zondag, juni 01, 2014

NK - categorie D (2)

Verdere berichten van Roelof:

Een dagje NK


Op uitnodiging van de familie De Goede hebben Gerbrich en Roelof een bezoek gebracht aan het NK D meisjes in Rijswijk. De afgelopen weken hebben Gerbrich, Ilja en Roelof veel samengewerkt om Ilja voor te bereiden op het NK, waar ze een vrijplaats kreeg. Een weekend trainen in Ten Boer, deelname aan de competitie in Ten Boer, samen een toernooi, enkele partijbesprekingen, dat waren onze voorbereidingen. Als dank konden we gisteren met de trein naar Den Haag om daar de noordelijke delegatie aan het NK te ondersteunen. Naast Ilja is Gerbrich ook goed bevriend met de familie Waardenburg en het is leuk om Marrit, Machteld, Eelke, Jonas en de anderen te volgen. De noordelijke jeugdspelers deden het geweldig.

Rond 12 uur kwamen we aan bij Don Bosco. Voor Gerbrich leuk om alles weer terug te zien. Vorig jaar heeft ze enorm genoten van het NK en was het inspiratie om door te gaan met schaken. Ze haalde toen 4 uit 9 (zie hier de sfeerimpressies uit mei en juni 2013), een goede prestatie achteraf, maar als ze zo scherp was geweest als tijdens de Nosbo kampioenschappen had er nog meer in gezeten. Maar dat is allemaal verleden tijd, terug naar de huidige.

Ilja had na 6 ronden 1 punt gehaald. Oorzaak denk ik ligt in een vorm van overconcentratie. Te veel focus om de beste zet te vinden en daardoor eenvoudige zetten soms missen. Een stuk kwijt raken op dit niveau blijkt toch wel fataal. Gerbrich en ik stuurden haar meteen een paar mailtjes ter ondersteuning.

Zaterdag ging het heel wat beter. Daar hielp Bram Klapwijk ook aan mee, want deze geweldig goede trainer van Marlinde Waardenburg hielp Ilja vrijdag met de analyse van haar partijen en de voorbereiding op de volgende ronde. In de 7de ronde kon ze meteen de open f-lijn in het Italiaans laten zien:

Ilja-Masha Lindenaar

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. Nc3 Nf6 5. d3 d6 6. Be3 Bxe3 7. fxe3 O-O 8. O-O Bg4 9. a3 Bxf3 10. Qxf3 a5 11. Nd5 a4 12. c3 Na5 13. Ba2 c6 14. Nb4 c5 15. Nc2 Nb3 16. Rad1 d5 17. Bb1 dxe4 18. dxe4 Nd2 19. Qf5 Qd3 20. Rf2 Qxe4 21. Rdxd2 Qh4 22. Qxe5 Ng4 23. Qf4 Rae8 24. h3 Rd8 25. Nd4 Rfe8 26. hxg4 cxd4 27. cxd4 Rc8 28. Rf1 Rc6 29. Qxf7+ Kh8 30. Qxe8# 1-0

Ila wint in de 8e ronde
Ook in de 8ste ronde ging het ook goed, nu werd gewonnen van Marieke Wagenaar. Gerbrich en ik keken enthou-siast toe. En als de spanning wat te veel werd ging Ger-brich gezellig met Feline aan het spelen. Marlinde won ook eenvoudig. Haar voorberei-ding met Bram kwam op het bord en zie daar, al na 8 zetten was de partij in hogere zin afgelopen. Marlinde kwam hierdoor op een ongedeeld 2de plaats. In de laatste ronde mocht ze het opnemen tegen Pascalle Monteny, die ondertussen al kampioen was. Gerbrich verloor vorig jaar van Pascalle en ook de tegenstander van Ilja bleek een tegenstandster van Gerbrich van vorig jaar te zijn: Dianne Guis. Én in de laatste ronde: de klassieker Eelke tegen Jonas om de strijd om het tweede EK-ticket bij de algemene categorie. Deze partij was lang spannend, Eelke stond de hele tijd wel iets beter had ik het gevoel. Op het einde, toen de remise toch wel haalbaar leek, maakte Jonas een fout en verloor. Eelke werd hierdoor gedeeld 2de, maar verloor de barrage om de EK-ticket.Sieger (broer van Ilja), Gerbrich en
 Feline volgen de  partij van Ilja


Eelke tegen Jonas in de laatste ronde

Tussen de 8ste en 9de ronde bespraken Bram en ik met Ilja en Marlinde de partijen. Bram bereidde hierna Marlinde voor op de partij tegen Pascalle, ik besprak de laatste ronde met Ilja. Helaas maakte ik een fout: ik dacht dat Ilja zwart had, maar dat bleek niet zo. Ilja had wit. Desondanks begon Ilja goed. Zo rond de 15de zet miste ze echter de winst en verloor een stuk. Het bleef nog heel lang spannend, maar met een stuk en een toren minder slaat een aanval moeilijk door.

Ilja in de laatste ronde tegen Dianne Guis

Ondertussen kreeg het toernooi een zeer waardig slot. Als laatste partij van het toernooi was Marlinde nog bezig tegen Pascalle. Marlinde miste in de opening een kans op stukwinst, maar stond toen structureel al moeilijk. Pascalle zette deze structuurvoorsprong om in kwaliteitswinst. Marlinde kwam terug en er ontstond een zinderend tijdnoodgevecht in gelijke stelling. Hierin ging het voordeel meerdere keren over en weer totdat Marlinde een soort eeuwig schaak afdwong. Ze was hierdoor één van de twee spelers die Pascalle weerstond. Marlinde werd hierdoor gedeeld 2de en op weerstandspunten zelfs gewoon 2de. Helaas geen EK-plek, want er mag maar één meisje naar het EK.

Ook de overige speelsters uit het Noorden deden het goed: Marrit werd 5de en het andere Friese meisje zelfs 3de, Machteld werd als nationaal E-kampioene 6de. Jonas werd 7de bij de algemene categorie.

Ilja eindigde door haar goede laatste dag op 3 uit 9. Ze genoot er enorm van en samen met Gerbrich en Marlinde gaat ze proberen zich volgend jaar voor het NK C in Rotterdam te plaatsen.

De treinreis naar huis was leuk. De Groningse delegatie zat aangevuld met Bram Klapwijk bij elkaar.


Geen opmerkingen: