zondag, oktober 05, 2014

5de Grand Prix Ten Boer: eerste 'eigen' toernooiwinst!!
Verslag van Roelof: 

Vandaag hebben we onze 5de Grand Prix georganiseerd. Het werd sportief een geweldig succes voor Ten Boer. Voor het eerst in de historie wist één van onze jeugd-spelers een toernooi te winnen: Robin Bruins.  Naast Robin wisten nog drie van onze spelers een 1ste prijs te bemachtigen: Ilja, Jarno en Wouter. Wouter bleek zelfs één van de twee spelers die 100% scoorden en mocht één van de eerste twee leiderstruien aantrekken.

Rond half 2 konden de 62 spelers beginnen aan hun Grand Prix. Het toernooi had 62 deelnemers, doordat 4 schakers op het laatste moment moesten afzeggen. De sponsoren werden zowel bij het begin als aan het eind in het zonnetje gezet. Lunchroom De Wichter sponsorde twee groepen en kreeg door het warme weer extra omzet. Veel kinderen liepen er tussen de ronden door even heen om een ijsje te halen. Slagerij 't Koopmanshoekje spon-sorde de B-groep. Deze groep werd dan ook prompt gewonnen door onze eigen Ilja. Bob stelde een wisselbeker en de prijzen van de A-groep beschikbaar. Rond half 6 kon hij zelf de beker uitreiken aan onze eerste eigen toernooiwinnaar. Verder sponsorde Dorpsbelangen ons van harte. De voorzitter bezocht het toernooi en zijn vrouw zorgde voor de prijzen bij de loterij.


De prijswinnaars in groep A met sponsor Bob

In de Bob Tweewielershop A-groep kende het toernooi een ongekende apotheose. Gerbrich moest in de laatste ronde Robin verslaan om het toernooi te winnen. Bij elk ander resultaat won Robin het toernooi. Toernooiwinst voor Gerbrich zou de geschiedenis van ons GP helemaal rondmaken. Op ons eerste GP in 2010 debuteerde Ger-brich in de laagste groep. Met een half uit tien eindigde ze helemaal onderaan en ontving de troostprijs van Jozias: een Raindropspel. Het zou voor alle jeugdschakers enorm stimulerend werken als ze 4 jaar later al in staat zou blijken het toernooi op haar naam te schrijven. Gerbrich won een pion en begon een ongekend felle aanval. Robin rea-geerde niet goed en de aanval had moeten doorslaan. toen Gerbrich niet op de juiste manier op h6 sloeg bleek Robin een verdediging op te kunnen bouwen en won hij. Gerbrich werd nog ingehaald door Machteld en Daan en eindigde als 4de.

1. Robin Bruins 4/5
2. Machteld van Foreest 3/5 OR
3. Daan Noordenbos 3/5
4. Gerbrich Kroon 2,5/5
5. Wessel Adema 1,5/5
6. Marrit Adema 1/5

De Slagerij 't Koopmanshoekje B-groep bestond door het afhakken van Tijmen Hofstra slechts uit 5 spelers. Hier begon Lemée voortvarend met 2 uit 2. Hierna verloor Lemée echter van Willem Mooibroek en Pieter van Nes die haar voorbij gingen. Ondertussen was Ilja ook aan een goede serie bezig. Doordat Ilja de eerste ronde van Willem Mooibroek had gewonnen werd ze met 4 uit 5 eerste. Zowel de A- als de B-groep werd door Jan Pilon geleid.

1. Ilja de Goede 4/5 OR
2. Willem Mooibroek 4/5
3. Pieter van Nes 3/5 OR
4. Lemée Reuver 3/5
5. Joost Bensink 1/5De Wichter C-groep werd geleid door stand-in Dirkjan Berghuis. Hier ook een spannende strijd. Uiteindelijk wist Florian Molanus met 4/5 te winnen door een overwinning op Remco Reinders in de laatste ronde.

1. Florian Molanus 4/5
2. Loek van der Hagen 3,5/5
3. Nick Huisinga 3/5
4. Remco Reinders 2,5/5
5. Alexander Gandakusuma 2/5
6. Lyne Bruggink 0/5

Ook de D-groep werd door De Wichter gesponsord. Groepsleider Piet Beetsma kon genieten van een enorm gevecht om de prijzen. Want zelfs in de laatste ronde kon bijna nog iedereen een prijs winnen. D strijd om de eerste plaats ging tussen Joppe Kok en Nanne van Foreest. Nanne wist de aanval van Joppe af te slaan en aan de remise had hij genoeg om eerste te worden.

1. Nanne van Foreest 5,5/7
2. Joppe Kok 5/7 (geen verliespartijen!)
3. Hugo Timmer 4,5/7
4. Luuk Hartman 3,5/7
5. Jelger Sparreboom 3/7
6. Tristan Post 2,5/7
7. Kees Verstappen 2/7
8. Marlinde Ammeraal 2/7

Groep E werd geleid door oud lid Bas Klomberg. Hij deed vandaag zijn maatschappelijke stage op ons jeugd-toernooi. Ook hier verraste de uitslag me. Jarno Bruins begon met een verliespartij, maar wist daarna al zijn partijen te winnen. De overige prijzen waren minder uitgesproken.

1. Jarno Bruins 6/7
2. Lennart Molanus 5/7
3. Janneke van der Hagen 4/7
4. Lindert Kroon 3/7 OR
5. Martijn Reinders 3/7 OR
6. David de Graaf 3/7 OR
7. Rowin Berghuis 2/7 OR
8. Eva Molanus 2/7 (ze won één van de schaakklokken die Raindrop Chess beschikbaar stelde voor het probleem)Groep F werd geleid door Jerimi Bos. Jerimi speelt sinds gisteren alleen nog maar bij de senioren. In deze groep vielen twee schakers uit. Hierdoor moest Jovan Abdulahad een groep omhoog. Hij deed het met 2 punten goed. De andere Boerster speler Mieke deed het goed en werd gedeeld tweede. Maar de groep werd gewonnen door een pupil van Wout Admiraal die groep G leidde: Simon Poelman verzamelde 6 punten.

1. Simon Poelman 6/7
2. Robin Gibcus 5,5/7 OR
3. Mieke Nissen 5,5/7
4. Ramon Cruiming 4/7
5. Martijn Kooistra 3/7
6. Jovan Abdulahad 2/7 OR
7. Dirk Leemburg 2/7

Door het opschuiven van Jovan ook hier 7 spelers. Jaël Wierenga bleek hier veel te sterk voor de rest van de groep. alhoewel... Als onze jeugdspeler Max Haak in de laatste ronde van Jaël had gewonnen was hij eerste geworden. Jaël bleek echter duidelijk de betere.

1. Jaël Wierenga 7/7
2. Max Haak 5/7
3. Melle Dijkstra 4,5/7
4. Björn Dieruff de Vries 4/7
5. Luca Smit 3/7
6. Lars Pos 2,5/7
7. Joey Nolden 2/7

In groep H konden de jeugdschakers voor al hun vragen terecht bij onze ervaren Abel Nissen. Abel won 2 jaar geleden het Grand Prix klassement en is sindsdien een inspiratiebron voor onze eigen jeugdspelers. In deze groep ging de strijd tussen Sietse Drost en oud GP-klas-sementsleider Frank Nijmeijer. Frank won vorig jaar zijn groep in ons toernooi. Dit jaar moest hij Sietse op onderling resultaat voorlaten.

1. Sietse Drost 6/7 OR
2. Frank Nijmeijer 6/7
3. Matthijs Bulder 4,5/7
4. Thomas Bulder 3,5/7
5. Fabian Huisma 2,5/7
6. Adriaen van Helden 2,5/7
7. Jasper Bolhuis 2/7
8. Ynte Blommestijn 1/7

Groep I stond onder de bekwame leiding van onze jeugdkampioen Koen Klomberg. Hij weet altijd heel goed met beginnende schakers om te gaan. En ook dit keer wist hij met kleine aanwijzingen de soms moeilijke situaties op het bord of op de klok tot een goed einde te brengen. In deze groep bleek onze eigen Wouter ter Harkel veruit de beste. In al zijn partijen wist hij een materiële voorsprong te verkrijgen en daarna mat te zetten. Tweede werd Anna-Mae Takang van onze club. Ook Joël leek in de prijzen te vallen maar op SB-punten werd hij vierde.

1. Wouter ter Harkel 7/7
2. Anna-Mae Takang 4,5/7
3. IJsbrand Bierman 4/7 SB-punten
4. Joël Greven 4/7
5. Yrsa Reuver 3,5/7
6. Matteo Petrelli 3/7
7. Lidewij Nissen 2/7


Later meer met o.a. Het probleem en enkele sfeerplaatjes.

Geen opmerkingen: