het bericht dat het Sneek 2 niet lukte om naar Groningen te komen. Wel jammer, want beide teams hadden nu geen kans om hun seizoen positief af te sluiten. Voordeel was dat de 4 schakers thuis konden blijven.

Het eerste team moest in de laatste ronde tegen het sterke Haren. Wel veel gemopper, want hoe kon de FIFA nou net de eerste wedstrijd van Nederland plannen tijdens de finale van de NJC? Ik heb nog contact opgenomen met Blatter en hem geld geboden om de wedstrijd te verzetten. Blatter meldde dat hij vanwege omstandigheden nu even geen geschenken kon aannemen. Mijn aanbod voor een gratis deelname aan het Kersttoernooi, bracht hem wel heel erg in verleiding. Geplaagd door spijtgevoelens weigerde hij toch mijn voorstel. Met geld is veel mogelijk in de voetbalwereld vertelde hij me en uiteindelijk gaf hij de verzekering dat er over 4 jaar zeker over valt te praten, zeker met zo'n aanbod. De optie die hij me nog wel gaf was om de scheidsrechter te bellen die tegen betaling de aftrap kon uitstellen vanwege de onbespeelbaarheid van het veld door overvloedige regenval. Of grote droogte, wat ik maar zou wensen. Ook penalties kon ik daar overigens inkopen.

Na al deze telefoontjes in de laatste maand toch de wedstrijd der wedstrijden tegen Haren. We hoopten op 5-1, maar dat zat er niet in met ons viertal. Haren bleek te sterk op de eerste 3 borden. Robin speelde wel zoals hij kan: kleine voordeeltjes en die uitbuiten in het eindspel. Lang dacht de tegenstander hoop te mogen houden, maar wij wisten beter. Finn moest tegen Joris Spanjer. Joris is dit jaar erg sterk geworden (+400 qua rating denk ik) en het stuk dat Finn in de opening verloor was iets te veel. Alhoewel: Finn won het terug, maar kwam daardoor wel in een verloren dame eindspel. Koen werd in een Philidor achtige structuur op de koningsvleugel weggedrukt door de sterke Thomas. Koen heeft het wel geweldig gedaan dit seizoen met een overwinning op Sake en remises tegen Jonas en Daniël. Een heel erg dikke plus, zeker op het eerste bord. Daan was de enige die nog dichtbij een overwinning had kunnen komen. Hij zette zijn stukken goed neer, liet positionele dingen zien, die ik hem nooit geleerd heb en stond iets beter qua stelling. Toen zijn centrumpionnen op d4 en e4 onder druk kwamen te staan vanaf de de d-lijn en de 4de rij verrekende hij zich. Op dat moment was er nog veel mogelijk:

Wit: Kh1 Tf1 Td1 Pb3 a4 b2 de e4 g2 h2
Zwart Kf7 Td8 Tg4 Lb6 a6 b7 c6 e6 f6 h7

Hier speelde Daan 1. e5 (ik denk dat 1. Tfe1 Tdg8 2. Te2 gevolgd door g3 en Kg2 beter is) 1... f5 2. Pc5!? (een andere optie is misschien nog te kijken of zwart niet te gretig is na 2. Tf3 Lxd4?! (2... c5!) 3. Tfd3) 2... Lxc5 en zwart won.


Dus geen 5-1 maar 1-3 als eindstand. Hierna verlieten 3 van de 4 spelers direct het gebouw om thuis naar voetbal te kijken. En dat terwijl de voorzitter van de Nosbo wel zijn liefde voor de bal ondergeschikt maakte aan het jeugdschaak (hulde!).  

De prijsuitreiking had iets surrealistisch. Terwijl in Gro-ningen een onnatuurlijke stilte heerste (geen geluid van autoverkeer, af en toe een vuurpijl die omhoog ging) namen Daan en ik de prijzen van het eerste en tweede team in ontvangst. We hadden het reuze gezellig samen. En daarna snel naar huis over de uitgestorven ringweg. Geen auto te bekennen. Ik kwam nog net op tijd thuis voor de tweede helft.

Ik wil vooral Ronald heel erg bedanken voor alle inspanningen dit jaar voor de NJC. Samen met Erwin doet hij er heel veel voor. Vanavond regelde hij de prijzen, een geluk voor Erwin en mij, want we zitten qua werk en overige activiteiten even helemaal klem. 

Het tweede seizoen van de NJC is ons goed bevallen, het schaken was erg goed. Wel zie je dat het in de loop van het seizoen steeds moeilijker wordt om vrije vrijdagen te vinden en om het team op sterkte te houden. Hier en daar had er meer ingezeten. Het tweede team miste grote kansen tegen Gorredijk en tegen Haren, het eerste speelde fantastisch tegen Paardensprong, maar wed-strijden tegen Gorredijk gingen zonder strijd verloren. Wisselend resultaten al met al.

Geen opmerkingen: